Toți cei din familia mea au ucis pe cineva de Benjamin Stevenson

Toți cei din familia mea au ucis pe cineva, de Benjamin Stevenson – Editura Trei – recenzie

Toți cei din familia mea au ucis pe cineva

Autor: Benjamin Stevenson

Editura Trei – 2022

Traducere din engleză  Apetrei Mihaela
Pagini: 478
  “Benjamin Stevenson este comediant australian de stand-up și autor premiat. Primul său roman, Greenlight, a fost nominalizat la Premiul Ned Kelly pentru cel mai bun debut, categoria Roman polițist, și a fost publicat în SUA și Marea Britanie. Al doilea roman, Either Side of Midnight, a fost nominalizat la Premiul Internațional Thriller Writers pentru Cel mai original volum broșat.

   Toți cei din familia mea au ucis pe cineva, cel de-al treilea roman al său, a devenit bestseller, iar drepturile de traducere au fost vândute în 24 de țări și urmează să fie adaptat pentru televiziune, într-o miniserie HBO. De la Melbourne Internațional Comedy Festival și până la Edinburgh Fringe Festival, show-rile lui live sunt sold-out și a apărut în emisiuni la ABCTV, Channel 10 și The Comedy Channel.”

“Mă îngrozea reuniunea familiei Cunningham încă dinainte de prima crimă. Dinainte să ne inzapezim în stațiunea montană.

Ideea e că în familia Cunningham nu ne prea înțelegem între noi. N-avem decât un singur lucru în comun: toți am ucis pe câte cineva. Fratele meu, sora mea vitregă, soția mea, tata, mama, cumnata mea, unchiul meu, tatăl meu vitreg, mătușa mea. Chiar și eu.

Când e găsit în zăpadă primul cadavru, e clar că doar un Cunningham ar fi putut comite crima – și eu trebuie să dovedesc.

În familia mea sunt mulți criminali. Dar un singur ucigaș…”

  O familie aparte, total disfuncțională, dar totuși unită, familia Cunningham, familia lui Ernest.

  Ernest Cunningham fusese tratat ca un paria de familie după mărturia de la tribunal și încarcerarea fratelui său. Michael omorâse un om, totuși datorită lui Marcello – tatăl lor vitreg – primise doar trei ani.  Geanta cu bani, avută la el, rămăsese la Ernest. Michael nu a vrut să vadă pe nimeni cât a stat închis, a divorțat și de soția lui Lucy, dar acum urma să se elibereze.

  Kathrine și soțul ei, Andy, organizează o reuniune de familie la munte, la Sky Lodge Mountain Retreat.  Resentimentele și discuțiile veninoase apar de la primele întâlniri. Sofia fusese singura care ținuse legătura cu Ernest.

  Ernest – Ern fusese mic la moartea tatălui lui, dar reconstituise lucrurile din frânturile aflate și din articolele din ziare. Robert Cunningham se ocupa cu furturi că să-și întrețină familia, intrase și în banda Pumnale. Doar că la un momentdat banda trecuse de la furturi la răpiri pentru răscumpărări și chiar la crime la comandă. Se pare că la un astfel de eveniment Robert împușcase un polițist și partenerul acestuia, Alan Holton, îl omorâse cu sânge rece. Ernest află că la momentul respectiv Robert era, la sugestia prietenului și avocatului lui Marcello, informator al poliției. Detectiva, foarte ambițioasă, nu voia numai banda ci și polițiștii corupți care făceau parte din ea. Audrey își creștea cei trei băieți lucrând mult, când cel mai mic Jeremy este răpit și i se cer pozele, care ar fi fost ascunse de Roger. Dar, deși nu le găsește, copilul, despre care ea credea că fusese răpit de bandă, nu mai apare. Este momentul când Marcello intră în  viața lor cu fiica lui Sofia.

  Intervine apoi crima lui Michael, cel ucis fiind polițistul Alan Holton, cel care-i omorâse tatăl. Acum îl așteptau pe Michael, dar, pe munte, apare un cadavru pe care nu-l recunoaște nimeni, și un agent de poliție cam neîndemânatic Crawford.

  Sofia va constata că victima murise sufocată cu cenușă, la fel ca cele din alte câteva cazuri, în care ucigașul fusese poreclit  “Limbă Moartă”

De ce? Cum ucidea?

Citiți cartea și veți afla.

 Apare Michael, împreună cu Erin, fosta soție a lui Ernest, cu o dubă de transport, grea, cu care abia a urcat muntele. Este bine primit de familie, dar arestat de polițistul Crawford, care citise despre el. Nu se apără pentru că ieșise cu o zi mai repede din închisoare decât știa familia.

Unde fusese o zi? Ce avea în duba închisă?

  Ca toți cei din familie și Michael avea secretele lui, dar se schimbase mult în anii care trecuseră. Va discuta cu Ernest, povestea lui va umple golurile din memoria acestuia, și-i va da cheile dubitei, să vadă ce e acolo. În dubiță Ernest va găsi un sicriu- în el cadavrul polițistului Clarke(omorât de Robert),  dar și cel al unui copil, o fetiță care dispăruse în acea perioada, Rebecca McAuley, despre care se presupusese că fusese răpită de bandă.

Și tăvălugul pornește!!!!

  Ernest este aproape ucis, Michael moare (sufocat cu cenușă), Lucy dispare, dar o găsesc moartă, se pare că-l recunoscuse pe cel ucis. Căutând-o pe Lucy, ajutați de Gavin-patronul complexului de pe cealaltă culme,  care voia să cumpere și pensiunea lui Juliette, verifică și listele de oaspeți ale acestuia. Așa dau de Siobhan și Edgar McAuley, părinții Rebeccăi, care veniseră să se întâlnească cu Michael și să cumpere de la el pozele lui Roger, sperând să afle unde sunt oasele copilei.

  Punând cap la cap toate datele, ajutat și de abilitățile sale (doar scria mici îndrumare detectiviste), Ernest va descâlci ghemul, aflând toate detaliile sordide.

Cine este Limbă Neagră?

Ce legătură are familia cu el?

Cine este victima de pe munte?

Ce s-a întâmplat cu Jeremy? Cine l-a răpit?

Ce s-a întâmplat în realitatte cu Rebecca?

Ce ascundeau Alan și soții McAuley?

Ce probleme avea Sofia?

Ce se va întâmpla cu Erin? Dar cu Juliette și pensiunea ei?

Cine era de fapt Crawford?

Cum îi dăduse Michael pozele lui Ernest?

Ce vede el în acele poze?

Cum se va sfârși totul?

  Deși la început mi s-a părut puțin mai dificil de urmărit, poate pentru că autorul povestește la persoana întâia, vorbind pe rând despre fiecare membru al familiei cu personalitatea, problemele și tarele lui, până la urmă m-a prins povestea și eram extrem de curioasă să aflu ce s-a întâmplat de fapt în cercul celor din familia Cunningham.

Iar explicațiile aflate de Ernest și deznodământul au fost WOW!

Chiar sunt curioasă și de alte povești ale lui Stevenson.

  Am mai citit prin anii ’70 cartea unui autor australian Marcus Clarcke “Pentru Toată Viață”, despre care criticii spuneau că este un “Papillon Australian”, făcând referire la cartea lui Henri Charriere –“Papillon” apărută tot în acei ani. Dacă nu le-ați citit merită ambele.

Așa că vă recomand să aveți răbdare cu primele capitole și să citiți cartea lui Stevenson. Merită !!!!

Carte disponibilă pe site-ul Editura Trei

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Toți cei din familia mea au ucis pe cineva de Benjamin Stevenson

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

2 COMMENTS

  1. Mulțumesc pentru recomandare! Și recenzia e foarte greu de urmărit…foarte multă acțiune și personaje!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.