Țărmuri îndepărtate de Kristin Hannah – Editura Litera – recenzie
Țărmuri îndepărtate, de Kristin Hannah – Editura Litera – recenzie
Țărmuri îndepărtate
Autor: Kristin Hannah
Editura: Litera (colecția Blue Moon)
Număr de pagini: 368
Anul apariției: 2021
Titlu original: Distant Shores
,,În acest roman regăsim lecții de viață povestite cu onestitate, umor și curaj. O să vă placă mult. ’’Adriana Trigiani
Elizabeth Shore are 46 de ani, o familie împlinită, un soț iubitor, dar se simte complet nefericită. A trăit ultimii 20 de ani doar pentru familie, abandonându-și visurile. Va avea oare curajul să își urmeze inima?
Titlul din limba engleză ,,Distant Shores’’ este o analogie la situația în care cei doi soți se află, sunt mereu împreună, au o familie solidă, dar se pare că sunt la țărmuri distanță unul de celălalt.
Soție și mamă devotată, Elizabeth simte că ceva lipsește în viața ei, realizează că niciodată nu a avut timp sau curaj să își împlinească visurile. Întrebarea cum ar fi fost dacă și-ar fi urmat pasiunea de a picta, nu îi dă pace. Când fetele ei pleacă la facultate, relația cu soțul și așa defectuoasă, începe să se deterioreze. Elizabeth sau Birdie așa cum este alintată de toată lumea, se simte ca o pasăre care nu a avut niciodată aripi să zboare, iar acest lucru zdruncină din temelii întreaga ei existență.
,, Îl iubea pentru că încerca, dar nu exista nicio modalitate de a ajuta pe cineva care trece printr-o astfel de experiență. Suferința este drumul cel mai singuratic din lume. ’’
Jack, soțul ei, fost sportiv de performanță, a pus mereu pe primul plan munca lui. În căutarea succesului pierdut, se angajează din loc în loc, ca jurnalist, cu joburi mediocre, iar Elizabeth îl urmează orbește, susținându-l necondiționat. După ani de peregrinări, își găsesc liniștea într-o casă cochetă, pe malul oceanului, locul care devine acasă pentru eroină. Atunci când, Jack primește șansa unui job mai bun, reintrând în lumina reflectoarelor, el decide să accepte jobul din New York fără să consulte pe Elizabeth.
Moartea neașteptată a tatălui său este momentul declanșator în care Elizabeth se hotărăște să nu își urmeze soțul la New York după ani în care a trăit doar în funcție de alegerile sale. Îi scrie acestuia o scrisoare, menționând că are nevoie de o pauză. Prietena ei cea mai bună, Meghann îi propune să meargă la un grup suport al unor femei care au trecut prin diferite probleme de viață.
Întâlnirea de la Grupul de Suport pentru Pasiunile Femeii, o determină pe Elizabeth să se înscrie la un curs de pictură. Nu a mai pictat de 20 de ani, și se simte ca o adevărată începătoare. Rămasă singură, trece prin diferite stări și emoții, dar încet-încet lucrurile se așază pentru ea, și cel mai important reușește să picteze.
Nu am rezonat în totalitate cu Elizabeth. Este important să îți susții familia, soțul, dar asta nu înseamnă să îți anulezi visurile, să trăiești în umbra soțului sau a copiilor. Cred că se pot îmbina, dar sunt doar subiectivă. Este admirabil, însă că Elizabeth se hotărăște să o ia de la zero, să își dea o nouă șansă. Niciodată nu este prea târziu și ai nevoie doar de curaj pentru a trece peste bariere mentale, stereotipuri și temeri.
Mi-a plăcut foarte mult modul în care autoarea redă problemele care intervin într-o căsnicie după o lungă perioadă de conviețuire, și modul în care a surprins stările personajelor.
Soțul, Jackson Shore, fost sportiv de carieră în tinerețe, care în urma unei accidentări este nevoit să renunțe la sport, tânjește după viața în lumina reflectoarelor de altădată. Un reportaj despre un sportiv care abuzează femeile, îl readuce pe culmile succesului. Acum are tot ce a tânjit vreodată, faimă, bani, un job de vis. Tentațiile pentru el sunt mari în New York, și deși nu vrea să revină la vechiile obiceiuri, începe o relație cu asistenta sa, Sally.
