„Sunt lucruri pe care nu le poţi schimba, trebuie doar să le accepţi.”

Anna_Vary-Ultima_vrajitoare_din_Transilvani-vol2Ultima vrăjitoare din Transilvania – Mathias de Anna Vary

Editura: Herg Benet
Colecţia Cărţile Arven
An publicaţie: 2013
Număr pagini: 284

Volumul II al seriei „Ultima vrăjitoare din Transilvania” m-a impresionat încă din primul moment în care am deschis cartea şi am citit rândurile autoarei. Wow! Am carte cu autograf! Mulţumesc, Cristina Nemerovschi.

Încă de la primul volum am fost captivată de ritmul alert al acţiunii, de personajele nonconformiste care ies din tiparul social, de faţa urâtă a modernului creionată în culori stridente, de accentele goth şi de îmbinarea credinţelor populare româneşti într-o manieră originală. Deasemenea mi-a plăcut faptul că deşi este o lectură uşoară, cu limbaj modern, are totuşi replici şi pasaje profunde care creează emoţie. Bineînţeles că toate acestea s-au prelungit şi în cartea a doua a seriei, carte dedicată în special lui Mathias – un personaj mai complex decât mi-aş fi putut închipui. Şi dacă în primă fază am fost plăcut impresionată de Mathias de pe copertă, descoperindu-l pe cel dintre paginile cărţii, chiar că am zis „yummy”. 🙂

Am iubit-o din prima clipă.
Iubirea a fost adevăratul meu blestem, nu tot ce a urmat. Iubirea pentru Aneke, iubirea mea neîmplinită, care mi-a mâncat toate rămăşiţele de umanitate din suflet cu mult înainte să vină blestemul care ne-a legat pe toţi trei, blestemul bătrânei Ica.”

MathiasPrologul cărţii este vocea lui Mathias, povestea lui şi a iubirii sale blestemate pentru Aneke. Dacă în primul volum, cuvintele lui Aneke ne-au prezentat un Mathias care a plecat nepăsător lăsând-o pradă furiei dezlănţuite a ţăranilor din V., în volumul II, Mathias ne spune cu totul altceva. Oare m-am grăbit să-l judec? Cuvintele lui sunt pline de o durere resemnată, de o suferinţă mută, de o dezamăgire ce nu mai poate fi reparată. Oare se înşală el cu privire la insensibilitatea lui Aneke? Oare amândoi s-au înşelat atunci, iar acum e prea târziu pentru a recunoaşte greşeli ce încă dor?

Povestea continuă, iar cartea a doua a trilogiei ne promite aventuri încă şi mai palpitante alături de personajele cu care deja ne-am familiarizat.
S-a jucat Aneke cu bună ştiinţă cu sentimentele pe care le aveam pentru ea? Da, s-a jucat.”
„M-am îndrăgostit de Aneke iar şi iar şi iar, de fiecare dată când îmi apărea în faţa ochilor. Mereu mai puternic, mai mult, iar ceea ce simţeam mă ducea cu repeziciune, spre un final pe care, acum sunt sigur de asta, nu l-aş fi putut schimba, orice aş fi făcut.”

Aneke 1La un pas de a fi linşată de sătenii furioşi care o acuzau de incest ca pe fosta contesă Aneke, Alexandra scapă totuşi cu viaţă şi se întoarce în Bucureşti împreună cu Răzvan. Aici însă, nimic nu mai pare să fie cum a fost. Înapoi acasă, fata analizează situaţia şi devine tot mai apatică simţind că nu mai aparţine capitalei şi tânjind după înţelegerea deplină a celor petrecute. Tot mai absentă din viaţa socială care înainte îi făcea plăcere şi îndepărtându-se din ce în ce mai mult de Răzvan, Alexandra se izolează încet, atât de prieteni cât şi de familie. Atunci când se trezeşte, Răzvan e prins într-o relaţie cu o nouă iubită, iar tatăl ei pleacă de acasă deoarece relaţia dintre el şi Dora este deja de domeniul trecutului. Bineînţeles că Dora îşi găseşte rapid un înlocuitor, iar Alexandra, deşi îşi dorea doar câteva momente de linişte şi singurătate, se vede ajunsă în situaţia de a participa la o masă în familie alături de noul iubit al mamei sale. În aşteptarea tipului misterios, fata încă regretă că nu a reuşit să se sustragă acestei întâlniri.

„Tata o luase cel mai tare razna, şi asta nu din cauza întâmplărilor din V. , de care el, bietul, era complet străin. Habar n-am ce se petrecuse cu el. Sau între el şi Dora.”
„Dacă Răzvan se chinuia să uite V-ul, contesa moartă şi locuitorii nebuni, cu mine de fapt se întâmpla exact invers. (… ) Aveam un sentiment sâcâitor că îmi lipseşte ceva. „

Elementul surpriză al romanului este chiar necunoscutul din viaţa Dorei care este nimeni altul decât Mathias – fratele şi în acelaşi timp fostul iubit al contesei moarte. Apariţia lui Mathias în Bucureşti, în casa ei, în viaţa mamei sale, o bulversează pe Alexandra care devine confuză, temătoare şi intrigată. Şocul însă este reprezentat de aspectul bărbatului care arată cu zece ani mai tânăr ca atunci când l-a văzut ultima dată în V. Mai mult, Răzvan pare să nu remarce schimbarea produsă la Mathias sau faptul că acesta s-a prezentat drept Matei.
„Simt că mă apucă toţi dracii, ca atunci când îţi vezi un secret bine ascuns cum se plimbă exact prin faţa oamenilor care nu ar trebui să-l cunoască.”
„Mă simt cât se poate de inconfortabil. Nu-mi vine nimic în minte, nu ştiu ce aş putea să spun. Doar fierbere în secret, fierbere mută şi revoltă.”
„Nu pot să ştiu ce face aici şi ce îi va spune Dorei despre mine, dacă îi va spune ceva. În plus, dacă e el pe bune, chestia asta e de-a dreptul înfricoşătoare, pentru că este mai mult decât evident că s-a întâmplat ceva cu el în lunile astea, a întinerit cu zece ani.”

AlexandraÎn timp ce Alexandra încă încearcă să-şi facă mintea să colaboreze pentru a putea înţelege ce se întâmplă, prezenţa în casă a unui Mathias sexy pe post de iubitul-mamei nu o ajută deloc, iar lucrurile avansează spre o scenă memorabilă a romanului. 🙂 Prinsă într-un dans, iniţial inofensiv, apoi într-un sărut (care nu mai are nimic inofensiv) şi într-un final într-o tăvăleală fierbinte (deja partea inofensivă a dispărut cu totul), fata se simte tot mai pierdută în braţele lui Mathias. Şi ca scena să fie completă … în prag apare Dora care face o criză de isterie.

Avea buzele moi, iar părul lui puţin aspru îmi cădea peste faţă. Şi-a plimbat mâinile pe gâtul meu, apoi pe umeri, pe sâni, iar ultimul lucru pe care mi-l mai amintesc, înainte de imaginea Dorei în uşă, cu ochii mari de uimire, a fost gândul că aş fi vrut ca Mathias să facă o vrajă şi clipa asta să nu se mai sfârşească.”
„Mintea mea rămăsese fixată pe o singură chestie: ideea că Dora nu va trece niciodată peste asta, că lucrurile nu se vor mai putea întoarce la cum au fost înainte.”

Ameţită de sentimente contradictorii, între confuzie, teama de necunoscut şi atracţia pentru Mathias, Alexandra ia o decizie impulsivă, condusă mai mult de curiozitate şi pasiune. Se hotărăşte aşadar să trăiască clipa şi să ia de la bărbatul misterios despre care nu ştie nimic, tot ce are mai bun de oferit. Dar oare mai are Mathias ceva bun după ce fost distrus de Aneke cu decenii în urmă?
Nu ştiam mai nimic despre el. Era învăluit într-un mister dens şi, oricât de atractive ar fi fost poveştile puse pe seama lui, nu era tocmai persoana pe care s-o alegi pentru a avea o relaţie. Dar oare asta făceam, începeam o relaţie?”
„Iar buzele lui Mathias, zâmbetul lui şi ochii peste care treceau umbre creau pur şi simplu dependenţă.”

Revederea cu o Aneke modernă şi incredibil de frumoasă o face pe adolescenta de 16 ani să fie nesigură pe relaţia ei cu Mathias. Simţind că nu poate concura cu o frumuseţe perfectă şi nici nu poate şterge o iubire care a trecut peste secole, Alex devine şi mai temătoare şi mai confuză. Încearcă însă să-şi pună ordine în gânduri şi sentimente, iar răpirea lui Nori de către preotul din satul V. se transformă în ocazia ideală pentru o reîntoarcere în satul blestemat. Neştiind ce avea să urmeze, cu un viitor cufundat într-o ceaţă densă, Alex păşeşte în necunoscut alături de Aneke, Mathias şi Lorena, sperând să găsească răspunsurile şi totodată liniştea.
„Mathias şi Aneke au fost blestemaţi să fie împreună. Sunt perechea care a învins timpul, care a sfărâmat prejudecăţile, sunt nemuritori şi tot aşa este şi iubirea lor …”
„De aproape, frumuseţea ei are ceva insuportabil. E mult prea perfectă şi ai senzaţia că, dacă o priveşti prea mult, ochii vor începe să te doară.”
„Dacă circumstanţele ar fi fost altele, aş fi vrut din tot sufletul să fiu prietenă cu Aneke. Ar fi fost idolul meu absolut.”

Odată ajunsă în Transilvania, Alexandra primeşte răspunsurile pe care şi le dorea atât de mult de la Mathias care îi dezvăluie trecutul întunecat şi traumatizant, blestemul sub semnul căruia se află el şi cele două surori ale sale, dar şi planul diabolic pe care Aneke este la un pas de a-l pune în aplicare. Totul se transformă astfel într-o aventură nebună în care legendele, tradiţiile şi supranaturalul se amestecă haotic, intens şi totodată sfâşietor.

Acţiunea este trăită pe muchie de cuţit, la limita acceptabilităţii, sfidând credinţa, raţiunea şi orice tip de principiu sau valoare morală. Sentimentele sunt anulate de intensitatea clipei, iubirea este lăsată de-o parte în favoarea unei partide de sex care se asortează mai bine cu pericolul, legăturile de familie sunt călcate în picioare, iar personajele îşi continuă drumul către necunoscutul care ameninţă să le ia totul.
„Pe cei pe care i-am iubit cândva trebuie să-i apărăm până la moarte.”
„Nu ştiam ce se va întâmpla mâine, nu ştiam nici măcar ce surprize îmi vor aduce următoarele ore.”
„Dacă asta era cea mai rea pedeapsă care urma să se abată asupra ta pentru că îţi urmezi dorinţele, de ce să mai încerci să ţi le înfrânezi?”

Am simţit că devin şi eu paranoică şi ciudată citind cartea. E ca şi când Mathias s-ar fi jucat tot timpul cu mintea mea. L-am judecat, l-am privit în toate modurile posibile, am încercat să-i pun o etichetă … totul în zadar pentru că de fiecare dată m-a contrazis şi m-a intrigat.
Am oscilat între : „o iubeşte pe Aneke” – „a iubit-o pe Aneke” – „s-a îndrăgostit de Alexandra” – „ neah, n-o iubeşte pe Alex” – „vrea să se răzbune pe Aneke” – „ţine totuşi la Alexandra” – „nu a uitat-o niciodată pe Aneke … e mai mult decât blestem”. Mathias intrigă, atrage, îţi încurcă gândurile, face praf raţiunea. E ca o invitaţie la abandon. Un abandon dulce, periculos, prea riscant dar … îmbrăţişat cu plăcere sadică în care contează doar momentul prezent, iar viitorul … ducă-se unde o şti.
Totul era atractiv la Mathias, de la zâmbet, până la vocea care părea că-ţi vorbeşte din depărtări, de pe altă lume.”
Pe de altă parte, personajul Alexandrei este uşor de înţeles. La 16 ani, pendulând între sentimentele pentru Răzvan, atracţia pentru Mathias şi fascinaţia pe care Aneke o exercită asupra ei, e într-un fel logic faptul că alege să se arunce în întuneric cu ochii închişi. Supranaturalul din jurul ei nu o şochează, nu o face să dea înapoi, dar nici nu îi oferă stabilitatea de care are nevoie.
Asta e, n-am pretins niciodată că aş fi cu adevărat o adolescentă normală.”

Contesa Aneke va străluci şi în acest volum prin frumuseţe, cruzime şi o aparentă indiferenţă care ascunde aproape perfect sentimentele ei. Este însă Aneke capabilă să simtă? Nu pot trece cu vederea suferinţa din cuvintele ei în primul volum, atunci când credea că Mathias a părasit-o … dar nici durerea lui Mathias când afirmă că Aneke nu l-a iubit niciodată.
Sunt lucruri pe care nu le poţi schimba, trebuie doar să le accepţi.”

Care este adevărul? Au loc sentimentele în povestea asta? Ce se va mai întâmpla în satul V. ? Care este planul contesei? Ce se va alege de adolescenta rebelă care a ales să ia parte la aventură alături de personaje aparţinând altei lumi? Vă las să descoperiţi răspunsurile întorcând paginile cărţii în timp ce eu deja savurez volumul III.

Citate:

Vie şi rea, aşa era Aneke … Şi nu mă puteam gândi decât la cât de mult mă fascina!”
„ Am avut apoi impresia că ochii ei au plutit pentru o vreme în lacrimi.
Dar nu am apucat să văd prea bine dacă aşa era într-adevăr, fiindcă s-a întors cu o mişcare bruscă şi a ţâşnit pe uşă.”
„ … nemurirea în sine chiar nu e mare lucru.
Ai să vezi.
Contează doar fiinţa alături de care alegi să ţi-o petreci.”

Editura_Herg_BenetCartea Ultima vrăjitoare a Transilvaniei-Mathias de Anna Vary a fost oferită pentru recenzie de către Editura Herg Benet. Poate fi comanda de pe site-ul Editura Herg Benet. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.

Autor: Maryliyn

Surse foto: Mathias, Aneke, Alexandra

17 COMMENTS

 1. felicitari, se vede ca ti-a placut
  locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

 2. felicitari draga mea!eu daca nu am citit prima recenzie nu prea m-am prins cum sta treaba,cand cu mama cand cu fiica relatii!!! 🙁

  • Eh, pai da, Mathias e mai … nonconformist cand e vorba e … aaaa … 🙂 … relatii ( nu, nu suna bine “Relatii”) … mai bine spus, aventuri amoroase. 🙂

  • Apuca-te de ele, Geo. Te vor fascina limbajul modern si personajele care imbina indiferenta cu emotia.

 3. Cartile astea le am si eu pe lista! Trebuie sa fac ceva in legatura cu asta:))
  Felicitari pentru recenzie!

 4. Multumesc! Pe mine m-a prins seria asta. Chiar consider ca merita citita pentru complexitatea personajelor si originalitatea actiunii.

 5. Felicitari Mara ! Imi plac foarte mult recenzile tale ! Nu am citit cartea dar o voi face dupa ce am citit recenzia ta ! Este superba ! locco_smiley_10

 6. deci mara daca si pe mine m-ai convins ca as vrea sa citesc cartea,desi nu e genul meu de carti,nu mai are rost sa spun nimic.
  felicitari!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.