Univers lipit cu scoci de Sergiu Someșan – Editura Pavcon – recenzie
Univers lipit cu scoci, de Sergiu Someșan – recenzie
Titlu: Univers lipit cu scoci
Autor: Sergiu Someșan
Număr pagini: 224
Editura: Pavcon
Anul: 2021
Trebuie să recunosc faptul că este o adevărată bucurie pentru mine să descopăr scriitori români care uimesc prin raportarea la anumite tematici, prin stil original și prin construcții epice atât de reușite, atât de captivante.
„Univers lipit cu scoci” este o colecție de zece povestiri țesute pe intrigi fabuloase, scrise într-un stil alert, o carte pe care, cu siguranță, adolescenții și nu numai, o vor adora. Tematicile pe care fiecare din cele zece povestiri le abordează sunt de actualitate, ating subiecte delicate, problematici cu care se confruntă lumea de astăzi, totul așezat atât de inspirat într-o atmosferă science-fiction care te absoarbe și te determină să devii din cititor, participant activ emoțional la acțiune.
Iată titlurile celor zece povestiri:
Univers lipit cu scoci
Cavalerul negru al apocalipsei
Conversație la cafenea
În așteptarea lui Mesia
Loteria genetică
O rază prostuță de soare
Răzbunarea walkiriei
Uimitoarele aventuri ale unui inseminator
Veriga lipsă sunt eu
Un elicopter îndrăgostit
Te-ai întrebat vreodată ce s-ar întâmpla dacă în Universul nostru ar apărea o fisură? Ei bine, cum ar fi ca ea să fie lipită cu scoci? Nu, nu orice fel de scoci… unul special, despre care vei afla pășind în uimitoarele aventuri pe care le vei citi cu sufletul la gură.
Pe fundalul stilului alert și a evenimentelor cu flux rapid, personajele sunt bine conturate, aspectele profilului moral fiind evidențiate de către autor, cu un talent de fin observator. Unele personaje, deși nu sunt umane, au implantate programe care le permite să simtă, să ia decizii, să fie empatici cu cei din jur. Unul dintre acestea este Robby, un robot căruia creatorii i-au încărcat în memorie programul Biblia. Este doar unul dintre personajele pe care le-am îndrăgit foarte mult, prin idealismul lor și dorința de a reechilibra lumea.
„
-Cum ai făcut asta, Robby?
Ușor exasperat, robotul a ridicat din umeri.
-V-am spus, domnule. Tristețea fetiței m-a impresionat așa de tare, că l-am rugat pe Dumnezeu să-și reverse Slava Lui asupra…”
Există, așadar, speranță și empatie, capacitate de iubire, dar și de discernământ, chiar și la personajele care nu sunt umane, iar mesajul subtil al autorului este acela că totul în această lume ar putea fi schimbat în bine când fiecare își va conștientiza abilitatea de a dărui iubire.
Paleta de personaje este complexă: avem președinți de state, roboți, profesori, studenti pasionați de chimie, generali, ofițeri… chiar și un elicopter îndrăgostit, înzestrat cu inteligență artificială. Poveștile construite cu astfel de personaje dezvăluie nu doar o imaginație prolifică a autorului, ci și un talent special, de excelent povestitor. Firul narativ al fiecărei povești curge fluent, în ritm rapid, printre replici presărate uneori cu umor, ceea ce face lectura ușor de savurat. Suspansul este prezent în doze mari, iar despre final… pot să vă spun doar că fiecare povestire se încheie pe măsura acțiunii desfășurate.
Este interesantă modalitatea atât de firească prin care autorul reușește să îmbine planul realului cu elementele din sfera fantastică, iar acesta este doar unul dintre atu-urile acestei cărți.
Sergiu Somesan s-a născut pe 8 decembrie 1954 în orașul Reghin, județul Mureș. A urmat școala primară în Teaca, județul Bistrița-Năsăud și în Codlea, județul Brașov. Liceul l-a început în Codlea și l-a terminat la Petroșani, unde a urmat trei ani cursurile Institutului de Mine.
Între 1972 și 1990 a ocupat mai multe funcții, în cele mai diverse domenii: – topograf la Mina Dalja în Petroșani, merceolog, tehnician, armurier, electronist, instructor la un club de radioamantori, profesor suplinitor (limba și literatura Română), director la Casa de Cultură a Sindicatelor din Codlea. Din 1990 până în anul 2000 a ocupat mai multe funcții în administrația publică locală, în cadrul Primariei Municipiului Codlea.
A mai publicat: Să n-o săruți pe Isabel, Radiestezia – realitate și mister, Carte de magie, Cadouri de Crăciun, Poiana îngerilor, Numărul fiarei, Aproape îngeri, Cum să cumperi un calculator, Șapte flori erotice, Apocalipsa după Ceauşescu, URSSA, Vampirul de pe strada Sforii, Pisica și căpcăunul, Justițiarul, Întâlnire cu Dragonul, Comisarul și cei șapte pitici, Manual practic de magie, Comisarul și blestemul sângelui, Dragonul cu aripi ascunse.
Iată câteva rânduri de pe coperta cărții Univers lipit cu scoci: „Când într-un trib de berberi din deșertul Tunisiei apare un monolit misterios, aceștia reacționează în singurul mod pe care îl știu: îl împușcă de zor, din goana cailor, provocându-i o fisură. Trupe rusești și americane se întrec în a descoperi soluția pentru ca lumea în care trăim să nu fie absorbită într-un univers paralel. Și singura pe care o adoptă, în cele din urmă, este să acopere fisura cu… scoci! Dar nu orice fel de scoci.
Povestea captivantă a monolitului din deșertul tunisian și rolul jucat de un student brașovean în cadrul acesteia o veți descoperi, cu sufletul la gură, în cea mai nouă carte semnată de talentatul scriitor Sergiu Someșan.”
Începând cu coperta care mi-a plăcut foarte mult, având o grafică deosebită și o tonalitate foarte bine aleasă a culorilor, până la povești și la mesajul complex al acestora, cartea este, cu siguranță, una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit.
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Felicitari Ro pentru recenzie!
Felicitari Sergiu Somesan!
Mulțumesc din inimă, Arci!
Mii de mulțumiri pentru recenzia atât de caldă și entuziastă. Parcă îmi vine să tot scriu când văd că am asemenea cititori care iubesc ceea ce scriu!
Eu vă mulțumesc și mă bucur foarte mult că am descoperit un stil atât de minunat și povești atât de captivante!