Un strop de ură – (primul volum al seriei Veacul Nebuniei) –...

Un strop de ură – (primul volum al seriei Veacul Nebuniei) –  Joe Abercrombie – recenzie

by -
2
Un strop de ură - (primul volum al seriei Veacul Nebuniei) -  Joe Abercrombie - recenzie

Un strop de ură – (primul volum al seriei Veacul Nebuniei) –  Joe Abercrombie – recenzie

Editura Nemira
Colecția Armada
Anul publicării în limba română: 2023
Titlul original: A Little Hatred (2019)
Traducere: Ruxandra Toma
Număr de pagini: 576

  Joe Abercrombie reușește din nou să capteze entuziasmul pasionaților de fantasy, cu o istorisire originală în care toate piesele sunt în mișcare constantă, iar personajele sfidează etichetele, arătându-se atât în cele mai bune, cât și în cele mai rele aspecte, în funcție de perspectiva din care le privim. 

  În Un strop de ură, așa cum a procedat și în trilogia Prima Lege, Abercrombie desfășoară firele mai multor existențe, foarte diferite între ele, pentru a crea un concert de voci și dorințe disonante, menite să se contopească între pagini. Cu un condei nemilos și pătrunzător, autorul zugrăvește umanitatea și viciile ei, evidențiind slăbiciunile, favorizând eșecurile mai mult decât succesele, dezvăluind alegerile, gândurile și obsesiile cele mai ascunse ale bărbaților și femeilor, setea lor de putere sau pofta lor de distrugere. 

  Întunecat, captivant și amuzant – acestea sunt calitățile volumului ce deschide o nouă serie din universul comun altor cinci cărți ale scriitorului (numărându-le doar pe cele traduse până acum în limba română).

  Lumea a intrat într-o nouă eră, revoluția industrială, o perioadă de progres, inovații, comerț și tehnologie, în care totul s-a schimbat, dar banii, politica, puterea și războaiele sângeroase rămân teme centrale ale poveștii. 

 Au trecut aproape treizeci de ani de la evenimentele care au încheiat trilogia Prima Lege. Chiar și ultimele urme de magie au dispărut (sau aproape) și acum tehnologia domină politica din Uniune și teritoriile înconjurătoare. Mașinile înlocuiesc munca oamenilor, poduri de fier leagă orașele, iar banii au devenit axul pe care se învârt negocierile și acordurile nobililor și bancherilor.

 Adevărata protagonistă a acestui roman este realitatea în continuă schimbare, forța tehnologică ce perturbă echilibrul social, face pământul să tremure și schimbă cursul normal al existenței cu  care oamenii s-au obișnuit. 

  În acest climat de schimbare continuă, diferite forțe politice se ciocnesc și se intersectează. 

 Vechii protagoniști lasă locul unei noi generații ce se zbate într-o lume și mai realistă, și mai brutală, care reflectă și amplifică dramele istoriei noastre, cu forța unei imaginații ce are întotdeauna amprenta implacabilă a adevărului privit cu o sinceritate confundabilă cu cinismul.

  Savine dan Glokta este fiica celui mai temut om din regat, Înaltul Inchizitor Sand dan Glokta, la rândul său pregătită să devină cea mai veninoasă viperă a afacerilor și a investițiilor în industrie, dacă asta îi va asigura un loc de frunte într-o societate unde domină bărbații. 

 Leo dan Brock, Leul cel Tânăr, așteaptă să fie numit Lord Guvernator pentru a respinge atacurile lui Stour Amurg și ale oamenilor săi din Nord, însă va învăța că destinele eroilor legendari ascund multe aspecte întunecate, pline de trădări și compromisuri. 

 Vick s-a alăturat revoluționarilor care intenționează să apere muncitorii de măsurile lacome ale proprietarilor, ascunzând o decizie luată cu ani în urmă, în groaznicele lagăre de muncă, unde i-a fost închisă familia. 

 Gunnar Spate-lat este un veteran de război care ar dori să uite ororile asediilor și puterea mortală ce se ascunde în mâinile sale tatuate, dar trecutul și violența nu stau niciodată prea departe de el.

 Bătrânul Trifoi vrea doar să stea liniștit, însă va fi nevoit să însoțească și să sfătuiască un grup de tineri belicoși sfidători, ce nu știu nimic despre bestia care a fost și care încă poate să fie. 

 Prințul Moștenitor Orso trebuie să decidă dacă se va afunda definitiv în chefuri cu droguri, curve și vin sau dacă va pune inteligența sa în slujba unei cauze mai nobile, pentru el și pentru întregul regat. 

 Drumurile tuturor se vor intersecta și toți vor înfrunta o nouă eră a tehnologiei, a puterii economice, a barbariei și a nebuniei, a revoltelor populare și a conspirațiilor de palat, a duelurilor brutale în Cercul Scuturilor și a revenirii magiei. 

 Da, pentru că, în timp ce bătrâni vrăjitori decid să se alieze cu bancheri și ingineri, în Nord, tânăra Rikke descoperă că are un dar invidiat și blestemat, Ochiul Lung, capacitatea de a vedea umbrele trecutului și fantomele viitorului. Și modul în care va alege să-l folosească va determina soarta tuturor…

 Scenele de luptă sunt magnifice și incredibil de vii, ceea ce face scriitura lui Abercrombie și mai tulburătoare, întrucât leagă evenimentele de haos, distrugere și nebunie. Furia, zgomotul săbiilor de oțel care se ciocnesc și sângele ce curge sunt descrise realist și dur, având, paradoxal, efectul de a te lecui de pornirile militariste și nu a le augmenta.

 Joe Abercrombie s-a născut în 1974, în Lancaster, Anglia. Studiile și le-a făcut la Royal Grammar School și Manchester University, unde a urmat cursurile de psihologie. Abercrombie a lucrat ca producător de televiziune, înainte de a deveni editor de film liber profesionist. 

 În timpul unei pauze între servicii, a început să scrie Tăișul sabiei / The Blade Itself, în 2002, carte pe care a finalizat-o în 2004. În 2006, ea a apărut la editura Gollancz, fiind urmată de alte două cărți din trilogia Prima Lege, Fără îndurare / Before They Are Hanged (2007) și Puterea armelor / Last Argument of Kings (2008).

 În 2009, Abercrombie a publicat volumul Dulce Răzbunare / Best Served Cold, a cărui acțiune se petrece în universul Primei Legi, dar este un roman de sine stătător. A urmat Eroii / The Heroes (2011), ce aparține aceluiași univers. 

 Abercrombie trăiește în Bath, Somerset, cu soția și cei trei copii.

 Eu cred că e cel mai bun autor de grimdark născut vreodată. Peste maestrul Martin.

2 COMMENTS

  1. Foarte faina prezentarea, Marius! Si mie mi-au placut mult atat trilogie Prima lege, cat si Eroii. Mie imi place tendinta asta pe care o au unii autori de a duce universul unei anumite serii in zona progresului stiintific, sa-i zicem (cum a facut si Sanderson cu Mistborn era 2), sau, mai de pe la noi, Stefan Ciocioi cu Legiunea de Abur.
    Cred ca Abercrombie e numit Lord Grimdark, si pe buna dreptate. Iar bataliile lui sunt descrise in asa fel incat sa realizezi ce afacere absurda e razboiul, iar aici imi aminteste de Kadare.
    De retinut si aceasta serie!

  2. Multumesc, Ana! 🙂 Chiar la modul cum a continuat Sanderson seria lui Mistborn mi-a zburat gandul si mie, de cum am citit premisa volumui. Cumva e logic ca societatile astea medievale initiale sa nu ramana si ele mereu in acelasi stadiu de dezvoltare, cand actiunea se intinde pe mai multe generatii. Mi-a placut insa si ca Abercrombie nu s-a indepartat foarte mult de prima trilogie, unele personaje inca mai traiesc, iar altele sunt copiii lor. 🙂 Ar fi super sa se ecranizeze orice carte semnata Abercombie sau Sanderson. 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.