Titlu: Atingerea
Titlu original: Touch: The Science of Hand, Heart, and Mind
Data publicării originale: 29 ianuarie 2015
Autor: David J. Linden
Editura: All
Număr pagini: 320
Traducere: George Tudorie
M-am întrebat mereu cum funcționează simțul tactil, cum de anumite senzații care ar trebui să ne ofere o anumită percepție ne oferă de fapt o cu totul alta.
Această carte își propune să aducă lumină în domeniul neuro-științei, să ne împărtășească noțiuni complicate pe înțelesul nostru, astfel încât să putem să interacționăm conștient cu el și să îl apreciem mai mult.
David J. Linden este profesor în cadrul Departamentului de neuro-știință de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins. El împreună cu membrii laboratorului său au studiat ani de zile substraturile celulare ale stocării memoriei din creier, iar cunoștințele sale au fost folosite în activitatea lui ca editor șef în cadrul Jurnalului de Neuropsihologie. El este autorul a două cărți despre biologie comportamentală ce au fost încadrate că bestseller-uri, acestea fiind ‘The Accidental Mind’ și ‘The Compass of Pleasure ‘ care au fost traduse în 14 limbi.
,,Atingerea” cuprinde o serie de informații cu privire la simțul tactil, și felul în care noi interacționăm cu el. Cartea își propune să explice că organizarea specifică a circuitelor tactile ale corpului, de la piele, la nervi și creier, constituie un sistem bizar, complex și adesea contraintuitiv, și că trăsăturile caracteristice ale acestui sistem și ale organizării lui ne influențează puternic viețile.
Autorul începe prin a menționa cât de importantă este atingerea în dezvoltarea umană și cum copiii care sunt privați de ea prezintă deficiențe creștere, vomat mai frecvent sau compromiterea funcționalității sistemului imunitar până la întârzierea dezvoltării cognitive și motorii și la apariția unor tulburări afective.
Atingerea se pare că este utilă în aproape orice context social. În echipele de fotbal, baschet sau orice alt sport de echipă, aceasta determina unitatea, colaborarea și influențează succesul. Un chelner care atinge ușor un client poate primi un bacșiș mai mare, iar un doctor care își atinge ușor pacientul îi oferă acestuia șanse mai mari de vindecare.
Se pune în vedere de asemenea cazul reducerii mortalității la copiii născuți prematur prin așa numita ‘îngrijire de tip cangur’ care presupune ținerea copiilor la piept și alăptarea lor ori de câte ori este nevoie, metodă care a dus la scăderea mortalității infantile în cadrul Institutului Matern Infantil din Bogota de la 70% la 10%.
Cartea este împărțită în opt capitole, în care se prezintă atingerea în diverse contexte, de la cel social până la diferitele disfuncționalități neuronale care duc la anomalii de genul mâncărimilor excesive, a lipsei durerii, sau a resimțirii acesteia la un nivel de 10 ori mai ridicat decât normal.
Un caz care mi-a atras atenția în mod deosebit a fost acela al unui băiat din Pakistan care suferea de o anomalie ce îi cauza lipsa durerii, lucru care i-a dat curajul să sară de pe acoperișul casei din dorința de a le demonstra prietenilor că e curajos.
Atingerea este cel mai important simt pe care îl avem, fiind cel care ne definește ca persoane, cel care ne influențează deciziile, alegerile, preferințele.
Citind această carte mi-am adus aminte de o excursie la munte. Aveam mănuși în mâini și voiam să îmi prind breteaua de la rucsac. Pur și simplu nu am reușit să găsesc breteaua cu mănușile în mâini, nu am reușit să o apuc până ce nu le-am scos. Un lucru aparent simplu, dar care în profunzime are o semnificație puternică. Am înțeles atunci rolul senzorilor tactili din piele care depistează structura materialului. Am înțeles faptul că suntem dependenți de acest simț, și am început să îmi dau seama că este poate cel mai important, sau măcar printre cele mai importante pe care le avem.
Mi-a plăcut foarte mult cum a expus autorul cunoștințele lui în neuro-știință cum le-a transformat din niște date aleatorii pentru o persoană neavizată în informații utile pe care cred că oricare dintre noi ar trebui să le cunoască. Am început această carte cu gândul că este o prezentare generală a unor lucruri pe care le știam deja într-un fel sau altul, dar am primit mult mai mult. Am reușit să cunosc corpul uman mai bine, să înțeleg cum funcționează, să înțeleg de ce există unele funcții umane și ce înseamnă fiecare.
Am aflat că încrețirea mâinilor de la umezeală nu se datorează faptului că se înmoaie stratul exterior al pielii, ci este o adaptare umană pentru a reduce alunecarea, aceeași funcție având-o într-o oarecare măsură și amprentele, deși pentru acestea nu există încă dovezi în acest sens.
Prezentarea autorului mi s-a părut foarte succintă și pe subiect, fără abateri, fără fraze de umplutură și fără înflorituri. Mi s-a părut că totul a fost pus când trebuia acolo unde trebuia.
Și abordarea a fost atât de prietenoasă încât, în pasajele care nu erau atât de specifice, aveam impresia că citesc nu o carte despre studii neuronale, ci un roman bun scris de un autor consacrat. Ușurința cu care a fost expusă, simplitatea vocabularului și moderația cu care au fost înglobate informații utile m-au făcut să o apreciez până la final.
Cartea a fost premiată în 2015 de către Royal Society of Biology și a fost tradusă în numeroase limbi, fapt care dovedește calitatea cu care a fost concepută.
Consider că aceasta este printre cele mai bune cărți tehnice care au fost scrise până acum, o lucrare excelentă și convingătoare care își merită locul în orice raft.
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Așa cum ai descris-o, cred că este o carte plină de informații interesante.
Felicitări, Gabi!
Multumesc, Ro! ;*
Mulțumim de recomandare, șoricel!
Cu drag! ;*
Interesant subiect. Mulțumesc mult pentru recomandare, Gabi!
Cu drag! ;*
Interesanta abordare!Felicitari Gabi,sincer nu cred ca as avea rabdare s-o citesc
Multumesc! Nici mie nu mi-a fost usor, dar a meritat.
O recenzie bine redactata si bine ilustrata :)
Multumesc, Cos!