Tulburarea de personalitate histrionică | DSM-5: Manual de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale

Tulburarea de personalitate histrionică | DSM-5: Manual de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale

   Tulburarea de personalitate histrionică este o tulburare mintală deosebit de perfidă, foarte puțin cunoscută, care poate fi confundată ușor cu alte tulburări psihice din cauza caracteristicilor lor comune. În DSM-5: Manual de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale tulburarea de personalitate histrionică se bucură de un tablou clinic complet, care ajută specialiștii în sănătatea mintală să diagnosticheze corect pacienții care suferă de această afecțiune psihică.

  DSM-5 romana este o lucrare medicală în care sunt clasificate, descrise și codificate toate afecțiunile psihice cunoscute și pe deplin studiate. Complexitatea remarcabilă a DSM-5 transformă acest manual în cel mai eficient instrument de diagnosticare și clasificare statistică a tulburărilor mintale, utilizat într-o gamă deosebit de variată de domenii: medical, juridic, politic, legislativ și așa mai departe.

  DSM-5 este și în 2021 principalul manual pentru numeroși speciliști, cercetători și practicieni: psihiatrii, psihologi, asistenți medicali, asistenți sociali, avocați, judecători, procurori, consilieri, terapeuți și mulți alții. Elita specialiștilor din cele mai înalte domenii de activitatea folosește DSM-5 pentru a diagnostica corect și rapid oamenii care suferă de diverse tulburări mintale.

  În ultimii 60 de ani au apărut mai multe variante ale DSM, însă DSM-5: Manual de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale este cea mai recentă formă, varianta actualizată a luat naștere în 2013, sub semnătura Asociației Americane de Psihiatrie (APA). În România DSM-5 a fost publicat abia în anul 2016.

   Pentru ca în 2013 să fie finalizat DSM 5, 13 grupuri de experți din domeniul sănătății mintale au cercetat asiduu timp de 12 ani și au lucrat neîntrerupt 6 ani pentru a reda o formă desăvârșită pentru acest manual de diagnostic și clasificare statistică a tulburărilor mintale. Ba chiar mai mult decât atât, DSM-5 este corelat cu ICD: Clasificarea Internațională a Bolilor, realizat de Organizația Mondială a Sănătății, care reprezintă un nomenclator universal în care au fost specificate și codificate toate bolile cunoscute. Astfel, DSM-5 relevă tabloul clinic complet de caracteristici și simptome ale afecțiunilor mintale, dar și codul ICD pentru fiecare tulburare în parte. Astfel, diagnosticul pacientului este stabilit corect și rapid, codul ICD fiind aidoma unui CNP al afecțiunii respective.

  DSM-5: Manual de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale poate fi achiziționat la un preț accesibil din Librăria Delfin.

  Înainte de a trece în revistă principalele caracteristici ale tulburării de personalitate histrionică, trebuie să clarificăm întâi ce este aceea o tulburare de personalitate. Tulburarea de personalitate conduce la o ieșire din sfera normalului societății și culturii din care face parte omul respectiv. Atunci când omul gândește, simte și se manifestă așa cum o persoană perfect sănătoasă nu ar face-o niciodată în condiții similare, atunci este foarte probabil ca acel om să sufere de o tulburare de personalitate.

  Tulburarea de personalitate conduce întotdeauna la rigiditate și inflexibilitate și afectează CEL PUȚIN două din următoarele arii ale vieții: cogniția, afectivitatea, controlul impulsurilor și relațiile interumane.

  În concluzie, tulburările de personalitate afectează gândirea, simțirea și modul de manifestare al omului în raport cu ceilalți, atât pe plan personal și sentimental, cât și pe plan profesional. Demn de menționat este faptul că tulburările de personalitate debutează în adolescență sau la începutul vieții de adult.

  Tulburarea de personalitate histrionică este o afecțiune mai des întâlnită la femei. Un studiu realizat în anii 2001 – 2002 a stabilit o prevalență de 1,84%. Așadar, 1,84% din populația lumii suferă de tulburarea de personalitate histrionică, o tulburare mintală cu debut insiduos. În privința caracteristicilor, tulburarea de personalitate histrionică are elemente comune cu tulburările de personalitate borderline, narcisistă, antisocială și chiar dependentă. Pentru un diagnostic corect, pacientul trebuie evaluat cu o foarte mare atenție deoarece diferențele sunt subtile și pot fi sesizate doar de specialiști cu experiență în domeniu.

  Persoana care suferă de personalitate histrionică este victima perfectă și/sau o prințesă autentică! Chiar dacă victimizarea este des întâlnită la oamenii din jurul nostru, acest lucru nu înseamnă că absolut toată lumea suferă de personalitatea histrionică. Inconștient, histrionicul joacă rolul de victimă și/sau de prințesă. Este categoric, exagerat și un mare devorator de atenție. Histrionicul vrea să primească atenție și se impune prin manipulare emoțională și/sau seducție. Cu toate acestea, deși dorește să dețină controlul și trece adesea de la rolul de victimă la cel de prințesă divină pentru a fi în centrul atenție și pentru a fi apreciat, în realitate manifestă o dependență mare față de partener, prieteni și/sau familie. Atunci când nu obțin atenția pe care o doresc, histrionicii sunt extrem de supărați, triști și deprimați.

  Pentru a fi diagnosticat cu tulburare de personalitate histrionică, debutul trebuie să fie la vârsta de adult tânăr, iar persoana trebuie să îndeplinească cel puțin cinci din următoarele caracteristici:

  1. Iubește atenția, iar dacă se află într-un cerc de oameni / într-o relație / într-o situație în care nu primește atenție, histrionicul se simte incomod.
  2. Histrionicul este rigid, inadecvat, provocator și chiar obscen în anumite momente, aceste lucruri determină ca interacțiunea cu ceilalți să fie nepotrivită și/sau dificilă. Părerile sale sunt întotdeauna categorice, de forma: totul sau nimic și nu se sfiește niciodată să își folosească sexualitatea la cote maxime pentru a atrage atenția pe care o dorește.
  3. Este instabil și superficial, trece de la o emoție la alta, iar sentimentele histrionicului sunt preponderent superficiale. S-ar putea spune că nu știe să iubească.
  4. Aspectul fizic este un instrument prețios cu care seducătorul histrionic atrage atenția.
  5. Din punct de vedere verbal folosește un vocabular menit să impresioneze și să seducă, însă nu comunică cu adevărat, nu oferă detalii sau argumente solide, este superficial și radical. Nu are motivații profunde.
  6. Își exprimă emoțiile într-o manieră exagerată, teatrala sau dramatică. Este deosebit de important ceea ce simte și cum simte histrionicul. În concepția lui, emoțiile proprii sunt cele mai importante și mai intense. Ca să ducă dramatismul la cotele cele mai înalte, histrionicul poate să plângă la comadă pentru a-și impresiona publicul. Minte și exagerează.
  7. Histrionicul este sugestibil deoarece este instabil, așadar poate fi ușor infuențat de oameni sau de circumstanțe. Se bazează pe intuiție și adoptă rapid alte convingeri pe care le consideră potrivite pentru el însuși.
  8. Își percepe relațiile ca fiind mai apropiate decât sunt de fapt în realitate, fapt care conduce la o apreciere greșită a relațiilor și la sentimente de tristețe și frustrare. Din această cauză poate deveni sufocant, oamenii depărtându-se și mai mult. Ba chiar mai mult decât atât, este gelos dacă altcineva primește atenția și aprecierea pe care și-o dorește el.

Așadar, histrionicul are un comportament pervaziv, insistent, și este dominat de o afectivitate exagerată și o nevoie exacerbată de atenție.

  Deoarece nimeni nu îi poate umple această nevoie imensă de atenție, histrionicul va fi preponderent nefericit și nemulțumit de relațiile sale, de aici și caracterul constant de victimă care „nu are noroc în viață” și care trebuie „să se mulțumească cu mai puțin decât merită”. Atunci când totuși întâlnește omul care să îi ofere atenția pe care și-o dorește, persoana histrionică se transformă într-o prințesă avidă care cere și impune din ce în ce mai mult atenție, chiar și cu riscul de a supăra / umili cealaltă persoană. Histrionicul este dornic să fie în centrul atenției și, mai mult decât atât, își dorește apreciere și adulație. El trebuie să fie alfa și omega, începutul și sfârșitul.

  Histrionicul este inteligent, abil, șarmant, seducător, entuziasmat, energic, deschis și iubește flirtul, fapt care îl determină să fie considerat sufletul petrecerii. Oamenii sunt atrași de el și îl doresc în preajma lor. Cu timpul se transformă, iar nevoia de atenție îi domină stările. Când nu reușește să fie în centrul atenției, exagerează întâmplări, minte în privința evenimentelor și stârnește diverse scene pentru a-și demonstra șcenariile pe care și le formează în minte.

  Dorește să impresioneze, de aceea histrionic investește mulți bani, timp și energie în propriul aspect fizic, în haine și în modul în care se îngrijește. Pentru că vânează complimente, histrionicul trebuie să fie întotdeauna cel mai frumos, să aibă cele mai bune haine, să aibă un machiaj impecabil, bijuterii fine și așa mai departe.

  Histrionicul este dependent de partenerul său, de familia sa și de prietenii săi. Nu dorește doar atenția lor, ci și sprijinul lor: moral, afectiv, financiar și așa mai departe. Obține aceste lucruri prin caracterul seducător și șarmant, iar când șarmul eșuează, poate trece cu ușurință la șantaj emoțional și manipulări. Iar dacă nici manipularea nu dă rezultate, amenință că își face rău, exagerându-și poziția de victimă și situația în care se află. De cele mai multe ori histrionicul își materializează dorințele prin intermediul altora, rareori prin forțele proprii.

  Histrionicul prezintă un risc crescut de sinucidere și poate apela la gesturi și amenințări suicidare pentru a primi atenție, dar și pentru a obține un sprijin mare pe care și-l dorește din partea cuiva.

  Tulburarea de personalitate histrionică este adesea asociată cu tulburarea depresivă majoră, tulburarea de personalitate borderline, tulburarea de personalitate narcisistă, tulburarea de personalitate antisocială și chiar tulburarea de personalitate dependentă.

  Tabloul complet al tulburării de personalitate histrionică îl găsești în DSM-5: Manual de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale, unde poți studia caracteristicile a numeroase alte tulburări mintale de care suferă oamenii zilelor noastre, de la cele mai subtile, la cele mai grave.

Spor la citit! Tulburarea de personalitate histrionică | DSM-5: Manual de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale

Autor: Alina Gheorghe

Recenzii cărți

 

 

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.