Decizia lui Elizabeth de a nu-l urma la New York îi afectează inevitabil pe amândoi, dar pentru prima dată în ultimii 20 de ani, Birdie vrea să facă ceva pentru ea. Are nevoie ca de aer de o schimbare.
Căsătoriți de tineri, cei doi soți au fost prinși în problemele de zi cu zi, și deși se iubesc, e foarte greu pentru ei să găsească calea pentru a fi fericiți din nou. Distanța îi va ajuta oare să se regăsească sau îi va îndepărta mai mult?
Am rezonat cu modul în care autoarea ne introduce în atmosfera familiei lui Elizabeth. Ea a fost mereu liantul familiei, iar relația cu fiicele sale este admirabilă.
Rămasă orfană de mică, Elizabeth a crescut cu dragostea necondiționată a tatălui său, însă relația cu mama ei vitregă a fost mereu dificilă. Moartea neașteptată a tatălui le unește pe cele două femei, și Birdie realizează că a judecat-o atât de aspru pe Anita.
Meghann este o prietenă de nădejde, și prietenia lor m-a dus cu gândul la Aleea cu licurici.
Creionarea personajelor este autentică, apreciez faptul că autoarea reușeste să valorifice teme de actualitate pe care le regăsim în viața de zi cu zi.
Aparent fragilă, Elizabeth este o femeie puternică, cea care susține întreaga familie, și deși stâlpul familiei ar fi trebuit să fie Jack, ea este cea care a dus tot greul. Egocentric, Jack este setat pe propriul său succes, ignorând visurile soției sale.
,, În toți acești ani, când timpul, responsabilitatea și viața de zi cu zi îi erodaseră încet- așa de încet- mariajul și personalitatea, visase să fie pe picioarele ei. ’’
Autoarea subliniază subtil că orice relație are cumpene, că niciun cuplu nu este lipsit de probleme, că o relație chiar și solidă se poate dezbina. Depinde, desigur doar de noi dacă alegem să reparăm sau să aruncăm la gunoi o relație.
Alegerile ne definesc în viață, dar niciodată nu e prea târziu să o iei de la zero, mereu va exista o a doua șansă pentru tine.
Țărmuri îndepărtate este cartea perfectă pentru o lectură care va reuși să te înduioșeze, să plângi poate pe alocuri, să visezi și de ce nu, va fi acel imbold care va trezi în tine o mică scânteie, numită speranța.
Nu vă dezvălui finalul, vă invit pe voi să descoperiți cum se va încheia povestea celor doi protagoniști.
Țărmuri îndepărtate – o poveste despre iubire și greutățile care intervin atunci când monotonia, lipsa de comunicare și empatia față de celălalt își pun amprenta asupra unei familii. Niciodată nu este prea târziu să o iei de la capăt, să faci ceva pentru a-ți urma visurile, căci în absența lor, sufletul devine gol, incapabil să mai zboare. Cred că multe femei se vor regăsi în această carte, căci adesea multe dintre noi, ne pierdem pasiunea, ne ignorăm visurile ca mai apoi să ne întrebăm ce lipsește din viața noastră, de ce nu suntem fericite?
.. O carte tandră și înduioșătoare, Țărmuri îndepărtate o să vă facă să treceți de la zâmbete la lacrimi pe aceeași pagină.’’ Eileen Goudge
Imi 0lac cartile autoarei!
Felicitari pentru recenzie Anca!
Felicitări pentru recenzie! Deși nu am citit cartea,la fel as judeca și eu ca și tine aceasta relație!
Foarte frumoasa recenzia, mulțumesc!
Citind recenzia mi-am amintit ca am citit cartea mai demult sub titlul Regasire, cred ca de la Editura Miron.
Felicitari pentru recenzie si succes mult in activitate!
Citind recenzia mi-am amintit ca am citit cartea mai demult sub titlul Regasire, cred ca de la Editura Miron.
Felicitari pentru recenzie si succes mult in activitate!
Și mie îmi place cum scrie Kristin Hannah. Felicitări pentru minunata recenzie!
Iti trebuie multa rabdare pentru a citi aceasta carte… parca prea multa… Recenzie faina. Felicitari!