Toamna se numără cadavrele de Tony Mott – Editura Tritonic – recenzie
Toamna se numără cadavrele, de Tony Mott – Editura Tritonic – recenzie
Toamna se numără cadavrele
Autor: Tony Mott
Editura Tritonic
Număr pagini: 243
Tony Mott (pseudonimul Antonetei Galeș) s-a născut în 1970 la Brașov. Debutează în 2008 cu ”Roșu”, editura Pastel, Brașov, un roman despre o întoarcere după 20 de ani în România post-comunistă a eroinei care emigrase ilegal. În 2010 apare la aceeși editură volumul de poezii ”Hohote&Clocote”.
Mai întâi timid, odată cu romanul ”Doi”, editura Tritonic, București, 2012, stilul autoarei devine din ce în ce mai pregnant în genul mystery&thriller. Încadrat de unii critici ca roman urban,”Doi” este romanul unei dispariții și motivelor care stau în spatele acesteia.
Seria Julieta este un thriller care se petrece în lumea medicală, miza fiind întâietatea pe piață a unor cercetări inovatoare. Primul roman al seriei apare în 2014, ”Julieta avea un pistol”, editura Tritonic, București, și cel de al doilea, ”Un glonț pentru Julieta” în 2016. Odată cu seria Julieta, avem de-a face cu spionaj industrial și crime violente, în numele unor cercetări menite să prelungească viața. ”Nu dați cu pietre în Julieta” încheie seria.
Antoneta Galeș deține un master în resurse umane și comunicare și este Senior Professional în Human Resources (certificare Society for Human Resources Management UȘA). Este art-terapeut Phronetik® și Solution-focused Coach.
Întrega sa activitate profesională are legătură cu dezvoltarea oamenilor și a echipelor. După o perioadă în recrutare și training, și-a continuat cariera în cadrul unui proiect al Băncii Mondiale, de modernizare a serviciilor de ocupare din România (1997-200). A lucrat într-o companie germană de retail din 2000, ca director resurse umane și apoi (2015 – 2018) ca director de comunicare și dezvoltare organizațională. În 2014 a înființat Sonas, o companie de consultanță în strategie, dezvoltare și comunicare, unde își desfășoară activitatea în prezent.
Scrie frecvent articole despre schimbare organizațională și leadership în publicații de specialitate din România.
“Al doilea volum din seria Gigi Alexa
Toamna este un anotimp frumos.
Dar și periculos, mai ales în Brașovul în care trăiește Gigi Alexa.
Gigi Alexa înconjurată de vechii ei colegi și prieteni își caută un nou partener?
Poliția e pusă în fața unor cazuri lipsite de sens și logică?
Un asasin în serie se ascunde pe străduțele turistice ale Brașovului? Ar putea fi chiar cel de lângă tine?
Gigi Alexa e prinsă într-un vârtej al vieții și al morții care nu pare să-i mai dea nicio șansă.
Și totuși?”(Bogdan Hrib)
A venit toamna și Tony Mott ne oferă o altă poveste cu crime rezolvate de Gigi Alexa și colegii ei.
Gigi este medic legist, dar și colaborator al poliției, la Serviciul de Analiză Comportamentală(SAC). Era cooptată în cazul unor situalii locale dificile, în rest își făcea treaba la Serviciul de Medicină Legală. Viața ei nu se schimbase prea mult. După despărțirea de Vlad Tomescu, șeful ei la poliție, și plecarea acestuia la București, se cuplase cu Radu, un medic veterinar. Locuiau de un an împreună, dar Gigi simțea că nu e ce ar fi vrut sau ce i-ar fi trebuit. Singurul ei prieten fidel e motanul Morty.
Întâlnim aceeași echipă de polițiști doar că Matei Vălean e acum șeful poliției, dar nu rezista și participa activ la cazuri, și Emil medic legist, coleg cu Gigi.
În stilul cu care ne-a obișnuit deja Tony Mott ne vorbește mult și despre viețile personajelor cu bune și cu rele: relații, trăiri, sentimente, gânduri, eșecuri, realizări, trădări, iubiri. Asta te face să simți personajele ca pe niște prieteni cu care interacționezi, niște oameni obișnuiți care totuși își păstrează o aură de eroi.
Parcă așteptând venirea lui Gigi din concediu în Brașov încep crimele.
Mai întâi o actriță renumită, care semăna puțin cu Gigi, apoi o coafeză, urmează un tip între două vârste dar, datorită stării fizice excelente acesta scapă.
Radu îi povestește despre incidentul de la grajdul de cai. Apoi sare în aer o galerie cu obiecte de artă din metal, un atlet este ucis la maratonul din Knossos, un tânăr bucureștean beat e omorât pe aleea parcului, o profesoară bolnavă (nu avea un sân) înjunghiată bestial la ea acasă, culminând cu un chelner și un câine, morţi şi ei.
Toată echipa, plus Vlad Tomescu detașat de la București, cercetează zi și noapte.
Sigur e frustrant că nu pare a fi nici o legătură între crime și victime, iar autoritățile și opinia publică fac neâncetat presiuni.
Deși Gigi este omul care lucrează bine sub presiune, situația își pune amprenta, se desparte de Radu și pare a “zări” o posibilă idilă cu un tânăr medic Lucian Conrad, cunoscut la congresul de nefrologie, când îl inlocuise pe Emil. Doctorul îi trimite flori,insistă pentru o întâlnire, dar obține doar o cafea,Gigi e prea stresată de evenimente că să se gândească și la viața privată.
Cercetând iar și iar victimele, locul crimelor, denumirea locurilor unde au fost ucise sau găsite acestea, modul în care sunt lăsate cadavrele,Gigi își dă seama că are în față o reeditare a “muncilor lui Hercule”, conform poveștilor din Legendele Olimpului. Criminalul urmează parcă o hartă, bifând în felul lui fiecare crimă, legând-o totuși de mitologie.
Deși în particular și Tomescu și Vălean se simt atrași de Gigi, fiecare are totală încredere în intuiția și flerul ei, așa că cercetează această posibilă legătură a criminalului cu mitologia.
Seara în care Gigi acceptă invitația la restaurant a medicului pornește cumva tăvălugul și cercetările capătă o nouă turnură.
Ce se întâmplă la restaurant?
Ce se întâmplă cu Gigi?
Cine o salvează?
Ce se întâmplă cu doctorul?
Care este povestea lui?
Ce fac polițiștii?
Cine este criminalul și de ce ucide?
Reușesc oare să-l prindă și cum?
Sunt numai câteva întrebări la care veți găsi răspuns citind cartea.
Credeți-mă merită să citiți romanul ( toate romanele) lui Tony Mott.
Pe lângă o poveste polițistă cu multe crime, urmăriri, cercetări, mistere și adrenalină, autoarea ne prezintă o frescă a societății din zilele noastre cu bune cu rele, cu iubiri, trădări, lăcomie, sete de putere.
Felicitări Tony Mott!
Carte disponibilă pe site-ul Editura Tritonic
Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Toamna se numără cadavrele de Tony Mott – Editura Tritonic – recenzie
Multumim pentru impresii, Arci!
[…] recenzie de Arci pe Literaturapetocuri […]