„pentru că….. prostie, apoi pentru că…furt, apoi pentru că…nepăsare, birocrație și tot așa…."
Unde nu-i cap, vai de popoare! de Dragoș Pătraru-recenzie
Starea Nației
Editura Litera/2017
Texte de Dragoș Pătraru și Mihai Radu
Ilustrații de Mardale
Pagini: 229
„Ce-ai, frate? N-am zis că rezolvăm toate problemele! Tu, cu tot ce ai făcut ilegal cât timp ai avut o funcție publică, tu ești o problemă pe care vrem să o rezolvăm. Dar el turuie întruna: Gata, de-acum o să curgă numai lapte și miere… Nu, n-o să curgă lapte și miere, ci o să fii judecat, iar dacă o să fii judecat, iar dacă ești găsit vinovat, o să fii condamnat. Atât! Însă el nu se lasă: Aa, păi dacă nu o să curgă lapte și miere, înseamnă că ați avut ceva cu mine. A fost comandă politică! Nu, nici o comandă politică! Ai ciordit și acum ești judecat.„
Astăzi am să vorbesc despre politică într-un fel special. Un stil unic de a prezenta realitatea politică în viziunea autorului și a colegilor săi de emisiune.
Câți dintre voi ați văzut măcar o dată emisiunea Starea Nației?
Ei bine ce este această emisiune?
Starea Nației este un proiect SRL al câtorva persoane, vândut unor canale TV, celor care sunt dispuși să-l cumpere. Eu am văzut această emisiune pe TVR de câteva ori. Niciodată nu am căutat-o, ci am dat din întâmplare și mi s-a părut de fiecare dată că subiectele sunt foarte importante.
Nu mă pricep la politică și totuși am ochi să văd și urechi să aud ceea ce se întâmplă în jurul meu. Ceea ce se întâmplă în România.
Stilul unic al textelor în care se face haz de necaz te acaparează. Câteodată îți vine să râzi în hohote, altă dată îți deschide ochii spre o nouă viziune. Una la care nu te-ai gândit.
Dragoș Pătraru a așternut într-o culegere de texte o parte din materialele difuzate la TV în care ne arată fața adevărată a problemelor din țara noastă.
Ne arată statistici documentate, hoția și minusurile instituțiilor statului exact așa cum sunt. Fără perdea. Oooo cât de bine punctat este tot ceea ce ține de corupție, abuz în serviciu, legăturile cu Uniunea Europeană. Inclusiv fondurile nerambursabile pe care nu le-am obținut nici măcar 3 % – cum ne punem piedici singuri în dezvoltare și investiții.Nu putem accesa bani europeni „pentru că….. prostie, apoi pentru că…furt, apoi pentru că…nepăsare, birocrație și tot așa….
„Am mai învățat că nu învățăm cum trebuie. Știam asta de 27 de ani și totuși , deși toate guvernele au reformat sistemul, n-a ieșit nimic bun. Iar școala românească produce șomeri.
Am învățat în 2016 că, din păcate, 2015 avea dreptate: în România se poate muri din te miri ce. Pentru că asta face cel mai bine România: te omoară.„
Știți ce m-a impresionat cel mai mult? …. Sumele !!! … Enorme….
Firma americană Bechtel a construit 54 de kilometri cu 1, 25 miliarde de euro. O firma care a prejudiciat statul cu nu mai puțin de 526 de milioane de euro.
Pe bune?….. cât înseamnă asta?….. habar nu am, dar știu că mult tare!!!!!
Se vede că nu mă uit la TV, dar cred că și dacă auzeam nu însemna mare lucru atâta timp cât televiziunea e cumpărată, se promovează prostia sau orice altceva decât informarea cetățeanului.
Instituțiile publice sunt sursa tuturor problemelor. Doar cu integritatea și cinstea celor care ar trebui să mențină un echilibru al statului s-ar rezolva multe alte subprobleme ca să le spun așa.
ANAF, DNA, SRI, ITM – se cere corectitudine și nu sabotarea surselor de colectare a taxelor. Oh, dar acesta e un subiect delicat și lung!
„Instituțiile de control, de protejare a intereselor statului și a cetățenilor, erau pentru el instituții de forță: adică instituții care protejau interesele unui anumit grup. Iar pentru asta, foloseau forța împotriva cetățenilor.”
Autorii textelor din această carte ne explică clar cum suntem obișnuiți să alegem răul cel mai mic. Asta facem de peste 27 de ani fără a conştientiza că răul ce mai mic ne face cel mai mult rău. Ignorăm. Suntem un popor obișnuit cu loviturile, acceptându-le și chiar așteptându-le.
„Cred că suntem cam inconștienți. Mă rog „cam „ sau „foarte”, încă nu m-am decis.”
…….
„Ce vorbești, mă, toată inteligența e pe Facebook-ul din România.”
M-a amuzat foarte tare Inteligența de pe Facebook și prostia din lume. Ne dăm cu părerea despre orice și despre oricine.
Ce e și facebook-ul acesta?
O entitate extraterestră care știe tot și vede tot (asta nu e din carte, ci de la mine).
Ei da, domnule autor, aveți dreptate. La noi tot timpul se reformează….sănătatea, educația, clasa politică. La fiecare conducere schimbată se discută noi idei, noi implementări, noi îmbunătățiri. Unde sunt? … eu nu le-am văzut !…”Comunicăm atât de mult, că nici nu ne mai înțelegem”.
Această culegere de texte este un must have, oglinda realității din România. Nu te speria că nu cunoști politică (nici eu), pentru că e despre oameni, cu oameni. Este scrisă atât de simplu și explicit că nu trebuie să ai studii superioare să o înțelegi. Totul este vizibil exact ca momentele în care pășeşti pe stradă.
Unde nu-i cap, vai de popoare este despre popor, despre noi cei de azi și despre istoria noastră ca națiune. Pentru că nu poți fii dacă nu ai fost.
„E foarte amuzant, acesta e adevărul, să faci economie la televizor pe flipchart, să expui sistemul de pensii pe două coli sau să arăți măririle de salariu înșirând trei cifre cu markerul….
Ne facem analizele lunar la televizor, să vedem dacă mai avem bani de pensii sau nu, și vine unul la flipchart care ne zice: Hai, băieții, că v-au ieșit bine analizele, vă luați salariile și luna care vine. Uh, prin ce-am trecut, dar cifrele alea de pe foaie arată că stăm bine.”
În concluzie, am făcut radiografia României citind această carte. Toate problemele țării au fost studiate. Așteptăm acum și soluțiile date de conducere (care sigur se lasă mult și bine așteptate).
Cartea Unde nu-i cap, vai de popoare! de Dragoș Pătraru a fost oferită pentru recenzie de către Editura Litera. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Litera. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant şi cărtureşti
O idee interesanta, asta cu transcrierea celor mai bune editii ale emisiunii, desi eu cred ca fiecare gen de discurs are o anumita particularitate, care se pierde la permutari. Am citit cartea lui Seinfeld cu cele mai bune monologuri ale lui de stand-up comedy si nu mi s-au parut la fel de bune ca reprezentatiile lui din show-uri.
Se poate , Marius!
La cartea aceasta se adauga un bonus. E realitate pura
Daa,mie imi place aceata emisiune,cand am timp o urmaresc!Este cel mai reusit show!
Se pare ca,Vero confirma,si cartea este foarte buna,trebuie sa o am si eu! 😀
🙂
Mersi Nicol
Eu nu am urmărit emisiunea, dar cred că este util să mai vezi și astfel de perspective. Recenzia mi-a plăcut foarte mult! Felicitări, Vero!
Multumesc , Rodi!
Urmaream emisiunile acestui domn, de fapt era singura emisiune difuzata pe Tvr 1 pe care o vizionam si chiar mi-ar placea sa citesc si eu cartea. Felicitari pentru recenzie.
Multumesc Maria.
Îmi plac mult emisiunile domnului Pătraru și chiar aș fi curios să citesc această carte 🙂
Mulțumim pentru tentație, Vero!
Mersi !!!!
si mie imi plac emisiunile lui.felicitari vero!
Mersi Arci
[…] Ambulatoriu și Medicină Preventivă București. Sâmbătă, 27 mai, ora 13.00 Lansare „Unde nu-i cap, vai de popoare!”, de Dragoș Pătraru, în prezența autorului & sesiune de autografe. Sâmbătă, 27 mai, […]