Recenzii carti

Când înflorește liliacul… și suferințele iau sfârșit de Martha Hall Kelly-recenzie

Când înflorește liliacul… și suferințele iau sfârșit de Martha Hall Kelly-recenzie

Titlu: „Când înflorește liliacul”

Autor: Martha Hall Kelly

Editura: Litera

Data apariției: aprilie 2017

Număr pagini: 512

   Întotdeauna am crezut că nimic nu e întâmplător… și nicio carte nu vine să-și răsfoiască filele în mâinile mele, fără ca trăirile mele să nu fie bulversate ca și cum ar fi aruncate în mijlocul unui uragan. De la titlu, până la ultima frază din carte, totul e o experiență răvășitoare.

   „Când înflorește liliacul”  nu e doar o carte, e o mărturie, iar pe mine, mărturiile legate de război, mă tulbură enorm. Trecuse vremea liliacului când am început să citesc această carte, însă cu fiecare rând, cu fiecare sentiment de teamă, de nerăbdare, de părere de rău… și chiar cu fiecare lacrimă care mi-a scăpat, vicleană, printre gene, am simțit că eram acolo, în povestea cu parfum de liliac și de iubire… dar mai ales cu aroma unei perioade dificile din istorie. Pentru noi, cei de astăzi… e destul de greu să ne imaginăm circumstanțele războiului… și poate că nici nu ne dorim să o facem, pentru a nu ne tulbura existența pe care o dorim – cum altfel, decât plină de liniște…

  Totuși, există momente în care istoria bate la ușă, în mod imprevizibil… fără să-și fi făcut programare. Ca într-o magică poveste, ea se întruchipează într-o carte, se așază în brațele tale și fiecare filă se plimbă lin în fața ochilor tăi, transpunându-te – fără ca măcar să-ți fi dat seama – în lumea ei. Așa fac cărțile hipnotice… te lasă să crezi că citești, însă te țin prizonier în trăirile filelor… și nu te lasă, până la final. După aceea… sunt zilele acelea… când citate sau replici din carte te bântuie.

   Despre o astfel de carte… și cum mi-a bântuit zilele și nopțile, o să vă vorbesc în cele ce urmează.

    Pentru început, iată câteva considerații prezentate pe coperta cărții:

Newyorkeza Caroline Ferriday este ocupată până peste cap cu postul de la consulatul francez și cu o nouă iubire la orizont. Dar lumea ei se schimbă dramatic atunci când armata lui Hitler invadează Polonia în septembrie 1939 vizând cucerirea Franței.

Peste ocean, Kasia Kuzmerick, o adolescentă poloneză, simte cum viața lipsită de griji pe care o duce e pe cale să se sfârșească pe măsură ce e tot mai ocupată cu rolul ei de curier pentru mișcarea de rezistență. Într-o atmosferă tensionată de supraveghere și suspiciune, un pas greșit poate avea consecințe grave.

Pentru tânăra și ambițioasa doctoriță germană Herta Oberheuser, un anunț de angajare ca medic guvernamental pare biletul de evadare dintr-o viață pustie și șansa nesperată de a-și practica profesia. Însă ea se trezește prinsă ca într-o capcană pe un tărâm plin de secrete și dominat de bărbați.

Destinele acestor trei femei se intersectează după ce Kasia este trimisă la Ravensbruck, faimosul lagăr de concentrare nazist pentru femei. Vor reuși Caroline și Kasia să le facă dreptate acelora pe care istoria i-a uitat?”

   Așadar, povestea a trei femei, trei vieți care se transcend brusc de la perioadele de liniște, la un tumult mult prea mare și prea devastator. Poveștile lor, circumstanțele în care se întâlnesc și emoțiile prin care au de trecut, creionează caracterul societății de atunci și subliniază ideea de individualitate exagerată, de egoism extrem, de lipsă de umanitate. Pe alocuri cu accentuate nuanțe de cruzime, cartea – despre care însăși autoarea mărturisește pe un site de literatură că nu este rodul ficțiunii, ci o poveste ruptă din realitatea acelor vremuri – e un carusel al emoțiilor. De la premisele unei fascinante iubiri, până la efectele devastatoare ale unei minți bolnave care a creat războiul, fiecare rând e un crescendo al intensității trăirilor.

   Am mai citit și alte cărți care conturează efectele războiului asupra umanității, fiecare m-a impresionat, impactul suferinței expuse fiind atât de mare, încât uneori am avut nevoie de pauze… dar întotdeauna am revenit, pentru că e mereu ceva care te determină să continui, să afli ce a spus, ce a gândit… dar mai ales ce a simțit fiecare personaj în parte. Pentru un roman de debut, Martha Hall Kelly se dovedește a fi o abilă naratoare, o scriitoare care știe să stăpânească foarte bine tehnica narativă și care reușește nu doar să creeze circumstanțe, ci și să țină cititorul acolo, părtaș la evenimente și la dramele interioare. Dintre toate personajele prezentate, trei s-au diferențiat prin perspectiva detaliată pe care a oferit-o autoarea.

   Caroline este o femeie extrem de activă, funcționar la consulatul francez. Își petrece fiecare zi căutând noi soluții pentru a-i ajuta pe copiii sărmani și nu are alte planuri pentru viața sa… asta până când se îndrăgostește  de Paul – un actor care părea înfumurat la început, însă ulterior s-a dovedit a fi atât de fascinant, încât a reușit să-i fure, iremediabil, inima. Totul părea perfect, Paul era bărbatul perfect, cuceritor, curtenitor… cu toate artileria de complimente la el. Un singur defect s-a ridicat însă brusc, ca un baraj în calea unui fluviu învolburat: Paul nu era un bărbat liber… însă pentru o femeie care iubește – chiar dacă epoca se pretindea a fi una a corectitudinii – niciun obstacol nu e suficient de mare. Așadar cei doi au continuat să se întâlnească, să își trăiască iubirea ce ardea ca o flacără aprigă. Viețile lor erau colorate de această iubire, totul era minunat… și asta până când războiul și-a întins brațele – ca o ţară implacabilă – peste tot. Paul a fost nevoit să se întoarcă acasă pentru a-și ajuta soția (care era evreică), însă la scurt timp amândoi au fost capturați de naziști și duși în lagăr. Zbuciumul sufletesc al Carolinei îi tulbură zilele și nopțile. Dacă va supraviețui Paul, dacă se va mai întâlni vreodată cu Carolina… veți afla pășind în incredibila lor poveste.

  O altă femeie al cărui destin este influențat în mod dur de război este Kasia, de origine poloneză. Era doar o adolescentă când a izbucnit războiul, iar exuberanța specifică vârstei a determinat-o să se înroleze într-o grupare numită „Rezistența”. La scurt timp după înrolare, naziștii o capturează pe Kasia, dar și pe întreaga sa familie, toți membrii fiind trimiși în lagăr. Împreună cu Zuzanna, sora sa și cu mama sa, cele trei femei suportă umilințele și ororile de neimaginat din lagăr. Drama Kasiei nu este cauzată doar de durerea pe care ea însăși o trăiește în lagăr, ci și din cauza sentimentului de culpă pentru ce li se întâmplă surorii și mamei sale. Nu este clipă în care Kasia să nu își macine sufletul de durere. Zuzanna reușește să plece într-un mediu mai bun, datorită faptului că naziștii au aflat de profesia sa – doctor. Din noua ipostază, Zuzanna încearcă să își ajute mama și sora, să le salveze… însă uneori încercările eșuează, iar naziștii se dovedesc a fi imprevizibili în decizii.

   Un alt personaj – de o rară complexitate – este Herta. De profesie medic, de origine germană, Herta este întruchiparea dezumanizării, al adaptării la circumstanțe crude cu orice preț, al dezgolirii de sentimente, de umanitate. Dintr-o femeie cu suflet, care nu făcea altceva decât să-și ajute familia, Herta devine un monstru. Când a început să lucreze în lagăr, Herta avea sufletul întreg… nu era găsea sensul atrocităților și a ororilor, însă timpul și circumstanțele au golit-o de suflet, aceasta ajungând să creadă cu desăvârșire că ceea ce făcea (experimente de o rară cruzime pe deținutele din lagăr și alte orori) era un curs natural al lucrurilor… că așa trebuia să fie. De ce final a avut parte Herta? Ei bine… nu vă spun decât atât: anumite decizii luate în această viață se pot întoarce ca un bumerang.

   În loc de citate…

Nota autoarei. „Când înflorește liliacul” se bazează pe o poveste adevărată. Caroline Ferriday și Herta Oberheuser au existat în realitate, la fel ca tot personalul de la Ravensbruck menționat, la fel ca părinții Hertei și la fel ca mama și tatăl lui Caroline, Eliza și Henry Ferriday. Aducându-i la viață ca personaje, m0am străduit să îi prezint pe toți în cel mai corect și mai realist mod cu putință. La Ravensbruck, singurul lagăr mare de concentrare al lui Hitler dedicat strict femeilor, viața unei prizoniere depindea de relațiile ei cu celelalte femei. După mai bine de șaptezeci de ani de atunci, supraviețuitoarele încă mai  vorbesc despre „surorile” lor din lagăr, așa că m-am gândit că ar fi mai potrivit să folosesc două surori ca punct central al poveștii mele”.

   Traseul psihologic al personajelor reliefate de autoare seamănă cu odiseea unor suflete menite parcă să fie expuse unor teribile încercări.

   Am încercat destul de mult timp să găsesc atribute potrivite pentru această carte. Nu le-am găsit pe cele care să expună exact starea indusă… Pot doar să spun că m-a marcat profund… așa cum m-au marcat toate cărțile pe care le-am citit și care au avut ca subiect mărturiile legate de război.

   Recomand cartea celor care preferă poveștile reale, chiar dacă uneori ele lasă un gust amar…

    În 2015, ecranizarea romanului cu Cate Blanchett în rolul lui Carol a primit 6 nominalizări la Premiile Oscar.

Cartea Când înflorește liliacul de Martha Hall Kelly  a fost oferită pentru recenzie de către Editura Litera. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Litera. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant şi cărtureşti

 

Rodica Puscasu

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

View Comments

  • Superba recenzia ta, Rodica! Mi-ai transmis atat de multa emotie... Sper ca intr-o zi sa citesc si eu cartea! Multumesc pentru recomandare!

  • Felicitări pentru recenzia minunată! <3 Am citit romanul, care m-a emoționat profund și m-a făcut să strig în multe locuri, din cauza neputinței... E bine că există astfel de cărți, pentru că nu lasă trecutul să moară...

    • Într-adevăr, e necesar să ne cunoaștem trecutul și din prisma trăirilor reale, nu numai în baza datelor și a cifrelor. Mulțumesc pentru gânduri!

  • Am și eu cartea, iar recenzia tam Rodica, mă face și mai curioasă și nerăbdătoare să o citesc. Felicitări pentru recenzie.

  • Frumos titlu! Interesant subiect! Atragatoare recenzie!

  • Fără îndoială, această carte este pe gustul meu. Am pus-o deja pe listă :)

    Ai prezentat-o atât de frumos, motiv pentru care țin să te felicit locco_smiley_10

  • Rodi, nici nu stiu ce sa-ti scriu in afara de Bravo! Ai exprimat in cateva randuri sentimentele dintr-un intreg roman

  • Cartea are un subiect intrigant si tu ai stiut cum sa jonglezi cu emotiile.
    Pacat insa ca nu prea se mai gaseste ptin librarii, o tot caut de ceva timp.

    • Mulțumesc mult, Mili! Întotdeauna mi-a plăcut să citesc povești inspirate din realitate. La noi în oraș se mai găsește.

  • Ce mult ma bucur sa-ti citesc recenzia, Rodica! Cartea mi-a atras atentia de cand a aparut in romana si multi prieteni i-au acordat rating-uri bune pe goodreads, asa ca trec şi eu carte pe lista. Minunata recenzie! Un sfarsit de vara asa cum ti-l doresti! :*

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago