vise-spulberate-phillipa-fioretti

Vise spulberate de Phillipa Fioretti-recenzie

Titlul original: The Fragment of Dreams
Traducere : Oana Chițu
Editura : Nemira
Colecţia Damen Tango
Anul apariţiei: iulie 2015
Nr. de pagini: 344
Gen: Romantic suspense
Cotatie Goodreads : 3,7

După ce au aflat ce înseamnă dragostea, Lily și William vor să se mute la Roma. O viață de plăceri și atracții li se așterne în față. Și totuși… Cineva din familie îl acuză pe William de furt și chiar de crimă, iar Lily trebuie să acționeze repede ca să-l salveze.
Romantism și suspans în decorul mirific al Italiei, într-un roman care dezvăluie fețele multiple ale iubirii. După Cartea dragostei, în care îndrăgostiții au descoperit viața în roz, în Vise spulberate ies la lumină umbrele întunecate ale dorințelor secrete și ale patimilor.

AmalfiO carte în care frumusețile de pe Coasta Amalfitană te invită să visezi cu ochii deschiși, o poveste în care iubirea este pusă la încercare, iar seducția funcționează după legi de neînțeles.” Romantic Times
În urmă cu trei ani, citind romanul “Cartea dragostei”, am fost fermecată de povestea de dragoste dintre Lily și William, de fascinant de amuzanta lor aventură din Sydney și Italia. Căutând pe internet câteva date despre autoare, am constat că există și o continuare a acestui roman și îmi doream să aflu prin ce peripeții vor mai trece cei doi protagoniști. Și mare mi-a fost bucuria când Editura Nemira i-a anunțat apariția acum câteva săptămâni. Mentionez faptul ca deși în ambele apar aceleași personaje, pot fi citite și individual.

Dacă “Cartea dragostei” m-a surprins plăcut datorită stilului amuzant adoptat de autoare și mi-a depășit toate așteptările, “Vise spulberate” mi-a cucerit inima și a devenit una dintre cărțile mele preferate. S-a păstrat și aici latura umoristică, dar subiectul a fost unul mult mai serios, iubirea celor doi protagoniști fiind pusă la grea încercare. Însă am constat că într-o oarecare măsură autoarea a lăsat în plan secund problema acuzațiilor de furt (cel puțin în prima parte a cărții), o mai mare importanță având problemele de cuplu apărute din cauza neîncrederii și geloziei.

Lily willLily Trevennen (29 ani) și William Isyanov (32 ani) s-au cunoscut în urmă cu trei luni, pe vremea când ea era într-o relație cu afemeiatul Robbie. Acesta din urmă descoperise o carte erotică în valoare de douăzeci de milioane de dolari și avea de gând să o vândă celui care dădea mai mult. Pe William l-a întâlnit când a fost angajat să găsească volumul. Robbie luase toate economiile lor și a fugit în Italia cu o puștoaică de șaptesprezece ani, iar Lily și William i-a dat de urmă la o fermă din Toscana. După ce au reușit să scape de recuperatori, iar poliția a recuperat cartea, Lily a rupt definitiv relația cu Robbie și l-a obligat să-i cedeze anticariatul. A revenit în Sydney împreună cu noul ei iubit, William.
Relația noului cuplu fiind una destul de nouă, nu m-a mirat deloc că au fost atât de ușor influențați. Cei din preajma lor au plantat samânţa îndoielii și cât de curând au început fricțiunile. Apariția Giannei, femeia cu care William a avut o scurtă aventură cu ani în urmă, dar și a lui Andy, alunecosul văr al lui Lily care ar fi în stare de orice numai s-o seducă pe aceasta, au inflamat spiritele. Au lăsat ca gelozia să intervină între ei, au refuzat să ofere explicații, au crezut în vorbele altora. Iar eu m-am perpelit cinci ore din cauza lor. Îmi venea să le dau palme, să-i trezesc la realitate.
Acțiunea din “Vise spulberate “ are loc la scurt timp după evenimentele petrecut în Italia. Lily și William s-au decis să vândă tot ce dețin în Sydney, să se mute la Roma și să-și acorde mai mult timp pentru a se cunoaște mai bine. El a demisionat între timp de la Weston (fusese recuperator) și trebuie să-și ocupe noul post de conducere în industria colecționarilor, așa că este nevoit să plece în maxim 2 zile în Italia. Problema e că noua lui asistentă va fi Gianna Ferrara, femeia cu care el a avut o foarte scurtă aventură cu ani în urmă. Lily simte imediat ghimpele geloziei, fiind absolut sigură că William îi va ceda acestei frumuseți încă din prima clipă. Doar o văzuse pe Gianna cum saliva după el pe când au participat cu toții la cina organizată la Campo dei Fiori ( găsiți acest moment în Cartea dragostei). Se știe că de ani buni pusese ochii pe el și era în stare de orice pentru a-l avea. Degeaba îi promite William că îi va fi fidel, Lily nu-l crede, fiind prea marcată de relația cu Robbie, de infidelitatea acestuia.
– Crezi că cedez așa ușor plăcerii? a zis William. Că nu mă pot controla și că nu am scrupule?
– Păi ce zici de noi, atunci? a replicat Lily. Am rămas încuiați o singură noapte într-o magazie și am tăbărât unul asupra celuilalt. Iar conștiința s-a trezit abia după încheierea actului, îți amintești?
– A fost altceva, știi bine. Și nu s-a mai întâmplat de atunci, nu-iasă? Nu până ce Robbie a dispărut din peisaj, în ciuda provocărilor tale constante.”

Între timp, cei doi sunt vizitați de Poppy, sora mai mare a lui Lily. Acesta tocmai descoperise o scrisoare adresată mamei lor, scrisă de Jean Trevennen, în care se făceau afirmații defăimătoare, învinuind-o de relația pe care o avea la vremea respectivă cu Luca di Troia, “un bărbat care nu urmărește decât scopuri rele și egoiste” la adresa rudelor fostului ei bărbat.
Cine să fie această Jean? Fetele stiau că nu au rude. Nu în viață! Nu le-a luat prea mult timp să descopere că era mătușa lor, însă femeia murise între timp. Așa că s-au decis să îi facă o vizită unchiului Stephen, unde ajung să-l cunoască pe Andy, vărul lor. Deși află anumite lucruri din trecutul părinților, ele simt că noile rude le ascund ceva.
Pe timpul vizitei, la un moment dat li se arată o piatră albă de mărimea unui album, care ar fi fost adusă din Italia. La prima vedere pare a fi marmură de Carrera, un fragment dintr-o friză funerară ce îi reprezintă pe Hero și Leandru, îndrăgostiții legendari ai mitologiei grecești.
În aceeași zi, William îi face o vizită lui Stephen fără știrea fetelor, informându-l că are date ce atestă faptul că piesa este foarte importată din punct de vedere al istoriei artei, mai ales că reprezintă fragmentul lipsă din Friza de la Trentinara și ar trebui depozitată într-o cutie cu valori.
Necazurile încep să apară din ziua în care William trebuie să plece în Italia și exact când să-și ia la revedere de la Lily și să urce în avion, apare Andy care îl acuză că a încercat să-l omoare pe Stephen și că a furat fragmentul de friză. William consideră că este o neînțelegere și pleacă lăsând-o pe Lily să lămurească problema. Însă poliția îl suspectează pe iubitul fetei mai ales că acesta are un frate ce face parte dintr-un grup de crimă organizată din Rusia, iar Poppy lansează ideea că poate William a folosit-o pe Lily, că se cunosc de prea puțin timp ca să știe sigur că bărbatul este de încredere. Toate aceste presupuneri nu fac decât să sădească îndoieli și să fie expeditivă în mesajele pe care i le trimite acestuia.
Între timp, la Roma, William începe să se frământe de când a aflat că este suspect. Până la urmă, decide să-și sune iubita, dar în timpul discuției îi spune că a apelat-o din apartamentul Giannei, asistenta lui.

“- În apartamentul Giannei?
– Da. Poliția din Australia a sunat la Leonelli și le-a spus că sunt suspect de comiterea unor infracțiuni.
Lily a simțit cum i se strânge deodată stomacul. A întins mâna să-și recapete echilibrul pe când se așeza la masă din magazie.
– Ești cu Gianna?
– Un mandat ca să mă aresteze, Lily. Pricepi? E îngrozitor pentru firmă. Nu e un început grozav ca îngrijitor de colecție de antichități valoroase.
Lily privi fix telefonul. Munca lui. Oare doar de asta îi pasă? Nu de ea sau relația lor sau de viitor. Locuia cu Gianna în timp ce ea refuza să schimbe cearșafurile pe care dormise el astfel încât să-l poată simți încă aproape.”

viseConvinsă fiind că William a părăsit-o pentru Gianna, Lily începe să-și petreacă timpul în compania lui Andy. Iar lucrurile degenerează în seara când o invită la petrecerea din casă unui prieten fără ca aceasta să știe că acolo au loc orgii și se consumă droguri. La un moment dat Lily se trezește sărutată de Andy, iar noua prietenă a fratelui lui William a văzut totul și transmite mai departe vestea. Fără a menționa faptul că fata îl respinsese pe bărbat.
Lily nu este singura care se frământă. William începe să se îndoiască și el de onestitatea ei, mai ales că cel mai bun prieten al lui îi aruncă în față că se prea poate ca fata să fi furat friza și că i-a înscenat totul. Apoi se trezește și cu vestea că iubita lui a fost văzută la o petrecere într-un depozit din Sydney “priza cocaină până a uitat de ea și s-a pupăcit cu un slăbănog blond.” Toate aceste vești îl dau peste cap, refuză să mai muncească și pleacă pentru un weekend la Amafi ca să se liniștească. Dar se trezeste la ușă cu Gianna, dornică să-l consoleze.

Italianca și-a petrecut brațele în jurul lui. Atingerea pielii și parfumul părului ei îl tulburau prin senzația nefamiliară. Weekendul petrecut împreună rămăsese cu mult timp în urmă.”
Va ceda William tentației? El era convins că Lily picase în mrejele vărului ei, iar gustul trădării este mult prea amar. Gianna era total lipsită de haz, dar îl dorea, iar William putea găsi alinare în dorința ei.
Știa ce-și dorea Gianna, iar lui nu-i mai păsa așa mult. Poate că dacă se pierdea pentru o vreme într-o partidă de sex, rănile i s-ar fi vindecat.”
Între timp, Lily a început să aibe dubii în privința rudelor sale și se decide să facă o mică anchetă pe cont propriu, așa că însoțită de Poppy, intră în casa acestora unde descoperă ceva care le pun pe gânduri. Convinsă că l-a judecat greșit pe William, Lily se decide să îl salveze, așa că pleacă și ea în Italia, la Napoli.

“Trădarea o chinuia, dar deocamdată trebuia să-și lase durerea deoparte și să îndrepte situația lui William…Viața lui nu o să fie năruită din cauza familiei noastre de ciudați. Poate caută mângâiere în brațele altei femei, dar nu-l pot abandona până nu se rezolvă situația.”

Înainte de a pleca, Lily încearcă să-l sune pe William, dar cea care răspunde este Gianna. Încep să se certe la telefon, iar discuția se încheie cu rugămintea Giannei ca Lily să-l lase în pace pentru că bărbatul are prea multe bătăi de cap cu poliția și nu are nevoie de alte probleme.
“-Ai avut o șansă și nu a mers. Acum lasă-l în pace.
Cum îndrăznea ? Gianna nu avea niciun drept să o țină departe de William. Sau poate că ea era cea care nu mai avea niciun drept.
– Vin în Italia; vreau să-i transmiți asta.
-Poți merge unde vrei, dar în ce-l privește pe William, nu o să ajute cu nimic. Destul, Lily. Lasă-l în pace.“

Ce reacție va avea William când descoperă că Gianna i-a ascuns că Lily l-a căutat și că se află în Italia pentru a-l ajuta? Vor reuși cei doi să-și rezolve neînțelegerile? Va da crezare vorbelor ei că totul a fost o manipulare și că se află în pericol? Cine a furat până la urmă fragmentul de friză? Va scăpa William de proces? Dar cine este misteriosul Luca di Troia și ce legătură are cu Lily? Răspunsul la toate aceste întrebări le aflați citind cartea. Însă în mod cert vă va surprinde cine este aliatul lor. Tocmai această persoană va încerca să-i împace.

Vise spulberate” este o carte captivantă, cu numeroase răsturnări de situație, aventuri, mistere, iubire, pasaje amuzante și locații pline de farmec (Sydney, Roma, Napoli, Amalfi). Iar mie nu-mi rămâne decât să o recomand cu căldură !

 9,8 puncte/10

sigla NemiraCartea “Vise spulberate” de Phillipa Fioretti a fost oferită pentru recenzie de către Editura Nemira. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Nemira. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.

Autor: Alina
***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

6 COMMENTS

  1. O recenzie foarte frumoasa si incitanta, Alina! Felicitari! Vreau si eu sa citesc cartea, mai ales ca am citit Cartea dragostei si mi-a placut. Nici nu am stiut, pana de curand, ca are o continuare.

  2. Asteptam cu nerabdare aceasta recenzie Alina, de cand am citit-o pe cea de la Cartea dragostei. Multumesc si felicitari pentru o prezentare minunata, care m-a convins sa citesc cartea! Le-am pus pe lista pe amandoua de altfel!

  3. Si aventura continua! Se vede ca ti-a facut o reala placere aceasta carte! Multumesc, o trec si eu pe lista!

    • Cartea este pe lista mea. Alina imi plac indiciile tale, adrenalina, Italia si nebunia personajelor.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.