Recenzii carti

Armata lui Cambyses de Paul Sussman

Armata lui Cambyses, de Paul Sussman

Editura : Rao

Număr Pagini: 512

Titlul original: The Lost Army of Cambyses

Categoria: Cărţi de aventură

    ,,Armata lui Cambyses” este o incursiune palpitantă prin tainele Egiptului contemporan și ale celui antic, o călătorie fascinantă în lumea plină de subterfugii a traficului cu antichităţi. Romanul este unul complex, care nu îi va delecta numai pe cei interesaţi de istorie sau arheologie, ci și pe cei care își doresc să citească un thriller bine construit, ce abundă în acţiune, mister și întorsături neașteptate.

     Pământul Egiptului este un adevărat conglomerat de antichităţi, morminte ale unor vestiţi conducători din vechime și chiar armate care au sfârșit răpuse de puterea înșelătoare a deșertului. Practic o bună parte din istoria acestui stat zace îngropată sub tone de nisip, în așteptarea celor vrednici să o dezvăluie întregii lumi. Dar pe lângă faptul că descoperirile din zonă aduc în prezent cultura antică și îi încântă pe pasionaţii de egiptologie sau arheologie, ele îi oferă descoperitorului și beneficii financiare. Ce se întâmplă însă când dorinţa de îmbogăţire este mai mare decât pasiunea pentru arheologie? Peste ce norme sunt dispuși oamenii să treacă pentru a face cea mai mare descoperire arheologică și a deveni miliardari?

     Acţiunea se petrece, după cum probabil bănuiţi, în Egipt unde trei persoane își găsesc sfârșitul în condiţii mai mult sau mai puţin neobișnuite. Un vânzător de antichităţi este ucis în mod sadic în Cairo de trei bărbaţi care erau în căutarea unui obiect misterios. Un cadavru mutilat este găsit pe malul Nilului, în apropiere de Luxor, iar un celebru arheolog englez, Michael Mullray, este descoperit fără suflare de către fiica sa, Tara, în Saqqara. Aparent cele trei cazuri nu au niciun element în comun, însă ca urmare a determinării și perseverenţei a două personaje vă veţi da seama că prima impresie este una cât se poate de înșelătoare.

     După descoperirea celor trei cadavre, acţiunea este împarţită în două planuri, care spre sfârșit se vor uni pentru a genera un final apoteotic. Primul plan îl are în centru pe inspectorul de poliţie Yusuf Ezz el-Din Khalifa, ce primește cazul bărbatului găsit pe malul Nilului. Starea acestuia, dar și rezultatele autopsiei îl determină pe Khalifa să-și dorească să investigheze mai în amănunt crima. Astfel, după câteva interogatorii descoperă că numele decedatului este Abu Nayar. Acesta fusese recent concediat, însă dăduse peste un câștig neașteptat chiar înainte să-și găsească sfârșitul în mod tragic. Se vehicula că descoperise un mormânt și că vânduse o parte din obiectele găsite înăuntru. Totuși, informaţiile nu sunt confimate în totalitate deoarece persoanele interogate par să manifeste o teamă profundă, ceea ce se datorează faptului că un căutat terorist, Sayf al-Tha’r, este și el implicat. Khalifa află că decedatul a făcut o călătorie în Cairo cu puţin timp înainte să moară. După ce descoperă cazul vânzătorului de antichităţi găsit mort în propriul magazin, face legătura dintre cele două crime, iar investigaţia sa se mută la Cairo. Aici piesele puzzle-ului par să se lege din ce în ce mai mult, toate pistele îndreptându-l către Sayf al-Tha’r.

     Al doilea plan este centrat asupra Tarei Mullray, care, sosită în vizită la tatăl său în Egipt, îl găsește pe acesta fără suflare în casa de la șantierul Saqqara. Chiar dacă autopsia relevă că bărbatul a murit în urma unui atac de cord, tânăra este convinsă că ceva nu este în regulă deoarece în casă simţise miros de trabuc, iar tatăl său nu fuma. În ciuda faptului că își expune temerile în faţa reprezentaţilor ambasadei, aceștia pun toată situaţia pe baza șocului. După ce un bărbat încearcă să intre peste ea în camera de hotel, decide să investigheze mai amănunţit lucrurile. Din păcate, nu descoperă nimic la casa tatălui său din oraș, însă ia legătura cu un fost iubit, Daniel Lacage, arheolog la rândul său. Cu ajutorul acestuia găsește în casa din Saqqara o bucată de ipsos cu hieroglife pe care Michael Mullray i-a lăsat-o fiicei sale. Însă obiectul, aparent inofensiv, ajunge să-i poarte într-o urmărire pe viaţă și pe moarte cu oamenii trimiși de Sayf al-Tha’r, dar și cu ambasada care pare să urmărească  același scop. După intense cercetări, Daniel și Tara descoperă că bucata de ipsos reprezintă piesa care va ajuta la găsirea armatei lui Cambyses.

    Armata lui Cambyses reprezintă una dintre marile enigme ale trecutului. În timpul unei campanii împotriva Siriei din anul 522 î. Hr., ce avea ca scop distrugerea oracolului din Siwa, acesta dispare fără urmă. Istoricii pun dispariţia pe seama unei furtuni de nisip, însă nimeni nu știe unde exact celebra armata a fost îngropată de nisipul necruţător. Cel care o va găsi își va câștiga un loc printre marii arheologi ai lumii și va beneficia de un important câștig material. Însă cine va putea localiza armata în marea de nisip? Cine va avea puterea financiară și forţa de muncă necesare să susţină o campanie ferită de ochii curioșilor? Sayf al-Tha’r caută armata pentru a-și finanţa actele teroriste, ambasada și-o dorește aparent pentru a se îmbogăţi din traficul cu antichităţi, iar Tara și Daniel, alături de cei trei bărbaţi decedaţi, par să constituie victime colaterale în atingerea unui scop mai înalt. Cine va scăpa cu viaţă din această confruntare și ce rol va juca inspectorul Khalifa în toată povestea? Vă garantez că veţi sta cu sufletul la gură până la ultimele pagini.

    Paul Sussman a reușit să construiască în romanul ,,Armata lui Cambyses” o poveste cu de toate: acţiune, mister, suspans, puţină dragoste și bineînţeles, multă istorie egipteană. Poate veţi crede că autorul a pus mai mult accent pe firul narativ și mai puţin pe construcţia personajelor, însă din fericire lucrurile nu stau așa. Fiecare personaj este atent conturat și are o istorie în spate care îl determină să gândească și să acţioneze în conformitate cu propriile norme și valori. Tara Mullray este o tânără marcată profund de absenţa tatălui în copilărie, fapt ce o determină să aibă o atitudine rece și distantă faţă de acesta, dar o face să încerce să compenseze lipsa modelului masculin din viaţa sa prin intermediul băbatului iubit. Michael Mullray este pasionat în mare măsură de arheologie și egiptologie, fapt ce îl determină să-și părăsească familia și să se mute în Egipt pentru a fi mai aproape de marea sa dragoste. Daniel Lacage este la rândul său pasionat de arheologie, care a devenit ca un drog pentru el. Dependenţa pentru studierea tainelor Egiptului și a antichităţilor îl provoacă să-i frângă inima Tarei și să se mute, asemenea tatălui acesteia, în ţara faraonilor. Totuși, drumurile lui Daniel și ale Tarei se intersectează din nou la venirea acesteia în Egipt. Se va dovedi tânărul arheolog demn de inima fiicei lui Michael Mullray sau o va dezamăgi din nou? Vă las pe voi să descoperiţi răspunsul la această întrebare. Nu trebuie să uit de inspectorul Khalifa și fundamentalistul Saif al-Tha’r. Primul este profund marcat de moartea tatălui, dar și a fratelui său mai mare, Ali, care s-a alăturat fundamentaliștilor, găsindu-și sfârșitul într-un schimb de focuri. Această pierdere l-a determinat pe protagonist să urmeze calea dreptăţii și să devină poliţist. Pe lângă adversiunea faţă de terorism, Khalifa este pasionat profund de istoria Egiptului: ,, Ceilalţi copii din sate nu dădeau doi bani pe monumente, dar pentru Khalifa erau importante. Acele triunghiuri imense ce străpungeau ceaţa de dimineaţă, deschizând ușile unor timpuri și lumi diferite, răspândeau ceva magic. Faptul că a crescut lângă ele îi insuflase o dorință nesăţioasă de a afla mai multe despre trecut.” Ultimul,dar nu cel din urmă, Saif al-Tha’r este un om care consideră că luptă pentru credinţă, pentru Allah și pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale egiptenilor. Se remarcă printr-un fanatism ieșit din comun, fiind dispus să depășească numeroase limite pentru a-și atinge scopul suprem.

,,În timp ce bogaţii își umpleau burţile și se închinau la idoli falși, copii ca Mehmet mureau de foame. Lumea era bolnavă. Posedată. Condusă de Kufr (necredincioși). Totuși, el se lupta să îndrepte lucrurile. Să-i ridice pe cei călcaţi în picioare. Să-i aducă pe calea cea dreaptă pe necredincioși. Să reinstaureze legea dreptăţii.”

    Așadar, ,,Armata lui Cambyses” este un roman de tip thriller de-a dreptul fascinant, bine construit, ce abundă în detalii istorice și care vă va ţine cu sufletul la gură până la ultimele pagini. Este genul acela de carte care nu veţi vrea să ajungă la final: o adevărată delectare. Pot spune că Paul Sussman reușește să-i mulţumească pe pasionaţii de istorie, pe fanii genului thriller, dar și pe restul cititorilor ce își doresc să evadeze din cotidian pentru câteva ore.

     Vă las și câteva pasaje care mi-au atras atenţia:

,,Egiptenii credeau că stelele sunt copiii lui Nut, zeiţa cerului. Se zice că le dădea naștere în fiecare noapte, apoi îi înghiţea la loc dimineaţa. Tot ei mai credeau că sunt suflete celor morţi, așteptând în întuneric întoarcerea lui Ra, zeul Soarelui.”

,,…soarele la zenit, imens și roșu ca jăraticul, o bijuterie enormă suspendată pe cerul turcoaz; panglica argintie a Nilului, ce strălucea în depărtare; colinele ce păreau că se întind la nesfârșit, tăcute, pustii și misterioase.”

,,Bărbatul părea să se materializeze din neant, ca și cum ar fi fost el însuși alcătuit din întuneric.”

Autor: Roxana C
Roxana C

View Comments

  • O recenzie frumos realizata si extrem de tentanta. Am adaugat cartea in wishlist. Felicitari Roxana! locco_smiley_10

    • Mulțumesc. Cu siguranță cartea te va purta într-o aventură savuroasă când o vei citi ;)

  • Daca pe tine te-a fascinat, atunci are ea ceva acolo. Imi place cum ai prezentat-o! Felicitari, Roxana! :)

  • Pare a fi ceva ce ma ispiteste in recenzia ta, Roxana. Felicitari si multumim! :)

  • Felicitari pentru recenzie. Ma atrage subiectul cartii, mai ales ca este vorba despre Egipt, care mi s-a parut intotdeauna fascinant, in felul sau.

  • flicitari roxana,foarte frumos prezentata cartea.sussman imi place si mie foarte mult si am citit tot ce a aparut la noi.inca odata felicitari! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  • Felicitari pentru recenzie :) . Se pare ca este o carte palpitanta dar pe mine nu ma atrage :) . Cel putin in acest moment.

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

9 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

2 zile ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

5 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

6 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

6 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago