Ultimul dintre noi de Adélaïde de Clermont-Tonnerre-recenzie
Colecția literary fiction-Două povești, două intrigi, două planuri temporale
Ultimul dintre noi, de Adélaïde de Clermont-Tonnerre-Editura Pandora M-recenzie
Editura Pandora M., 2017
Colecția literary fiction
Titlul original: Le Dernier des nôtres, 2016
Traducere din limba franceză de Alina-Diana Ene
350 de pagini
Roman distins cu Marele Premiu al Academiei Franceze în 2016
Ceva ce nu am putut defini s-a pecetluit între noi în ziua aceea…
Cum se poate ca un roman ce a primit Marele Premiu al Academiei Franceze să primească atâtea critici negative din partea publicului în limba căruia a fost scris? O lectură superficială poate uneori determina asemenea reacții. Sau poate că a fost suficient ca o singură persoană să arunce o piatră, ca să înceapă căderea pieselor de domino. Problema e discutabilă, până la urmă. Cert este că mie mi-a plăcut cartea, deoarece m-a plimbat prin două universuri, două drumuri diferite spre aceeași destinație.
Două povești, două intrigi, două planuri temporale: Germania nazistă (′44-′45) și Manhattanul atotpermisiv al anilor ′70, aparent, fără nicio legătură între ele, parcă ar fi două romane într-unul – piese de puzzle, unele cu fața în sus, altele nu.
Povestea 1 (perspectivă narativă obiectivă, dramă istorică): Într-o noapte de februarie (o noapte teribilă pentru populația din Dresda), în timpul bombardamentelor, o tânără femeie rănită grav dă naștere unui copil.
˗Numele lui e Werner. Werner Zilch. Nu i-l schimbați. E ultimul dintre noi., sunt ultimele ei cuvinte. Copilul, dat inițial în grija unei mătuși, este apoi dus în SUA, unde i se pierde urma. Autoarea îl „împrumută” pe omul de știință Wernher von Braun (conducător al programului german de creare a rachetelor V-2, care au ucis peste 7000 de oameni în Marea Britanie în 1944 și 1945, adus în Statele Unite împreună cu o parte din echipa sa de la Peenemünde, într-o operație secretă numită Operațiunea Paperclip) ca personaj al romanului, naș al copilașului și cel prin intermediul căruia Werner va ajunge peste ocean.
Alte personaje „împrumutate”: Donald Trump (cum să nu zâmbești? ) și Serghei Korolev (om de știință rus).
Povestea 2 (perspectivă narativă subiectivă, roman de consum, erotic): Naratorul este un tânăr antreprenor cu mare succes în afaceri și, mai ales, la femei. Numai că își pierde interesul pentru persoana de sex opus imediat ce aceasta i se dăruiește.
Ca să te culci cu o femeie trebuie:
A/ Să găsești ce are frumos – pentru că fiecare are ceva frumos – și să-i arăți că o admiri;
B/ Să ceri – a se înțelege să cerșești – să te culci cu ea;
C/ Să știi să faci asta cu destul umor, ca să nu-ți cadă fața când ea zice nu;
D/ Să te comporți decent și realist, evitând să-i trimiți trei pagini cu citate literare care te-ar putea face să pari ridicol.
Întâlnirea cu Rebecca îi schimbă viața în mod hotărâtor, deoarece se îndrăgostește pentru prima dată în viața lui de cuceritor, ia decizii nebunești pentru a o putea cunoaște (îi avariază în mod intenționat mașina), iar dispariția fetei imediat după întâlnirea cu părinții ei îl determină să caute adevărul legat de propriile origini. Ceea ce descoperă pune la grea încercare iubirea celor doi, trecutul îi bântuie, greșeli părintești le anulează fericirea.
Coșmarul nașterii mele a început să-mi bântuie din nou somnul. După dezvăluirile lui von Braun, credeam că mă eliberasem de el, dar a revenit mai prezent ca niciodată. O văd alergând și căzând pe acea femeie blondă, foarte frumoasă, despre care știu că e mama mea. E întoarsă brutal pe spate. Mă scufund în ochii ei. Iubirea imensă pe care o văd acolo mă liniștește și mă înspăimântă în același timp, pentru că simt că sunt pe punctul de a o pierde.
Vă invit să citiți acest roman unic aș zice, prin tehnica narativă abordată și, dacă eu nu vă conving, poate reușește chiar autoarea. Eu am ascultat-o cu plăcere.
Cartea Ultimul dintre noi, de Adélaïde de Clermont-Tonnerre poate fi comandată de pe site-ul Pandora M
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii Pandora M
Construcția romanului mi se pare complexă… cu acțiune, personaje și unda de romantism care se simte din citatele pe care le-ai ales. Da, o voi trece pe listă!
Felicitări, Andreea, pentru recenzie!
Literatura franceză contemporană nu încetează să mă surprindă 😀
O carte pe care o voi avea în vedere. Felicitări, Andreea locco_smiley_10
interesanta,felicitari Andreea!
[…] răni vechi? Și dacă da, cicatricile nu vor fi prea vizibile? Intriga romanului mi-a amintit de Ultimul dintre noi, doar că povestea de față este mult mai […]