Umbra magiei – Kat Howard – Editura Nemira – Colecția Armada –...

Umbra magiei – Kat Howard – Editura Nemira – Colecția Armada – recenzie

Umbra magiei

Umbra magiei – Kat Howard – Editura Nemira – recenzie

Umbra magiei 

Titlu original: An Unkindness of Magicians

Autor: Kat Howard

Editura Nemira

Colecția Armada

Anul apariției: 2018

Traducere: Mihaela Ioncelescu

Număr de pagini: 296

   Umbra magiei – Kat Howard – Editura Nemira – Colecția Armada – recenzie carte

    A fi magician – fascinația oricărei minți visătoare. Suntem înconjurați de magie, fie ea vizibilă sau nu, însă, cea mai oportună vrajă se găsește în cărți. Sub influența acesteia am descoperit lumi paralele, puteri extraordinare și am încurajat personaje eroice în luptele lor. Este ușor să te lași purtat de valul fantasy, să te scufunzi în nevăzut și să participi la restabilirea echilibrului magiei.

   Evident vizibilă, taina magicului este precum o fântână infinită a imaginației. Împrieteniți cu Harry Potter și gașca lui J. K. Rowling, captivați de aventurile protagoniștilor din volumele Cassandrei Clare, surprinși de Magicienii lui Lev Grossman, aparența lumii obișnuite este înșelătoare și doar prin câteva exemple conturăm universul succesului.

   Umbra magiei culege inspirație din acel univers complex și trimite cititorul într-o lectură bogată, palpitantă. Autoarea Kat Howard, stabilită în New Hampshire, SUA, se axează pe stilurile fantasy, science fiction și horror. Romanul său de debut, Roses and Rot, s-a aflat în finala competiției pentru Premiul Locus. Povestirile ei au fost incluse în antologii de top și difuzate la postul național de radio din SUA, care i-a adus laude și pentru Umbra magiei, roman câștigător al unui Premiu Alex.

   „Roata Norocului a început marea mișcare a Turnantei. Când Turnanta va fi contenit, totul se va fi schimbat.”

  Dincolo de agitația și farmecul obișnuit al New York-ului, o Lume Nevăzută guvernează prin puterea ei. Magicieni, fiecare aparținând unei Case, sunt puși la încercarea supremației, de jocul Turnantei, un eveniment desfășurat în toate generațiile, la fiecare două decenii. Roata Norocului este crudă și sacrificiile normale. Regulile sunt clare și nu iartă pe niciunul. Conducătorii Caselor își aleg reprezentanți care se duelează între ei, pe viață și pe moarte, pentru câștigarea dreptului de a fi lider al Lumii Nevăzute.

   Fie că aleg să se desprindă de Casa lor, sunt dezmoșteniți sau nou veniți, magicienii au parte de un grad diferit de putere, ceea ce îi supune să își numească cu grijă participanții. Sydney nu e membra unei Case obișnuite și când răspunde contractului unui duelist, este precum o ființă apărută din neant. Puterea ei îl impresionează pe Laurent Beauchamps, un magician necunoscut, cu dorința înființării propriei Case. Turnanta îi oferă același prilej și prietenului cel mai bun al lui Laurent, Grey Prospero, care a fost dezmoștenit de mama sa. Chiar și membri puternici ai unei familii nu reușesc să aibă scopuri comune și îi fac să se alieneze de Casa lor, precum a ales Ian Merlin.

   Casa Merlin se află la conducerea Lumii Nevăzute de mai multe generații. Rivalitatea dintre Case este inevitabilă, dar când Casa Prospero îl alege pe Ian ca și campionul ei, lucrurile se precipită. Sora lui Ian, Lara, este aleasă ca moștenitoare, iar intrarea ei în competiție îi poate pune pe frați într-o ipostază nefastă.

   Turnanta și-a pierdut precizia și a început la treisprezece ani distanță de ultima, dereglare care i se poate datora lui Sydney. Puterea ei inegalabilă, demonstrată din fază incipientă, ridică întrebări și suspiciuni legate de originea ei. Plasând Casa Beauchamps în fruntea clasamentului, Sydney are și scopul ei ascuns pentru participare și magicienilor le va fi dezvăluită adevărata sursă a puterii lor. Faptă și răsplată, dar câți sunt dispuși să renunțe la magie pentru dreptate?

   Sydney este personajul central, însă, în jurul ei se învârt încă din primele pagini o mulțime de alte nume și acțiuni. Este derutant, în primă fază, să ții pasul în labirintul de scene. Oscilând de la perspectiva unui personaj la a altuia, povestea prinde sens mult mai târziu. Și din frazele compuse mai sus reiese doar o mică parte a întregului conținut, căci deși vizibil că se petrece o competiție a magicienilor, apartenența lor la o Casă este complicată, Sydney face furori și ceva secrete vor zdruncina Lumea Nevăzută, intrigile se tot adună și compun planuri simetrice de conflict. Confuz?

   Lumea Banalilor nu este lipsită de oameni care vor să facă magie, dar tot ce reușesc este să aprindă o lumânare cu un cuvânt. Harper a ajuns la acest nivel datorită prietenei ei cele mai bune, Rose, care se clasa drept magician, dar care a fost ucisă de un necunoscut într-un mod barbar. Harper a surprins dispariția criminalului și e hotărâtă să îi dea de urmă, înverșunată tot mai tare de știrea că alte crime asemănătoare au ieșit la iveală.

   Intră în scenă Madison Prospero, prietena lui Sydney, angajatorul lui Harper și verișoara lui Grey Prospero. Avocat de meserie, ocupându-se de drepturile magicienilor, Madison nu face parte dintr-o casă, însă va avea un rol important în a o ajuta pe Sydney, și adiacent pe Harper, în dezvăluiri interesante.

   Despre Grey Prospero, fostul moștenitor al Casei cu același nume, sunt multe lucruri de aflat. Din nefericire pentru cititor, un element de mister este desconspirat prea devreme, suspansul rămânând în a afla când și cum va fi dat în vileag caracterul lui. În oasele degetelor se spune că se canalizează puterea magicienilor, așadar, un însetat de putere, fară Casă, complică situația și până la final alianțele în Turnantă nu îi vor fi de ajutor.

   Eroina Sydney, dezvăluie strat cu strat genealogia Lumii Nevăzute. Casa Umbrelor este scheletul din dulap, hainele murdare și păcatele magicienilor. Ascunsă de ochii tuturor, în Central Park, în cotloanele ei sălășluiesc copiii sacrificați pentru autoritate. Precum o închisoare, un loc blestemat, plin de suferință, Umbrele uitate acolo sunt firele de magie de care ceilalți sunt legați. Sydney este o Umbră, un întâi născut jertfit pentru puterea Casei din care făcea parte, instruit în magie și redată lumii, dar totul cu un cost. Doar a doua persoană care reușește să iasă din acea Casă, este încă obligată să ducă la împlinire dorințele Umbrelor, însă scopul ei se întinde mai mult de atât.

   Nu e îndeajuns de limpede acțiunea? Rezum – Magicienii se întrec în jocul Turnantei pentru putere. Sydney se înscrie reprezentant al unei Case. Sydney este o Umbră, un magician puternic, fără egal. Casa Prospero și Casa Merlin ascund secrete complicate. Sydney vrea să spulbere aceste secrete și magia necuvenită din jurul Caselor, magie care izvorăște din Casa Umbrelor. Familii dezbinate, criminali, răzbunări se lovesc cap în cap. Sydney salvează magia, dar plătește prețul.

   E interesant cum la reluarea punctelor principale, cartea pare să aibă mai mult farmec, pentru că în timp ce o parcurgi este greu să intri în peisaj. Este, fără rețineri, o poveste cuprinzătoare, captivantă, cu intrigă mai mult decât te aștepți să conțină 296 de pagini. Magia surprinde prin laturile ei atât inventive, cât și întunecate. În timp ce te obișnuiești cu ritmul poveștii, învârți paginile mai alert. Scenariul se potrivește celui de film și uneori e mai simplu să privești scenele ca printr-un ecran, cu atenția țintuită, mai degrabă, pe mișcare, decât pe detalii.

   Mici puncte negative intervin la partea de creionare a personajelor. Caracterizarea lor nu este atât de sugestivă, încât să poți relaționa, la grad de cititor, mai bine. Trecutul lui Sydney și, implicit, forța ei cu care se prezintă în acțiune, erau liniile ce o puteau plasa în topul eroinelor. Acțiunea grăbită, de a expune cât mai multe situații, este un prag care a tăiat din formarea caracterelor. De asemenea, lectura suferă din pricina personajelor destul de numeroase și relațiile dintre acestea. La început ții greu pasul cu prieteniile, rudeniile; apele se mai limpezesc spre final, deși personal am rămas cu unele nelămuriri privind vrăjile complicate pentru putere.

   Umbra magiei este o carte pe care o poți parcurge într-o zi, dar care clocotește încă pe atât, până să îi captezi întreg farmecul. Kat Howard face o treabă excelentă de a te rătăci, pe tine, ca cititor, în povestea ei, dar ca scriitor să mențină cursul. Povestea înflorește de atâtea ori, că ești fascinat de lumea creată, iar magicienii sunt mereu de interes. Autoarea a recitat o incantație sinuoasă și a redus cititorul la o stare perplexă de satisfacție.

„Roata Norocului s-a învârtit cu adevărat. Unii s-au ridicat, iar alții au căzut. Era un nou început și totul urma să fie diferit până când va veni din nou ziua în care lumea se va reclădi.”

Cartea Umbra magiei – Kat Howard poate fi comandată de pe site-ul Editura Nemira

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi fantasy

Umbra magiei – Kat Howard – Colecția Armada – recenzie carte

***Alina-Ioana Dinu (Alice Dinu)***Privesc lumea prin lentile colorate, unii pot spune că sunt naivă, dar mie îmi place să cred că sunt o visătoare. Sunt o fire singuratică și pot fi percepută ca ciudată, însă caut relațiile sincere și cred în dragoste la prima vedere. Am o pasiune pentru fotografie care mă inspiră să văd frumosul chiar și în cele mai neașteptate locuri. Mă refugiez în lectură pentru că lumea descrisă în cărți mă face să îmi doresc mai mult de la realitatea mea și mă ajută să mă descopăr și să mă accept așa cum sunt. Am o fascinație pentru mitologie, fie ea greacă sau egipteană, râd și plâng odată cu personaje din cărți romantice și jucăușe, sunt prinsă în vraja thrillerelor, ador să călătoresc în lumi imaginanare, distopice, utopice, să experimentez o istorie sub genul fanteziei. Am mâinile dibace, o mică artistă, și compun Idei la întâmplare, rup bucăți din imaginație și le pun în cuvinte și sper să inspir atracție pentru literatură, pe tocuri sau nu, în aer liber sau acasă.

7 COMMENTS

  1. Felicitari pentru recenzie! Cam tot ce e cu magie ma atrage, mai ales ca aduce nitel a Harry Potter, cu casele alea.

    • Mulțumesc! Da, are ceva ce duce cu gandul la Harry Potter, dar nu sunt cunoscătoare deci nu stiu exact ce. Mie mi-a inspirat ceva si din The Magicians de Grossman (serialul, cartile nu le-am citit).

  2. Alice, ai scris o recenzie foarte buna, ce iti deschide apetitul pentru lectura! Bravo!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.