Trăiește puțin de Howard Jacobson - Editura Rao - recenzie

Trăiește puțin, de Howard Jacobson – Editura Rao – recenzie

Trăiește puțin
Howard Jacobson
Editura Rao 
LIVE A LITTLE
Traducere: Codrina Vodnitchi
Număr pagini:368
  HOWARD JACOBSON a scris cincisprezece romane și șapte lucrări de nonfictiune. A câștigat premiul „Bollinger Everyman Wodehouse“ în 2000, pentru The Mighty Walzer, apoi din nou în 2013, pentru Zoo Time (Vremea grădinii zoologice, carte apărută la Editura RAO). În 2010, a câștigat premiul „Man Booker“ pentru e Finkler Question și a fost pe lista scurtă a premiului în 2014, pentru romanul său. Locuiește la Londra.
,,O comedie dark delicioasă și captivantă despre nonagenarii care caută un sens al vieții în timp ce se confruntă cu cele mai profunde temeri ale lor. Povestea atrăgătoare a lui Jacobson va încânta cititorii.” (Publishers Weekly)
,,Ce faci când știi că sfârșitul îți este aproape și prea puține lucruri mai reușesc să te mențină în prezent? Ce faci când nu îți mai amintești numele propriilor copii, cum se numesc tații lor și, mai presus de toate, ce simți pentru ei?
Beryl Dusinbery e o femeie inteligență de peste 90 de ani, care lupta cu uitarea. Ea își petrece zilele brodând citate morbide și chinuindu-și îngrijitoarele extrem de răbdătoare cu povești încurcate despre soții ei și aventurile amoroase.
Printre văduvele din nordul Londrei, se spune despre Shimi Carmelli că este ultimul dintre burlacii eligibili. Spre deosebire de Beryl, el nu uită nimic.
O poveste inteligență, ironic-amară și deopotrivă duioasă despre viață care trece cât ai clipi, lăsându-te perplex și fără cuvinte în fața ultimului tău act. Mai am timp, mai are rost? Au însemnat ceva toate cele trăite?”
  Povestea aceasta este despre persoanele foarte vârstnice, nicidecum despre persoanele de vârsta a treia. Citim despre două personaje în putere, care la nouăzeci de ani trecuți sunt foarte activi, încercând să nu se dea bătuți în fața anilor mulți pe care îi au și unde viața îi va aduce târziu împreună. Amintirile sunt foarte importante pentru ei, mai ales pentru Beryl, care are pierderi de memorie, eu aș zice că o formă ușoară de Alzheimer. Pe ea aș cataloga-o ca pe o femeie care a știut să profite din plin de viață, dar și de bărbați. A fost mamă, deși distantă, recunoaște și îi spun și copii uneori că nu a fost o mamă tocmai afectuoasă.
Pe Shimi l-aș descrie ca pe un copil în corp de bărbat .Rătăcit, debusolat, înstrăinat de sentimente, cu traume puternice din copilărie, care a plutit în derivă în toți acești nouăzeci de ani. Necăsătorit, fără o preocupare față de o persoană anume, doar el și pedanteria lui. A avut aventuri amoroase destule la viața lui, dar, doar atât. Mai nou și vânat de o mulțime de văduve pe care nu știe cum să le refuze.
  Memoriile pentru ea sunt foarte prețioase, de aceea le are notate pe unele în jurnal. Atâta timp cât poate să își aducă aminte de fiii săi, de foștii soți de foștii iubiți, de prieteni sau pur și simplu de viața ei pe fragmente, este foarte mulțumită. Este conștientă de pierderile de memorie tot mai dese, dar e mulțumită că poate să întrețină încă conversații cu cele două îngrijitoare ale sale.
  Avem parte de amintirile despre medalia câștigată ca mama anului .Nu că și-a iubit copiii sau pentru că ar fi afectuoasă cu vreunul dintre ei, ci pentru contribuțiile pe care le-a adus fiii săi, datorită modului prin care i-a crescut și care aduc avantaje la dezvoltarea politică, financiară și culturală a țării.
  Prințesa Schweppessodawasser, cum îi place ei să se numească, a avut o carieră în învățământ. A început ca asistent la o școală primară dintr-un orășel din Nord și a ajuns director al unei renumite școli de fete din Hampshire.
  Jurnalul de dragoste a lui Beryl este clasificat pe cât posibil în ordine alfabetică. Îl descoperim pe Albert, un fost profesor la Cambridge.
  A avut patru fii, din amintirile pe care le știe ea. Asistăm pe rând la întâlnirile cu fiecare iubit, soț sau tată al copiilor. Nici unul dintre copii nu are același tată. Harris, tatăl lui Neville, a murit la scurt timp în război. Pen a fost conceput pe bancheta din spate a unui Rolls Royce, iar mașina a fost revendicată ca și bun al viitorului copil. Relația cu tatăl copilului a mai continuat și după, el preocupându-se de creșterea, educarea lui, la fel ca și a celorlalți copii pe care îi avea și cu alte femei. Sandy a apărut din legătura cu Tory Rory. Acesta a urmat politica. A urmat Than, mezinul, avocat specializat în drepturile omului. A fost Howie Houdini, alt soț…sau iubit. Cert este că nu își amintește de toți, dar își amintește că toți au înșelat-o. Acum își petrece timpul rămas în compania celor două îngrijitoare străine, care nu se prea înțeleg între ele.
  ,,Deși Euphoria și Nastya se descurcă bine ca îngrijitoare, ostilitatea pe care o manifestă una față de cealaltă înveninează din când în când atmosfera din bucătăria lui Beryl Dusinberry. Această atmosferă încărcată se simte în majoritatea caselor în care o persoană în vârstă este îngrijită de un est-european și un african. Dar nu există suficenți îngrijitori pe lume pentru un proces de selecție mai bun.”
  Shimi Carmelli întotdeauna a fost preocupat de aspectul său. Are părul intact, spate drept. Poartă ochelari doar pentru a citi scrisul mic. Are haine elegante, deloc ce s-ar numi casual. Are asortat la fiecare sacou câte o batistă elegantă de mătase. Este invitatul tuturor văduvelor disponibile din zona. Locuiește deasupra unui restaurant cu mâncare chinezească. Va fi angajat să  prezică în cărți la mesele clienților, iar la sfârșitul zilei masă îi este asigurată gratis întotdeauna. Are o grijă aparte de igienă sa.
  ,,Baia lui, unde este obișnuit să se încuie deși locuiește singur, este atât o fortăreață, cât și o cameră de decontaminare, dulapurile fiind umplute cu cantități de clor și apă oxigenată care ar curăța păcatele unei întregi suburbii londoneze-iar dacă le-ar putea curăță, ar arunca-o în aer. Săpunurile cu care își spală mâinile de sute de ori pe zi sunt executate manual, fiind parfumate cu lemn de agar pentru a acoperi mirosul industrial de amoniac. Își alege periile pentru unghii și baie dintr-un catalog care îi este trimis o dată la patru luni de o parfumerie de pe Madison Avenue. Deși face parte din serviciile lor să inscripționeze periile cu inițialele lui, SC, le cumpără mai degrabă pentru rezistența perilor.”
  Amintirile lui Shimi sunt excelente, deși, poate și-ar dori să uite unele lucruri din copilărie. Necesitatea sa de igienă strictă provine din copilărie, atunci când a probat o pereche de chiloți ai mamei. El se crede întinat și la fel crede că loviturile pe care le primește și tonul răstit din partea tatălui sunt binemeritate. Poate a aflat ce a făcut și îl pedepsește. În schimb fratele său mai mic Ephraim este preferatul tatălui. Dacă Shimi are firea delicată a mamei, Ephraim seamănă mai mult cu tata. Războiul o va da peste cap pe mama lor, care și așa este o fire fricoasă și introvertită de fel. Îmbolnăvirea ei și moartea prematură va lasă traume asupra familiei. Shimi se va învinovăți că nu a fost în stare să o îngrijească și el pe mama bolnavă la pat. Tatăl i-a părăsit și i-a lăsat singuri în urma pierderi soției. Ephraim va dori să meargă în căutarea tatălui, cândva. Cei doi frați se vor înstrăina.
Pe Shimi îl va lua unchiul său, Raffi. Tot acesta îi va dărui o carte despre ghicitul în cărți și îl va învața arta prezicerii viitorului, jucând cărți.
 ,,Prezicerea viitorului i se părea o versiune a frenologiei, care îi permitea să descopere izvoarele acțiunilor umane în afara procesului decizional individual.
 Ghicitul în cărți se dovedi a fi potrivit pentru temperamentul lui Shimi și curând el deveni expert. Mulțumită memoriei lui extraordinare și puterii sale de concentrare, este capabil să facă apel rapid la semnificația astrologică a fiecărei cărți pe care o scotea în cursul divinității. Puțini oameni rezistă când li se vorbește despre viitorul lor, dacă acestea constă în vizite neașteptate și oferte pe care ar fi nebuni să le refuze. Prin urmare, în cercul lor restrâns, se duse vorba despre abilitățile lui.”
A încercat să fabrice cranii și să le vândă, dar nu s-a bucurat de succes.
A încercat să predea craniometria part-time frizerilor de la Politehnica din Stanmore, spectacole de cartomanție la mese festive și nunți de aur ,prezentarea craniilor la târguri de arte și meșteșuguri din întreagă țară.
  Când va primi un telefon și va fi înștiințat că fratele său a decedat, își dă seama că nu mai știe nimic de el de ani și ani de zile. Nu știe ce s-a ales de el, dacă s-a căsătorit, dacă are familie, dacă a rămas tot gay, unde a locuit. Nu mai știe nimic. După ce se decide să asiste la funerarii, descoperă că a fost apreciat de o mulțime considerabilă și a ajutat la rândul său o mulțime de oameni. Asemănare dintre cei doi este vizibilă și unele persoane vor să stea de vorba cu el despre Ephraim.
  Întâlnirea dintre Shimi și Prințesă are loc pe aleea cimitirului, la funerariile lui Ephraim. Beryl îl va aborda zicându-i că are informații despre Ephraim adult, în schimbul informațiilor din viața tânărului Ephraim. Dorința de a umple perioadele lungi din viața fratelui său cu orice informație pe care o poate obține, va duce la mai multe întâlniri în parc. Descoperă că stau pe aceeași stradă, dar nu s-au mai întâlnit. Amintirile lor încep să curgă.
Oare mai e timp pentru a reuși să discute toate evenimentele din viața lor?
Ce relație vor închega cei doi?
Ce se va întâmpla mai departe –  vă las să descoperiți singuri.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.