Zile de plumb de Lucian Ciuchiță – Literpress Publshing – recenzie
Zile de plumb, de Lucian Ciuchiță – Literpress Publshing – recenzie
Zile de plumb
Autor: Lucian Ciuchiță
Editura Literpress Publshing
An apariție 2020
Număr pagini: 307
,,Cu acțiunea plasată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-o perioadă cu mari tensiuni și nedreptăți, spune povestea Mariei, o tânără cu un trecut tulburător și un viitor incert. Însă acest nou roman al lui Lucian Ciuchiță este mai mult decât un simplu roman istoric, cu o eroină puternică, el urmărește și profundele implicații psihologice, într-o manieră ușor sarcastică, o analiză subtilă a unui suflet bântuit de amintiri cumplite”.
“Nori trişti, de un roşu aprins, deasupra pământului răscolit de craterele bombelor-porţi spre Infern-îşi aruncau mânioşi picăturile de sânge peste chipuri îngrozite, sugrumând aerul, natură, viaţa… Ploaie de sânge peste tărâmul fără oameni, fluvii de durere îngheţate între Viaţă şi Moarte. Zile de plumb, zile de gloanţe …” ( Melissa Thomas, agent literar)
Nu mai este un secret pentru voi că întotdeauna citesc cu plăcere și interes cărțile lui Lucian Ciuchiţă. Nu m-a dezamăgit nici cu acest roman pe care l-am citit cum se zice “fără să răsuflu” de la prima până la ultima filă.
Povestea de viață și de dragoste a Mariei se petrece pe fondul evenimentelor din al doilea război mondial și mai ales a finalului lui.
Maria Moț crescuse într-un sat mic din Maramureș, pe malul Izei. Iubite și crescute cu dăruire de părinți Maria și sora ei Arina sunt două fete foarte inteligente cu rezultate excepționale la învățătură. Părinții n-ar fi avut cum să le trimită să învețe la școli înalte, dar fratele doctorului din sat era profesor în Viena. La rugămintea fratelui său, profesorul Ursu le ia în grijă pe fete. Așa ele ajung la cel mai bun liceu din Salzburg unde intră printre primele. Sunt la Salzburg deoarece profesorul Ursu, profesor de muzică, primise un post bine plătit la Institutul Mozart.
Casa în care locuiau era la graniță, pe drumul care era o parte în Austria o parte în Germania, ceea ce le amuza pe fete.
Dar a venit anul 1937, fetele mergeau în excursii, se întâlneau cu colegii, se distrau ca orice adolescenți fără să bănuiască ce le așteaptă.
În iarna lui 1937 Arina se întâlnea cu Horst Gunesch, elev la liceul sportiv, frumos, elegant, deștept și talentat. Arina îl iubea, dar Maria îl simțea că este fals, rece, preocupat doar de persoana lui. De-a dreptul îl ura, dar nu știa cum să-i spună Arinei.
Sărbătorile din perioada unirii Austriei cu Germania îl fac pe Gunesch să creadă în false valori, să petreacă și să bea zile întregi, să devină un lider al tineretului Național – Socialist. La cheful la care merge cu Arina se îmbată, prietenii lui o violează pe fată și ea se sinucide aruncându-se pe geam, în timp ce el dispare cu altă tipă din grup.
Maria nu poate face mare lucru, poliția o clasifică ca sinucidere. Abia reușește să ducă o parte din cenușa ei acasă în sat în vara lui 1938. Mama fetelor moare de “inimă rea”, Maria și tatăl ei se ofileau de dor și jale. Apoi la un an de la moartea mamei, tatăl o obligă să plece și să-și continue viața.
Maria pleacă la București și sprijinită de profesorul Ursu și cunoștiințele lui, ajunge secretară la legația germană. De fapt cei care o foloseau, fără știință ei, erau cei din camarila regală,care aveau nevoie de informații. Dar obiectivul principal al Mariei era să-l găsească pe Gunesch și să-și răzbune sora.
Aici îl cunoaște pe doctorul legist Andrei Andreescu și cu tot haosul din jurul lor între cei doi tineri se țese o minunată poveste de dragoste.
Situația din jurul lor este extrem de încordată.
În Germania are loc un atentat din care Hitler scapă. Himmler invidios pe poziția lui Bormann, ajuns secretarul personal al lui Hitler, vrea să-l discrediteze și pune la cale un plan diabolic care va afecta multe vieți și destine.
Himmler a inventat o poveste cu niște rezerve de “apă grea” ascunse în Turcia. Ajutat de un celebru spion turc face să ajungă povestea și la urechile șefului programului nuclear german și a lui Bormann. Și ei și Hitler cred că bomba atomică va salva nazismul.
