Autori romani

Aventurile unei fete cuminți de Sergiu Someșan – Editura Creator – recenzie

Aventurile unei fete cuminți, de Sergiu Someșan – Editura Creator – recenzie

Aventurile unei fete cuminți

Autor: Sergiu Someșan

Editura Creator – BRASOV  2022 (grupul de firme Libris)

Număr paginii:147

  Dacă veți crede, ca și mine, citind titlul și văzând imaginea că este o poveste pentru copii, veți avea o mare surpriză.

Este o poveste pentru toate vârstele, o poveste cu multe tâlcuri.

Iustina este o fată obișnuită, cuminte, interiorizată, retrasă, dintr-o familie normală.

  La școală își vedea de învățat, și învăța bine, dar se și ferea de găști. Acasă, cu o mamă mai posacă și simplă în gândire și comportare, sprijinul și prietenul ei era tatăl, un ofițer vesel, apropiat de fiica lui. El era totul pentru Iustina: tatăl, prietenul, confidentul.

  Moartea lui în Afganistan schimbă perspectiva vieții fetei. Se retrage și mai mult în treburile școlare, în învățat, în citit, în lumea ei.

Dar promisiunea făcută tatălui ei o duce la un club de karate din oraș.

  Senseiul o analizează și, intuindu-i calitățile, o acceptă ca elevă, spre marea mirare a Iustinei, ea fiind singura antrenată chiar de el.

  Va afla în timp că viața îi adusese împreună, că tatăl ei îl salvase, așa că Sensei avea o obligație morală să aibă grijă de fiica lui.

  Sensei o antrenează așa cum ar face cu propria lui fiică, iar Iustina este un bun elev și la antrenamente (de care nu știa nimeni) și la școală. Cu cât devine mai bună la antrenamente cu atât discuțiile cu Sensei sunt mai profunde.

Află despre viața și ocupația lui în Japonia, despre ninja și codul lor, învață diferite metode de luptă și folosirea diferitelor arme specifice.

  În același timp observă cu acuitate relațiile din școală, întâmplările de pe stradă, dinamica din societate, și capătă o încredere mărită în părerile și gândirea ei.

  Lumea e prea plină de tineri de bani gata, care cred că pot face ce vor ei, fără repercursiuni, de oameni ajunși în funcții, care se cred “mici Dumnezei”, de polițiști care trebuie să țină cont nu numai de reguli și regulamente, dar și de afinitățile și aspirațiile politice ale șefilor.

  Și mai sunt traficanții de droguri  și de carne vie, cămătarii, care-și trimit bătăuşii plini de mușchi să le rezolve problemele.

  Așa că este nevoie și de “justițiari”, care să mai echilibreze balanța, bineînțeles procedând cu calm, cu planuri bine stabilite și mai ales din umbră.

  Și asta va face Iustina, căreia Sensei îi dăduse inițial un nume ninja de zână Yosei, mai apoi  , în lumina faptelor ei, spunând că i se potrivește mai bine Shaokuma( drăcușor).

Așa că aveți grijă și feriți-vă de legea lui Shaokuma.

Mi-a plăcut mult cartea, am citit-o rapid și cu plăcere, mai trebuie câteodată și povești.

  Doar că poveștile lui Sergiu Someșan ne vorbesc despre loialitate, spirit de dreptate, curaj și hotărârea de a-i ajuta pe cei slabi, și de-a pedepsi răul.

Felicitări, Sergiu Someșan!

  Și pentru că “viața bate filmul” cum se spune am să vă spun o poveste absolut reală, petrecută în tinerețea mea, prin anii “80 într-un oraș minier de munte.

  Acolo niște minți luminate, pentru că existau și din acestea, aprobaseră înființarea unui club cvasi secret de arte marțiale, afiliat “băieților în albastru”, unde se țineau cursuri pentru cadre, dar și pentru copiii talentați.

  Într-o toamnă apăruse o bandă de tineri care atacau femeile ce treceau pe un mare pod, venind sau mergând la lucru. Le furau gențile, bijuteriile și dispăreau. Oricât au pândit agenții, la capetele podului,  hoții dispăreau cu rapiditate, parcă se pierdeau în râu.

   Sigur au găsit sub pod o mulțime de tuneluri, scoase din uz, dar neînchise care străbăteau orașul (vechi tuneluri de mină). Toți erau disperați, căutările păreau zadarnice, când cei de la club au venit cu o idee,  știută doar de 2-3 oameni și comandant.

  Una dintre elevele de la karate (campioana echipei) s-a plimbat seara pe pod, elegant îmbrăcată și cu bijuterii, ca și cum aștepta pe cineva să meargă la o petrecere.

Sigur că ascunși erau și vreo doi –trei colegi ai ei, și puțin mai departe agenții.

  Fata a fost atacată de patru tineri…dar spre ghinionul lor s-au trezit puși la pământ și încătușați, până să apuce să-și dea seama ce e cu ei.

Agenții i-au aruncat în dubă, și așa s-a sfârșit o poveste reală, și spaima s-a instaurat între hoți, pentru că cei vizați apucaseră să vadă doar o fetișcană micuță.

V-am povestit asta că să vedeți că în spatele oricăror povești din cărți stau realități.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

  • Felicitări pentru recenzie, Arci! Foarte interesanta povestea domnului Someșan! Îmi place foarte mult stilul său.
    Mi-a plăcut și povestea reală pe care ai relatat-o tu. Mă bucur că s-a încheiat cu bine!

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

3 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago