Ucenicie printre gloanțe de Petre Sălcudeanu – Publisol – recenzie

Ucenicie printre gloanțe de Petre Sălcudeanu – Publisol – recenzie

Ucenicie printre gloanțe de Petre Sălcudeanu - Publisol - recenzie

Ucenicie printre gloanțe, de Petre Sălcudeanu – Publisol – recenzie

Ucenicie printre gloanțe

Petre Sălcudeanu

Editura Publisol 

Număr pagini: 233

  “Petre Sălcudeanu s-a născut la 8 septembrie 1930, în localitatea Gligoresti, județul Cluj. A absolvit Facultatea de Critică și Literatură din Moscova și Facultatea de Filosofie din București. Scriitor, scenarist, membru fondator al Uniunii Scriitorilor din România, fost director general al Studioului cinematografic  București, fost președinte al CNC, Sălcudeanu s-a implicat și în viața politică, fiind deputat în legislatura 1992-1996 și ministru al culturii în 1993.

  A fost unul dintre cei mai populari scriitori români de cărți polițiste, dar și un scenarist apreciat. A semnat scenariile filmelor Răscoala (1965), Cu mâinile curate (1972), Ultimul cartuș (1973), Toamna bobocilor (1975), Bunicul și doi delincvenți minori (1976), Iarna bobocilor (1977), O lacrimă de fată (1980), Munți în flăcari (1980), Bunicul și o biată cinste (1984), Primăvara bobocilor (1987), Privește înainte cu mânie (1993), Dulcea saună a morții (2003) etc.

  În 1980, a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru romanul Biblioteca din Alexandria. Printre cărțile sale de succes se numără și Prea cald pentru luna mai (1967), Cina cea de taină (1984), Judecata de Apoi (1987), Ochiul și marea (1989). A murit pe 1 noiembrie 2005.”

“Decembrie 1944. Bucureștiul trece printr-o perioadă grea. Nu este lovit doar de sărăcie, ci și de bande înarmate. Un comisar de poliție este ucis, iar Mihai Roman, fost comunist ilegalist, este numit la conducerea uneia dintre cele mai „fierbinti“ secții de poliție din Capitală, cu misiunea de a pune capăt jafurilor, crimelor și violurilor din sector. Roman trebuie să colaboreze cu Patulea, comisarul care îl anchetase și îl bătuse în închisoare, și cu Miclovan, șeful Brigăzii antigang. Roman însă nu uită ce s-a întâmplat în închisoare, iar Patulea îl recunoaște și el. Și cum se simte amenințat de noul comisar-șef, în mintea lui încolțește gândul răzbunării…”

  În 1971 – Petre Sălcudeanu scrie împreună cu Titus Popovici scenariul filmului “Cu mâinile curate” realizat de către Sergiu Nicolaescu (care și joacă în film rolul comisarului Miclovan). Filmul a fost un succes și a rămas în topul celor mai vizionate filme românești.

  Ani mai târziu comisarii Roman și Miclovan, eroii filmului, devin personaje în romanul “Ucenicie printre gloanțe”.

  După uciderea comisarului Urlescu, șeful de la sector 2 Negru, este numit comisar șef Mihai Roman, ilegalist, fost  muncitor, fost deținut politic. Sigur că este surprins, dar sarcinile de partid  nu se discutau, ci se executau (vă sună cunoscut?) . Provenit dintr-o familie de muncitori, abia ieșit din închisoare, nu apucase nici să-și ia niște haine mai bune. Ajuns la comisariat este tulburat și furios să afle că trebuie să lucreze cu subcomisarul Patulea, cel care-l anchetase cu rafinament și cruzime, în închisoare.

  Patulea, la rândul lui se simte nedreptățit deoarece credea că va fi numit comisar șef, mai mult, când îl recunoaște pe Roman e și mai furios, conștient că nu vor rezista să lucreze împreună. Dar situația politică a acelor vremuri era tulbure și alianțele se făceau și se desfăceau.

  Încearcă să-l saboteze pe Roman și chiar să-l ucidă, făcând alianță cu Scorţea (fost ofițer) a cărui bandă fura din magazine și din bănci, și nu se sfia să lase în urmă cadavre.

  Roman la rândul lui este ajutat de Oarcă, un hoț  care-l sprijinise  și în închisoare,  în care avea încredere. Acesta îi spune despre relația dintre Scorţea și Patulea.

Un ajutor deosebit și total neașteptat pentru Roman se dovedeşte comisarul Miclovan.

  Total apolitic, Miclovan era comisar șef al Brigăzii Antigangsteri din Prefectura Poliției Capitalei. Foarte bun profesionist, bun trăgător, era adeptul rezolvării conflictelor cu armele, spre deosebire de Roman care voia să fie totul legal.

Și totuși… după ce Miclovan îl salvează de la moarte, Roman va colabora foarte bine și va avea încredere în el.

  Într-o lume înrăită și debusolată de griji și necazuri apariția unui număr mare de bande care se luptau între ele, furau și ucideau, alianța celor doi comisari a fost una de bun augur.

Merită să citiți cartea/ cărțile lui Petre Sălcudeaunu, sunt interesante și alerte.

  Trebuie să vedeți și filmele, realizate de Sergiu Nicolaescu, după scenariile scrise de Petre Sălcudeanu, care sub forma unor povești polițiste vă prezintă o față a Bucureștiului acelor ani.

  Felicitări editurii Publisol pentru reeditarea vechilor autori de romane polițiste, a căror scrieri merită cunoscute și citite.

Carte disponibilă pe site-ul Publisol

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.