Bormann hotărăște să trimită un om capabil și de încredere să aducă butoaiele. Dar omul lui credincios Rupert, căpitan SS este ucis. Urmează să vină un înlocuitor la fel de dur, un ofițer capabil – Wilfried Kunz.
Sigur că veștile ajung la aliați și Churchill, deși știe că în butoaie e doar apă simplă întră în joc, imaginând un adevărat scenariu pentru a-i determina pe Bormann și alți lideri naziști “să părăsească corabia”.
Neamțul este înlocuit cu un maior australian care lupta în armata engleză. Adus de pe front este preluat de MI5 si MI6, instruit și trimis în România, unde vor ajunge și butoaiele. Aici urma să fie preluat de un agent român care-l va ajuta să scape de adevăratul Wilfried Kunz, apoi se va duce la întâlnirea cu neamțul, care trebuia să-l ducă la București la legație.
Maiorul John Ledgemore primește ordinul și să-l ucidă pe românul care-l va ajuta, nu trebuiau să rămână martori. Nu prea-i convine dar ordinul e ordin.
Cel care ceruse serviciilor uciderea propriului om este ministrul român pe care Andrei îl considera prieten. Doar că în realizarea scopurilor sale nu contau victimele colaterale.
Agentul român este chiar doctorul Andrei, care după o noapte cu Maria, foarte îndrăgostit și sperând într-un viitor cu ea, îndeplinește totuși rugămintea ministrului, cel pe care îl consideră prietenul lui. Și asta înseamnă că-și pierde viața și dispare în timp ce Maria e sufocată de griji.
Neamțul care îl aduce pe falsul Kunz la legație este chiar Gunesch, cel pe care ea îl caută de atâția ani.
Acesta este momentul în care românii întorc armele împotriva nemților, ambasadorul neamț la fel ca mulți alți naziști se sinucide. Alții ca Bormann, care își asiguraseră viitorul, dispar în Argentina și Paraguay, își croiesc o altă viață, păcălind soarta.
John este măcinat de vina față de Maria, nu-i poate spune că el l-a ucis pe Andrei, dar hotărăște s-o ajute să se răzbune și să-și salveze viața.
Dar soarta, parcă zâmbind, le va dărui și o mică poveste de iubire.
Va reuși John, falsul Kunz să ascundă butoaiele?
Va reuși să scape de martorii nemți și s-o ajute pe Maria?
Se va răzbuna Maria pe Gunesch?
Ce se va întâmpla cu John și Maria?
Se vor iubi? Vor trăi? Vor muri?
Ce se va întâmpla cu capii naziști și cu șefii serviciilor?
Veți afla toate acestea și multe alte povești și întâmplări din acele zile citind romanul
Povestea acelor zile își poartă personajele în Germania, Anglia, Franța, Turcia, România.
Am întâlnit aici o parte dintre personajele din “Gemenii lui Borman” și informații despre viața lor în timpul războiului și la finalul lui.
Apoi informațiile despre cei din serviciile engleze și despre partizanii francezi, personaje în romanul “Cuțitele roșii”. Printre ei Pierre care, la fel ca alți ofițeri francezi, a fost dezamăgit când mareșalul Petain semnase capitularea. După ce-și rezolva problemele de familie (o altă poveste tristă de război și dragoste) este hotărât să se alăture armatei engleze. Doar că o mână de ofițeri superiori francezi, lăsați la vatră, organizaseră o “armată”de partizani în munți. Se alătură și el luptei “Cuțitelor roșii”, făcând multe daune nemților în pierderi de obiective, armament și soldați.
Cartea ne povestește și despre viața privată a celorlalte personaje, unele aflate de partea binelui creionate cu duioșie și sensibilitate. Altele, marii șefi naziști și familiile lor potretizate cu cruzime, caricaturizate cu ură chiar.
Povestea este frumoasă şi în bunul obicei al lui Lucian Ciuchiţă, pe lângă poveștile protagoniștilor, ne oferă o adevărată incursiune în istorie, artă, cultură în viața participanților la război, totul relatat cu mult umor, uneori mai vizibil, alteori doar subînțeles.
Dar pentru a desluși tot ce v-am spus și a vedea poveștile trebuie să citiți cartea. Merită!
Felicitări Lucian Ciuchiţă pentru încă o bijuterie de roman!
Carte disponibilă pe site-ul Editurii Literpress Publishing, eMAG.RO
Despre autor
“Lucian Ciuchiță este poet, romancier, dramaturg, eseist și scenarist român.
Este absolvent al Facultății de Cibernetică din ASE București (1988-1993). În 1999 obține doctoratul în Cibernetică și Statistică la ASE București.
