Autori romani

Arma noastră este timpul de Sergiu Someșan – recenzie

Arma noastră este timpul, de Sergiu Someșan – recenzie

Editura Tracus Arte-2022
Pagini:166

În schimb, de acum, arma noastră este timpul, iar tu va trebui să păstrezi secretul”.

  Mărturisesc că văzând titlul m-am gândit că este o carte SF și am ezitat, dar curiozitatea a învins după ce am citit începutul prologului:

E greu de crezut că Al Treilea Război Mondial ar fi putut izbucni din cauza unor sâni.  Indiferent cât de frumoși vor fi fost aceștia.  Și totuși așa a fost.”

Și cu gândul “hai să văd și asta și asta “ am citit pe nerăsuflate cartea.

  Povestea se bazează pe cercetările astronomului rus Nikolai Kozyrev, din timpul și după cel de Al Doilea Război Mondial. Și-a publicat lucrările în 1962, dar cercetările și explicațiile lui nu au fost acceptate de “știința sovietică oficială”, care nu i-a admis o mulțime de lucrări.

El susținea că :

“…materia organică din toate ființele vii primește energia vitală prin transformarea energiei libere a universului în timp.  Tot în aceași lucrare demonstrează că timpul are densități diferite…”

  Și a încercat să modifice viteza de scurgere a timpului cu ajutorul ființelor vii. Deși nu a fost acceptat de autorități cineva i-a continuat cercetările în secret, vrând să creeze din materia respectivă mici bombe  temporale, foarte de efect ca arme, pe care desigur să le și vândă.

  În Siberia, în apropiere de Izmir, era un mic centru de cercetări, folosit doar când veneau cei trei oficiali, doi colonei și un general, cercetători renumiți. În rest era păzit de un corp de soldați și de câinii folosiți și la experimente.

  Între Igor, unul dintre soldați, și Laika, un ciobănesc german, s-a țesut un atașament atât de profund încât comandantuil chiar se gândea ce sfori să tragă ca cei doi să plece împreună,  când se termină stagiul. Dar Igor pleacă în permisie, prima de când era soldat, bucuros să-și vadă iubita, ajuns în gara află că ea plecase, îl părăsise și pe el, și familia ei,  și satul, ea fiind cea care-și arăta sânii. Doar că pe atunci nu se știa de exhibiționism, și  era considerat o rușine și pedepsit. Supărat, se întoarce imediat la unitate. Ajunge a doua zi și află că Laika fusese luată pentru cercetări, o aude urlând, o strigă disperat, cățelul sparge geeamul și se aruncă în brațele lui. Momentul se repetă de câteva ori, urmare a cecetărilor. Dar, când coloneii vor să ia cățelul, în jurul lui și al soldatului apare o sferă compactă și  transparentă. Sfera se extinde zilnic la aceeași oră. Încercând s-o spargă sfera îi prinde în extinderea ei și  pe doi dintre cercetători. Al treilea închide laboratorul,ia toate documentele și pleacă.

   Doar că extinderea zilnică a sferei însemna că în curând trebuiau evacuate satele din jur, și în câteva zile ar fi ajuns la Moscova.

  Alarma se dă și la Moscova și la Casa Albă, unde președintele văzuse pozele făcute de sateliți. De data asta președinții celor două țări se aliază vrând să evite pericolul. Profesorul adus de americani le spune despre teoria timpului, și urmând ideea lui reușesc să scoată soldatul și cățelul, dar cei doi cercetători împreună cu partea de sfera în care erau se transformă în cenușă.

  Acesta va fi și principiul bombelor /grenadelor cu materie făcute de colonelul rus care a scăpat, doar că inventează și o cheiță pentru fiecare, care în funcție de partea în care era răsucită aducea un alt rezultat: eliberarea sau moartea.

  În timp ce rușii și americanii îl căutau, el își dezvoltase invenția într-un loc izolat, și o propune spre vânzare Dictatorului din Coreea de Nord. Acesta,  un împătimit al armelor, își împușcase frații, o cruţase doar pe Sora Mai Mică, pe care o considera inofensivă,  pentru că era femeie. Acum avea obiceiul să tragă indiferent în cine, doar ca să exerseze, trezind resentimentele celor din jur.

  Sora Mai Mică se folosește de faptul că cei din conducere vor să-l răstoarne pe fratele ei de la putere și,  în momentul când fratele ei și colonelul rus sunt prinși în sferă (citiți și veți vedea cum), preia puterea și cere ajutorul și americanilor și rușilor, punând la cale un plan perfect.

  Pentru că și în America ajunsese pericolul Sferei, vor colabora toate cele trei mari puteri să rezolve problema.

Cum? Veți afla citind cartea.

  Știți deja că eu doar am punctat câteva idei, cartea este însă extrem de interesantă și incitantă, bine documentată, plină de acțiune, urmăriri, comploturi chiar un pic de dragoste.

  Autorul îmbină cu succes sentimentele de dragoste, ură, trădare, lăcomie, dorință de putere, procedeele diferite de rezolvare a problemelor inoculate de educație și cultură cu elemente de SF, fantezie și paranormal,  pigmentate cu o doză fină de umor.

  Cartea este scrisă într-un limbaj simplu, ușor citibilă, cu explicații inteligibile, pare doar o lectură ușoară, dar…te face să-ți pui o grămadă de întrebări cu un ușor fior …”ce-ar fi dacă…”

Felicitări Sergiu Someșan și mulțumiri!

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

  • Mii de mulțumiri pentru recenzie. Păi îți vine să tot scrii văzând că cineva percepe atât de bine romanele tale. Mulțumesc!

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

4 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago