Vânătăi ascunse: ce nu știi despre violența domestică te poate ucide –...

Vânătăi ascunse: ce nu știi despre violența domestică te poate ucide – Rachel Louise Snyder – recenzie

„Cultura care le spune femeilor să mențină familia intactă, să găsească iubirea și să fie iubite cu orice preț e aceeași cultură care emasculează și batjocorește bărbații ce se află în situații abuzive, care le spune bărbaților că dacă sunt victime, e pentru că sunt slabi și nu sunt bărbați adevărați.”

Vânătăi ascunse: ce nu știi despre violența domestică te poate ucide - Rachel Louise Snyder

Vânătăi ascunse: ce nu știi despre violența domestică te poate ucide, de Rachel Louise Snyder – recenzie

Vânătăi ascunse: ce nu știi despre violența domestică te poate ucide

Rachel Louise Snyder

Titlul original: No visible bruises – What we don’t know about domestic violence can kill us

Editura: Nemira

Anul apariției: 2020

Traducere din limba engleză de: Raluca Pantilimon

Număr pagini: 435

Gen: Dramă, Nonficțiune

Cotație Goodreads: 4,51

  „Vânătăi ascunse” este despre violența domestică sau terorismul intim, termen preferat de autoare. După spusele acesteia, „domestic” este un termen care scade din brutalitatea fenomenului, etichetându-l drept o problemă familială, nu socială sau comunitară.

  De fapt, violența domestică/terorismul intim este o problemă ce privește întreaga societate, iar minimalizarea ei nu duce decât la agravarea efectelor.

„Cazuri ca acestea și ca multe altele arată clar faptul că violența domestică, în loc să fie o problemă privată, este o chestiune foarte urgentă de sănătate publică.”

„Violența domestică nu este ca oricare alt delict. Nu se întâmplă din senin. Nu se întâmplă pentru că cineva se află la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit. Casele și familiile noastre se presupune că sunt teritorii sacre, „raiul într-o lume nemiloasă”, după cum mi-a băgat în cap profesoara mea de sociologie de la colegiu. (La cursul ei a fost pentru prima dată când am auzit această frază). Aceasta este partea care o face de neconceput. Este violență din partea cuiva pe care îl cunoști, din partea cuiva care pretinde că te iubește. Este deseori ascunsă și față de cei mai apropiați confidenți și, de cele mai multe ori, violența fizică este mult mai puțin dăunătoare decât violența emoțională și verbală.”

  Cartea este foarte bine documentată, îmbinând povești de viață ale unor femei supuse abuzului cu date statistice privind acest subiect. Astfel, aflăm că nu numai femeile sunt supuse abuzului domestic, ci și bărbații, numai că în cazul lor datele sunt prea puțin raportate, din cauza societății, a opiniei publice.

Pentru bărbații agresați, care sunt între 15% până la 40% din victimele din America (depinde ce studiu citești), stigmatul e și mai mare. Bărbații rareori caută adăpost. Rar sună forțele de ordine. Cultura care le spune femeilor să mențină familia intactă, să găsească iubirea și să fie iubite cu orice preț e aceeași cultură care emasculează și batjocorește bărbații ce se află în situații abuzive, care le spune bărbaților că dacă sunt victime, e pentru că sunt slabi și nu sunt bărbați adevărați.

   Prima parte m-a ținut cu sufletul la gură: ne este spusă povestea lui Michelle, o femeie ce a sfârșit ucisă împreună cu cei doi copii de propriul soț. Nimeni nu a bănuit abuzul la care era supusă până când nu a fost prea târziu.

  Totuși, recunosc că începând cu partea a doua, lectura mi s-a părut stufoasă, înțesată cu date relevante pentru America. Mi-ar fi plăcut să fie mai multe studii de caz, mai multe exemple practice.

  Nu m-am împăcat foarte bine cu stilul autoarei, destul de dezorganizat și plin de detalii, de parcă voia să spună prea multe deodată și nu reușea.

Totuși, rezumând, este o lectură importantă pe o temă de luat în seamă.

Despre autoare:

  Rachel Louise Snyder este o jurnalistă cunoscută, ce a scris numeroase articole despre violența domestică în mai multe publicații. Este profesor de scriere creativă la American University în Washington.

  Este autoarea cărților „Fugitive Denim: A Moving Story of People and Pants in the Borderless World of Global Trade”, „What we’ve lost is nothing”. Pentru cartea de față a primit Lukas Work-in-Progress Award.

 

Carte disponibilă pe site-ul Editura Nemira

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

 

 

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

10 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.