Carti thriller

Bună dimineața, Veronica!, de Ilana Casoy – Raphael Montes – Publisol – recenzie

Bună dimineața, Veronica!, de Ilana Casoy – Raphael Montes – Publisol – recenzie

Bună dimineața, Veronica!

Ilana Casoy – Raphael Montes

Publisol – 2021

BOM  DIA,  VERONICA
Traducere din limba portugheză de  Corina Nutu
Număr pagini: 299

  “Ilana Casoy s-a născut la 16 februarie 1960 și este o scriitoare braziliană. A absolvit Fundacao Getulio Vargas și s-a dedicat studiului profi lurilor psihologice criminale, în special ale criminalilor în serie. A publicat mai multe cărți, dintre care unele se bazează pe cazuri criminale celebre din Brazilia, cum ar fi A Prova e a Testemunha despre cazul Nardoni. De asemenea, a scris O Quinto Mandamento – Caso de Policia, o carte legată de uciderea cuplului Richthofen. Între 2012 și 2013, a colaborat cu Discovery Channel. Ea a mai scris și lucrări de ficțiune. A fost invitată de canalul Fox Brasil, pentru a crea un profil psihologic al lui Dexter Morgan, antieroul și protagonistul din Dexter, un popular serial de televiziune american. Casoy a colaborat și cu Dupla Identidade, un serial scris de Gloria Perez și regizat de Mauro Mendonca Filho”.

  ”Raphael Montes de Carvalho s-a născut la 22 septembrie 1990. E un scriitor brazilian de romane polițiste și avocat. Cea mai cunoscută carte a sa este romanul Dias Perfeitos (2014). În 2010, Montes a participat la un concurs al editurii braziliene Benvira/Saraiva, în cadrul căruia romanul sau Suicidas a obținut locul al doilea. Saraiva a publicat romanul sub eticheta Benvira în 2012. Temele macabre prezente în poveste și vârsta tânără a lui Montes i-au adus o largă notorietate în Brazilia. În 2014, Montes a publicat cel de-al doilea roman al sau, Dias Perfeitos, iar până în februarie 2016, romanul a fost lansat în 14 țări. Atât prima, cât și cea de-a doua carte au avut drepturile vândute pentru adaptări cinematografice. The Village, cea de-a treia carte a sa, este un roman de groază fix-up, unde, sub formă de benzi desenate, ni se prezintă scurte povestiri ale unor personaje macabre. Cea de-a patra carte a autorului, Jantar Secreto, a divizat opiniile în 2016, când s-a descoperit că tema principală era canibalismul, dar ambele părți au confirmat că este cea mai bună carte scrisă de Montes”.

  ”În 2016, Ilana Casoy publică, împreună cu Raphael Montes de Carvalho, thrillerul polițist Bom Dia, Veronica (Bună dimineața, Veronica!), sub pseudonimul Andrea Killmore, urmând ca, la cea de-a doua ediție a romanului, din 2020, autorii să își dezvăluie adevărata identitate. Autorii lucrează la o continuare a acestui roman, care stă la baza serialului Netflix omonim.”

   “Abordând subiecte precum feminismul, violența domestică, birocrația polițienească, ritualurile indigene și crimele în serie, Bună dimineața, Veronica! este un thriller plin de răsturnări de situație, cu o protagonistă puternică, o adevărată femeie a timpului ei, care își abandonează viața stabilă – familia perfectă și o slujba de vis – pentru a se lansa într-o lume crudă, unde își găsește, până la urmă, propria identitate.
   Până de curând, viața funcționarului de poliție Veronica Torres era una liniștită, desfășurată conform ritualului birocratic și plină de visuri ce nu aveau să se împlinească niciodată. Săptămâna asta însă, o sinucidere neașteptată la care a fost martoră și un apel anonim de la o femeie care pretinde că viața îi este în pericol au deschis un abis înaintea ei. Veronica se simte cuprinsă de teamă, dar știe că acesta este momentul de a-și demonstra calitățile de investigator și decide să se ocupe singură de ambele cazuri. Vârtejul de evenimente surprinzătoare declanșate de cercetările ei îi prilejuiește o întâlnire cu partea întunecată a inimii umane.”

     De mult timp nu am mai citit un thriller atât de atipic, dar atât de interesant.

   Avem un detectiv atipic, o tânără care-și dorise totdeauna să calce pe urmele tatălui ei, să fie polițist, mai mult un bun detectiv.

  Tragedia întâmplată părinților ei o marchează. Cu ajutorul comisarului  Carvana, fost prieten și coleg cu tatăl ei, ea este angajată la poliție, la omoruri, ca propria lui secretară. Viața ei este anostă și plictisitoare, atât la slujbă cât și acasă.

  Veronica este căsătorită, are doi copii, dar atracția față de Paulo dispăruse cu totul, deși era aparent un soț bun, se ocupă de copii și îi acceptă absențele. Și totuși viața asta nu-i aducea nici o satisfacție. Tot ce-și dorise fusese să fie un bun detectiv, dar poziția actuală, de secretară a lui Carvana, nu-i aducea acest lucru.  Mai mult, șeful ei era un bătrân polițist blazat, care aștepta pensia, era interesat în special de aparențe și jocuri politice, și mai ales nu se dezbărase niciodată de misoginism și prejudecăți în ceea ce privea femeile.

  Apariția Martei schimbă lucrurile. După discuția cu Carvana în biroul lui, Marta îi spune câte ceva Veronicăi, apoi se aruncă pe geam. Sigur Carvana va trata totul ca pe o sinucidere, o debilitate mintală și în nici un caz nu va fi de acord ca el sau măcar Veronica să cerceteze cazul.

  Marta fusese înșelată de iubitul găsit pe un site de întâlniri, care se dovedise a fi un escroc. Veronica nu se poate abține și în secret începe să cerceteze cazul, ajutată la nevoie și de un coleg Nelson, foarte bun IT-ist. Cercetează viața Martei, stă de vorba cu colegii ei, își face un cont pe un site de întâlniri. Cu ajutorul lui Nelson află că de fapt cazul Martei nu este unul singular, că unele femei depuseseră plângeri pe care polițiștii nu le luaseră în serios, altora le era prea rușine s-o facă, de aceea câteva se sinuciseseră.

  Până la urmă îl va găsi pe vinovat, îl va pedepsi, dar îl va ține o vreme în șah pentru că va avea nevoie de ajutorul pe care i-l va putea da din postul în care lucra.

  În timp ce cerceta moartea Martei este căutată la telefon de Janete, o soție speriată și traumatizată. Soțul acesteia, Brandao, căpitan în poliția militară, era de fapt un sadic, un schizofrenic și un ucigaș.  Avea momente când părea și se comporta normal și lungi episoade în care omora fete sau femei tinere, culese din autogară cu ajutorul soției.

  Janete îl iubea, era dependentă de el, dar în momentele ei de “luciditate crudă” se temea  și-i vedea adevărata față. Îi povestește Veronicăi, îi cere ajutorul, apoi se retrage, dar la insistențele polițistei vrea s-o ajute.

  Veronica îl roagă pe Nelson să caute date despre Brandao, dar acesta este alertat de colegii lui și asta va declanșa următoarele fapte și evenimente tragice.

  Între cercetări Veronica își dă seama că ar trebui să se comporte mai cald cu soțul ei, în fond e un tată bun și atent cu copiii și chiar cu ea. Hotărăște să-i facă o surpriză și să-l aștepte când revine din delegație. Dar la aeroport îl vede în tandrețuri cu colega lui, o urmărește și vede că e întâmpinată de un băiețel de 4 ani, care seamănă perfect cu băiatul ei când era mic și cu Paulo. Așa realizează că soțul ei a avut în tot acest timp o viață dublă, și orice urmă de dragoste sau obligație față de el dispare.

  Genul de “lup singuratic” Veronica nu este foarte atașată nici de copiii ei. Știind că ei și Paulo vor fi foarte bine și fără ea își va regândi viața, ajutată și de evenimentele provocate de Brandao.

  Ce se întâmplă cu Veronica?

  Va rezolva cazul lui Janete?

  Ce se întâmplă cu Janete?

  Ce răzbunare urzește Brandao?

  Ce se întâmplă cu el?

  Cum va soluționa Veronica cele două cazuri?

  Ce hotărâre finală va lua?

  O mulțime de întrebări, dar și întâmplări uluitoare cu un final pe măsură și multe învățăminte.

  Caracterul, acțiunile, hotărârile Veronicăi te fac să înțelegi că e un om rece, marcat de tarele trecutului, cu un singur țel în viață, o femeie care nu e făcută să fie mamă sau soție.

   Cartea ne vorbește despre înșelăciunile de pe rețelele sociale, despre încrederea acordată prea ușor, despre pericolul dependenței chiar de cei care ar trebui să te ocrotească, despre pericolul rămânerii închistat în idei și convingeri medievale.

   Cartea Bună dimineața, Veronica! merită citită, gândită și înțeleasă.

“LA SFÂRȘIT, TOATE PIESELE SE ÎMBINĂ.”

  Iată câteva păreri avizate:

“Cât de fragilă e inima umană – un iaz de gânduri oglindite. Un instrument de sticlă atât de profund și de tremurător, care poate să cânte sau să plângă.”(Sylvia Plath)

“Un authentic mystery-thriller brazilian pe care trebuie să îl citească întreaga lume”(Paulo Lins, autorul romanului “Orașul Domnului”)

“Un thriller înspăimântător și crud”(Trilha Do Medo)

Cartea Bună dimineața, Veronica! este disponibilă pe site-ul Publisol

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

7 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

2 zile ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

5 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

6 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago