Zenobistele. 27 de feluri în care să ai succes, regăsindu-ți feminitatea de...

Zenobistele. 27 de feluri în care să ai succes, regăsindu-ți feminitatea de Cristiana Pantici – Editura Hyperliteratura – recenzie

Zenobistele. 27 de feluri în care să ai succes, regăsindu-ți feminitatea de Cristiana Pantici - Editura Hyperliteratura - recenzie

Zenobistele. 27 de feluri în care să ai succes, regăsindu-ți feminitatea de Cristiana Pantici – Editura Hyperliteratura – recenzie

 

Titlu: Zenobistele. 27 de feluri în care să ai succes, regăsindu-ți feminitatea 

Autor: Cristiana Pantici

Editura: Hyperliteratura

Data apariției: 2022

Număr de pagini: 384

  Cristiana Pantici are, la 23 de ani, o experiență serioasă în spate, atât ca om de PR, cât și ca jurnalist. Încă în căutarea sinelui interior, scrie pe blogul propriu, este PR al editurii Hyperliteratura, dar colaborează și cu cei de la Vice. La bază este content writer și om de social media. Prin freelancing a ajuns și la alte publicații, cum ar fi Ballet Magazine Romania, Catchy.ro, Diva Hair, Dare Digital, Decât o Revistă, Atelierul Skoob etc. Personal, mi se pare o femeie inspirată pentru că a reușit să adune în Zenobistele 27 de Femei cu experiență, care pot fi un model de urmat pentru celelalte.

   Zenobistele poate părea o carte ce doar trece în revistă anumite persoane. Însă părerea mea este că poți trage învățăminte din povestea oricui. Ce mi s-a părut și mai inedit au fost exercițiile de introspecție și scriere creativă propuse de iubitul Cristianei, Andrei Ruse. Mai pe scurt, nu este o carte de ficțiune, ci este o carte ce te pune în legătură cu alte 27 de persoane de la care poți extrage măcar câte o idee. Iar aceste 27 de persoane sunt femei minunate, mame, femei de carieră, soții, persoane care au reușit să-și înfrunte demonii și să facă ceva minunat. Persoane care reușesc să se dea jos din pat zilnic și să mai depășească un obstacol.

”O femeie, din punctul Serinellei de vedere, trebuie să ajungă la un echilibru în viață: trecând de perioada când îi vorbește oglinzii, să ajungă să vorbească sincer cu ea însăși. Să își accepte defectele și să știe să își pună în valoare calitățile. Să aibă propriile bucurii și împliniri, nu doar pe cele ale copiilor sau partenerului: să fie o individualitate și un reper în grupul din care face parte. Să își păstreze tandrețea fără să-și piardă feminitatea. Să fie caldă, maternală cu cei din jur, dar generozitatea ei să nu devină sinonimă ușurinței cu care alții să profite de ea. Să aibă adâncime a sufletului și înălțime a spiritului.

Și mai este importantă nota de mister, pe care ar substitui-o – în caz că prima lipsește sau nu caracterizează o anume femeie – imprevizibilității: o femeie plată este neinteresantă. Femeia trebuie să aibă carismă.”

  E foarte ușor să te consideri o femeie modernă și totuși atât de dificil să răzbați peste toate problemele. Întotdeauna încearcă să fii femeie mai presus de orice. Aceste 27 de femei vorbesc toate despre acceptare, despre iubirea de sine fără a vorbi de narcisism, despre puterea de a o lua de la capăt sau de a merge mai departe. E atât de frumos când vezi femeile încurajându-se. Iar Zenobistele fix asta fac.

”Gilda crede că trebuie să accepți tot ce știi despre tine, cu toate emoțiile și experiențele care te-au adus în punctul în care ești, fie ele vesele, triste, entuziaste sau înspăimântătoare. Ea crede în Efectul fluturelui.

Mai mult de atât, trebuie să ai încredere că oricând, indiferent de moment, îți poți schimba traiectoria.”

  Cele 27 de femei sunt Zara Serinella, Gilda Comârzan, Aluziva, Melinda Teohari, Petronela Rotar, Daria Jane, Oana Zaharia, Simina Cernat, Anca Dumitrescu, Bogdana Goea, Maria Popovici, Marilu Dobrescu, Rusanda Davideanu, Camelia Cavadia, Layal Murad, Ligia Pârvulescu, Anca Maria Ciofîrlă, Lorena Șerban, Adina Fodager, Bianca Adam, Ligia-Verkin Keșișian, Anastasia Gavrilovici, Raisa Beicu, Luisa Ene, Andreea Rusu, Ada Galeș, Nora Iuga. Poate că de multe din ele nu ați auzit. Fiecare din aceste femei a realizat ceva în domeniul său de activitate. Și fiecare din ele trebuie apreciată pentru ceea ce este. La fel ca fiecare femeie din lume. Toate avem acel ceva al nostru.

  Nu cred că trebuie să confundăm aici feminismul cu dragostea pentru oameni. Femeile sunt considerate sexul slab, cele care se împotmolesc, care iau trânte mai des și se ridică mai greu. Însă a fi femeie înseamnă exact să te lovești de prea multe obstacole. De multe ori, a fi femeie înseamnă a te lovi de prejudecăți și a fi judecată prin prisma acelei făpturi delicate și mai puțin înzestrate. Însă a fi femeie e lucru mare, pentru că femeia dă viață. Iar drumul de la copilărie la maturitate e atât de greu, încât ar fi tare bine să fie cineva alături de noi. Cineva care să ne aducă aminte că suntem frumoase, deștepte și puternice. Cineva care să ne susțină în ceea ce facem.

  Zenobistele va deveni o carte de căpătâi în biblioteca mea. Pentru că dacă voi avea o fată, vreau să îi fiu alături și să îi arăt că se poate. Vreau să arăt și altor femei că ceea ce putem să facem e infinit, trebuie doar să avem sprijin. Și mereu trebuie să ne raportăm întâi la noi, pentru că fără noi, nu putem avea grijă de ceilalți. Nu este vorba de egoism, este vorba de cunoașterea de sine.

”Layal crede că asta este puterea adevărată: să ajungi să ai încredere în vocea din capul tău, să nu mai simți nevoia să apelezi la vocile altora. Să lași lumea să se învârtă și oamenii să aștepte. Să stai pe loc, extinzându-ți orizontul percepției. să lași tot ceea ce te punea să alergi să se îndepărteze și să primești tot ceea ce vine spre tine.”

   E foarte frumos să fii femeie, iar Cristiana ne-a demonstrat asta prin cartea sa, Zenobistele. Sper doar ca și mai multe femei să își conștientizeze valoarea și să nu se mai subestimeze. Poate că nu suntem toate femei puternice. Însă toate suntem femei, iar asta e mai presus de orice. Să ne purtăm ca atare, zic!

Carte disponibilă pe site-ul Hyperliteratura

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Gabriela Bratu***Mămică de beagle, devoratoare de cărți, curioasă din fire. Sunt o tipă sociabilă, loială celor dragi, iubitoare de animale, dar și de oameni. Îmi place să cred că fiecare din noi are ceva frumos în interior. La fel, îmi place să cred că oricine poate să citească, trebuie doar să vrea! Poate că ingineria nu se pupă extraordinar cu literatura, dar cititul și scrisul sunt viața mea. Am răbdare, însă fără să mă calce cineva pe coadă. O dată ce sunt stârnită, chiar îmi pun ambiția să fac un lucru. Și mai ales, să-l fac bine!

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.