Zile fericite de Mazo de la Roche-Editura Lider
Zile fericite de Mazo de la Roche
Titlul original: Morning at Jalna
Numar pagini: 267
Editura Lider
Traducere: Sofia Oprescu
Anul 2013
Seria Whiteoaks of Jalna Saga: 1. Jalna (Jalna -1927) 2. Fratii Whiteoak (Whiteoaks of Jalna -1927 aka Whiteoaks), 3.Mostenirea lui Finch (Finch’s Fortune -1931), 4. Stapanul din Jalna (The Master of Jalna -1933), 5. Rasplata (Young Renny -1935), 6. Cariera lui Wakefield (Whiteoak Harvest -1936), 7. Reintoarcere la Jalna (Whiteoak Heritage -1940), 8. Fiica lui Renny (Wakefield’s Course -1941), 9. Vrajile Jalnei / Un nou inceput (The Building of Jalna -1944), 10. Centenarul Jalnei (Return to Jalna -1946), 11. Nasterea Jalnei / Mary Wakefield (Mary Wakefield -1949), 12. Dimineti la Jalna (Renny’s Daughter -1951), 13. Mary Wakefield (Variable Winds at Jalna -1952), 14. Tineretea lui Renny (The Whiteoak Brothers -1953), 15. Mostenirea familiei Whiteoak (Centenary At Jalna -1958), 16. Zile fericite (Morning At Jalna -1960)
Daca in prima carte „Un nou inceput” actiunea stagneaza si rar este animata de anumite evenimente, de data aceasta in „Zile fericite” se simte diferenta.
In „Zile fericite” avem parte de noutati, au trecut doisprezece ani de la ultimele aventuri si familia Whiteoak s-a marit cu inca 2 membrii. La Jalna viata pare la fel de frumoasa, fara sa fie afectata ca anii ce s-au asternut peste fiecare. In continuare eroii nostri se bucura de padurile frumoase, lacul din preajma proprietatii, casa tot timpul in continua agitatie din cauza celor patru copii neastamparati, dar si a cainelui ce ii insotea peste tot. Singura persoana ce se impunea in respectarea disciplinei este Philip Whiteaok, tata intelegator, dar care de multe ori nu putea admite excese din partea lor. Adeline prefera sa le incurajeze temperamentul si sa le dea mana libera la nebunii.
Augusta (Gussie), Nicholas, Ernest si mezinul, Philip alcatuiesc o echipa imbatabila, impreuna incanta cititorul cu aventurile lor zilnice, fapte ce starnesc supararea parintilor, dar lor le face placere sa fie la curent cu noutatile din jur, sa se implice inclusiv in lansarea barfelor
Desi trecusera cativa ani de la izbucnirea razboiului civil, linistea familiei Whiteoak nu fusese tulburata in Ontario, Canada. Se bucurau in continuare de peisajul mirific al zonei si aerul curat, copiii puteau hoinari fara probleme prin paduri, totul parea sa le mearga bine. Direct din centrul dezastrului ajung in vizita la Adeline si Philip, prietenii lor-familia Sinclair. Locuiau in Sud si detineau o proprietate in care cultivau bumbac si terenurile erau lucrate de generatii intregi de sclavi negrii. Din pacate razboiul aproape ii ruinasera si fusesera fortati sa paraseasca tot ce aveau. Acum se aflau in Canada insotiti doar de 3 negri ce ii serveau, avand putini bani asupra lor, hainele li se deteriorasera, insa aveau planuri marete de a organiza o ambuscada pentru a distruge corabiile yankee de pe Marile Lacuri.
Curtis si Lucy Sinclair erau nobili, obisnuiti sa traiasca in anumite conditii, nu se simteau precum in rai la Jalna, dar familia Whiteoak erau oameni binevoitori ce se straduiau sa le primirea frumoasa.
Scopul lor era bine stabilit, intalniri secrete cu spioni sudisti pentru a pune la punct planurile de distrugere. Philip si Adeline il sprjina pe Curtis Sinclair, dar prefera sa pastreze totul in taina pentru ca o parte din localnici erau impotriva sclaviei si priveau cu reticenta vizita negrilor pe proprietatea Jalnei.
Planurile lui Curtis ar putea fi serios tulburate de catre Elibu Busby, un sustinator al yankeilor si al celor din Nord, dar si al celor care protestau in tacere.
De educatia copiilor Whiteoak se ocupa Lucius Madigan, prin sfaturile sale le stimula personalitatile, ii facea atenti tot timpul la evenimentele din jurul lor raspunzandu-le la intrebari cu sinceritate. Cei trei copii, nu puteau fi martori pasivi, tocmai de aceea nu puteau rata nici macar o stire. Augusta sau Gussie era o domnisoara in devenire, dar de cele mai multe ori prefera sa se transforme intr-o copila si sa hoinareasca alaturi de fratii sai mai mici. In schimb, Nicholas putea fi considera obraznic, avea curaj sa puna intrebari directe, uneori chiar incomode si sa fie in centrul atentiei, chiar daca risca sa isi supere parintii. Ernest daca facea o prostie, constiinta il mustra si cu greu putea sa renunte, dar emotiile il faceau sa prinda curaj si sa recunoasca greseala. Micul Philip era adoratul celor din jur, in crestere, abia putea sa rosteasca cateva cuvinte, insa preferintele lui de pe acum se conturau cand isi dorea cu ardoare ceva.
Totul pare sa ia o intorsatura la Jalna cand Lucius Madigan se casatoreste cu Amelia Busby si la trei zile dupa nunta o paraseste fara vreo explicatie, dar nimic nu se compara cu plecarea lui Curtis Sinclair. Planurile sale par atat de sigure incat se banuie ca ar putea schimba cursul razboiului Civil in favoarea Sudui. Stresul si tensiunea negrilor de la Jalna ating cote maxime, dar Adeline si Philip se straduiesc sa le faca pe plac, certurile frecvente din cauza lor vor ajunge la apogeu cand se afla ca d-nul Sinclar este arestat si sunt mari sanse de a fi spanzurat.
Sotii Whiteoak trebuie sa mentina ordinea si sa gestioneze bine evenimentele, vestile proaste nu trebuie sa fie aflate de alte persoane, d-na Sinclair are nevoie de sprijin moral, iar negri de disciplina pentru a inceta cu tipetele de jale. Dar ce pot face ei cand sunt atatia cei care stiu de planul secret al lui Curtis Sinclair, iar in jurul Jalnei bantuie spioni yankei, iar cateva cuvinte rostite fara voie conduc totul la dezastru.
Lipsa temelor si haosul din jur le da copiilor unda verde pentru distractie, spionaj, intrigi si de multe ori sunt la un pas de a strica planurile parintilor sai punandu-i intr-o situatie delicata in momentul cand vor sa fie primii care impart vestile…proaste.
Cum se vor descurca sotii Whiteoak? Vor putea sa iasa din acest labirint fara sa fie acuzati de spionaj? Ce vesti vor primi de la Curtis Sinclair? Va reusi sa scape de spanzuratoare? Isi vor invata lectiile cei trei copii inainte sa fie pedepsiti? Ce aventuri mai pun la cale spre neplacerea parintilor sai? Ce soarta vor avea sclavii, se vor intoarce in tara natala sau vor ramane pentru totdeauna in Canada?
O carte presarata cu momente antrenante datorita intrigilor periculoasa, dar in acelasi timp amuzante din cauza rolurilor jucate de copii. Spiritul lor liber, lipsit de inhibitii dau savoare lecturii. Daca si primul volum „Un nou inceput” ar fi fost scris in acelasi ritm alert, cu siguranta m-as fi simti mult mai bine.
Cartea Zile fericite de Mazo de la Roche a fost oferită pentru recenzie de Editura Lider
MILI SUNT DE ACORD CU TINE!ACEST VOLUM ESTE MAI BUN CA SI PRIMUL,DAR ,ACESTA ESTE STILUL SRIITOAREI ASA CA… 😀
Eu am aceasta carte , doar ca nu am citit-o încă…
Imi place prezentarea ta Mili locco_smiley_10 SI nu doar ca mi se pare,dar este mai multa actiune in acest volum decat in primul.Acum mi-a ramas in cap intrebarea de ce a parasit-o Lucius imediat dupa nunta pe Amelia? locco_smiley_14
Aceasta carte a avut alte obiective. Trebuie sa recunosc ca mai mult ma prinde stilul acesta.
Alina, sa iti raspund la intrebare, afirm ca a fost nepotrivire de caracter. A acceptat sa se casatoreasca intr-un impuls de moment, insa nu cred ca si-a dorit asa ceva.
Multumesc pentru explicatie,Mili 😉
Inca nu am reusit sa o citesc,sper sa am timp in curand
uauuuuuuuu intrigi….Felicitari, buna recenzie!!!!
Multumesc Dela Iovan.