A lucrat în Televiziunea Română în perioada 1990-2002 ca reporter special, redactor și realizator de emisiuni. A început activitatea jurnalistică cu prima emisiune studențească „Gaudeamus” imediat după revoluția din ’89, fiind unul dintre studenții revoluționari care au participat la evenimente. În iunie 1990 este angajat redactor la redacția de știri a TVR.
După realizarea a două filme documentare este primit în Uniunea Cineaștilor din România (iunie1991), în Asociația Dramaturgilor de Film. A realizat peste 1000 de reportaje și sute de emisiuni, cele mai cunoscute fiind: „Lege și fărădelege”, „Trasfocator”, „Actualități”, „Poliția în acțiune”, „Bună dimineața”, precum și rubrici în cadrul altor emisiuni de cultură și artă. A fost profesor universitar și a predat Statistică și Modelare Economică la ASE, Universitatea Româno-Americană și Universitatea N.Titulescu. În momentul de față este cercetător stiințific asociat la Academia Română.
Ca scriitor debutează în 1996 cu volumul de poezii „Oameni și țărmuri”, cu prefața de Marin Sorescu. Este discipolul maestrului Marin Sorescu, cu care a avut o frumoasă colaborare în ultimii ani de viață ai regretatului scriitor. Au urmat alte două volume de poezii, „Căutătorul de zimbri„ și „Florile binelui”, iar primul roman, „Comisarul Caron-Dispariția”, a fost publicat în 2005. În perioada 1997-2006 a publicat mai multe cărți economice și o analiză a fenomenului terorist contemporan. A scris trei scenarii de film de lung metraj și a realizat trei filme documentare. Până în momentul de față a publicat 30 de cărți, atât volume de poezie cât și romane, nuvele, eseuri. Cele paisprezece romane se găsesc în toate librăriile din România și se bucură de aprecierea cititorilor. Iată o listă cu acestea: Insula Purgatoriului (roman distopic); Copoiul din Cardiff (roman polițist-filozofic), Taifun în adâncuri (thriller), Gemenii lui Bormann (roman istoric), Celeste-Planetă Purgatoriului (SF, fantasy), un volum de eseuri filozofice intitulat „Monada Rațiunii”, romanul pamflet „Deșertul fluturilor albi”, Submarinul teroriștilor (roman de spionaj) și romanul semi-autobiografic, „250 de kilometri și un secol de amintiri”, „Pasărea de Foc a tinereții” (roman), „Plutonul nătăfleților și alte povestiri”… În 25 iunie a.c. a fost lansat romanul „Cuțitele roșii”, la Muzeul Național al Literaturii Române. Romanul „L’île du purgatoire”, lansat la Salon du Livre-Paris în dată de 17 martie a.c., se bucură de recunoaștere internațională fiind promovat în țările francofone. Romanul amintit a fost lansat și la Salon du Livre de Montreal 20-25 noiembrie, 2019… De fapt, o dublă lansare deoarece un alt roman, „Ce caută povestea mea în filmul lor”, a fost lansat în data de 24 noiembrie, la Târgul Gaudeamus. În martie 2020 a văzut lumina tiparului romanul „Cercul Negru”, un roman incredibil care face cinste literaturii universale…”
Autori români
Felicitări autorului. Am si eu cartea.
Mulțumim pentru recomandare, Arci
Multumesc Vero! Lucian a reusit din nou sa ma uimeasca.
Multumesc, Arci! Felicitari pentru minunata recenzie! Cred ca ai trezit interesul cititorilor si vor fi curiosi sa descopere incredibila poveste de dragoste din acest roman. O lectura frumoasa!
Multumesc pentru aprecieri dar meritul este al tau.
Sper ca cititorii sa fie curiosi, mie mi-a placut foarte,foarte mult.
Am citit cu mare placere recenzia ta, Arci! Trebuie sa citesc si eu cartea! Felicitari autorului pentru noul roman!
Multumim pentru impresii, Arci! Chiar este o carte buna!
Cu drag! Este o poveste superba,trista ca toate cele intamplate intr-o lume framantata de razboi.
Numai citind recenzia mi-au dat lacrimile. O poveste impresionantă. Felicitări pentru recenzie, Arci!
Felicitări, domnule Lucian Ciuchita! Aveți un talent deosebit de a crea personaje și povești uimitoare!
Multumim Ro!
Trebuie sa citesti cartea.
O nouă carte a autorului este o bucurie , fiecare roman oferă o lectură captivantă. Abia aștept să citesc acest roman! Felicitări pentru frumoasa recenzie! Felicitări autorului pentru întreaga activitate!
Multumim Iliuta! Sunt convinsa ca o sa-ti placa
Felicitări pt frumoasa recenzie. Abia aștept sa o citesc și eu.