Carti SF

Calea spre stele de Mary Robinette Kowal – Editura Nemira – recenzie

Calea spre stele, de Mary Robinette Kowal – Editura Nemira – recenzie

Calea spre steleprimul volum din seria Doamna Astronaut

Autor: Mary Robinette Kowal

Editura Nemira
Colecția Armada
Anul publicării în limba română: 2020
Titlul original: The Calculating Stars (2018)
Traducere: Antuza Genescu
Număr de pagini: 496

  Romanul Calea spre stele / The Calculating Stars, publicat în 2018, este primul volum al trilogiei science fiction Doamna Astronaut și câștigător, în 2019, al tuturor premiilor mari ale SF-ului: Hugo, Locus, Nebula și Campbell Memorial Award.

  O performanță care ar fi fost o recomandare în sine pentru un titlu din alte vremuri, dar care, în zilele noastre, nu înseamnă decât că el bifează cam toate cerințele propagandei stângiste.

  Și, într-adevăr, cartea le tratează cu generozitate, minorități etnice, religioase sau defavorizate sexual își dovedesc adevărata valoare în fiecare capitol, însă, spre deosebire de alte aiureli pseudo-literare BLM/LGBT distinse cu Hugo, Locus sau Nebula doar din motive de corectitudine politică, opere neo-marxiste care au distrus renumele celor trei premii, asta chiar are o poveste excelentă, narată în cheie matematico-ecologico-astronomică.

  Ca subspecie a SF-ului, Calea spre stele e o ucronie, adică o rescriere imaginară a trecutului istoric, în stilul Omul din Castelul Înalt, înfățișând o lume distopică dintr-un trecut alternativ, cu doar o premisă majoră schimbată, însă care astfel l-a alterat grav – din momentul aplicării ei – comparativ cu al nostru.

  Într-o noapte liniștită de primăvară, din 1952, un meteorit gigantic cade pe Pământ și spulberă aproape toată Coasta de Est a Statelor Unite, inclusiv Washingtonul.

  Elma York și soțul ei, Nathaniel, erau într-o vacanță la munte, destul de aproape de locul impactului ca să resimtă din plin forța distructivă a acestuia, dar suficient de departe încât să scape cu viață.

  Fost pilot militar și matematician, femeia va fi primul savant care va demonstra științific că, peste cincizeci de ani, cataclismul va modifica dramatic clima planetei și o va face de nelocuit pentru oameni.

Această amenințare cumplită accelerează efortul umanității de a coloniza spațiul.

  Rămasă printre puținii specialiști americani în domeniu, Elma lucrează, împreună cu o echipă extinsă din Coaliția Aerospațială Internațională, la lansarea primului om spre Lună.

  Odată însă programată cucerirea selenară, ea începe să se întrebe de ce oamenii nu ar putea aspira să ajungă și dincolo de Lună.

  Dorința sa de a fi prima femeie astronaut va intra în contradicție cu convențiile sociale ale vremii, la care cetățenii respectabili renunță greu chiar într-o crâncenă situație de criză.

  Mary Robinette Kowal restaurează migălos perioada istorică a anilor ’50, cu toate naivitățile și preconcepțiile sale, o răvășește cumplit cu un eveniment dezastruos foarte probabil și obține un destin al umanității schimbat, în care etapele cursei spre stele sunt comprimate sau arse, așa cum procedează mereu omenirea în momente de stringentă necesitate.

  Scriitoarea americană Mary Robinette Kowal s-a născut în 1969. Este de profesie păpușar și actor vocal, dar a lucrat și ca art director pentru Shimmer Magazine și Weird Tales.

Carte disponibilă pe site-ul Nemira

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Marius Andrei

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago