Ce ai făcut în ultimii 4 ani? Interviu cu scriitoarea Natașa Alina Culea autori români.
În 2016 am demarat campania ,,promovăm autori români,, – recenzii și interviuri. Să vedem astăzi, după 4 ani ce au mai scris scriitorii noștri. O nouă rubrică pe Literatura pe tocuri.
Azi, Natașa Alina Culea.
În 2016 când ne-am cunoscut și am stat la povești erai după primele cărţi publicate. Acum, patru ani mai târziu, (deşi eu te-am urmărit) vreau să le spunem cititorilor ce ai făcut în acest timp.
Arci: Ce planuri în plan personal sau profesional ţi s-au împlinit?
Natașa: Salutări însorite, prieteni! Cu încântare vă scriu azi, după mai bine de patru ani de la primul interviu pentru LPT! Deci avem un interviu aniversar! Cum trece timpul, nu? O bătaie de aripi! Cei patru ani au trecut bifând încă trei lansări de carte: „Nopți la Monaco”, „Visele nu dorm niciodată” și „Arlechinul”. Anul acesta mă pregătesc de lansarea romanului realist-magic „Rusalka” – o carte care a cules tradiții, obiceiuri și superstiții ale comunităților din Delta Dunării (cazacii zaporojeni și rușii lipoveni – îndeosebi). Altfel, cărțile mele sunt traduse în câteva limbi de circulație internațională, vândute acum în lumea întreagă – pe cele mai importante platforme digitale: Amazon, Apple, Kindle, Barnes & Noble etc. Mi-am înființat și o editură („Hebe”) din care însă nu mi-am propus să fac neapărat un business, ci, mai degrabă, o insulă de vacanță, cu reguli și valori proprii, în vacarmul editorial românesc.
Arci: Ce ne poți spune despre romanul pe care-l vei lansa curând, „Rusalka”?
Natașa: Autoarea și prietena mea, Lina Moacă, m-a avertizat în privința romanului „Rusalka”. Mi-a spus: „Acesta este un roman de analizat în școală, de dezbătut la cenacluri literare, dar nu este un roman pentru o rețetă de bestseller contemporan”. Cu alte cuvinte, ea fiind mai diplomată decât mine, ar spune că nu este un roman pentru majoritatea cititorilor, din cauza sau datorită inserțiilor filosofice și a maturizării condeiului meu. Această așteptare a părerilor cititorilor doar ridică miza cărții și mă entuziasmează mai tare, entuziasm dublat de curiozitate. În oglinda romanului „Rusalka” se poate regăsi oricare român, dar este adevărat că e o ofrandă literară adusă locurilor mele natale, tărâmul magic al Deltei Dunării. Misticismul apei m-a învăluit pe tot parcursul scrierii acestei cărți, conferind istoriei locurilor și poveștii rusalcăi realismul magic pe care-l mai căutam în nișa scriitorilor români de la Mihai Eminescu la Liviu Rebreanu, Mircea Eliade, Cezar Petrescu sau Mihail Sadoveanu. Sper să mă ridic la înălțimea acestor scriitori atrași de nevăzut și de metafizicul romantic.
Arci: În ultimii patru ani s-a schimbat ceva pe/în piața de carte? În bine, în mai puțin bine?
Natașa: Nu aș putea vorbi prea mult despre piața editorială din România dar, ca să fiu puțin ironică, aș putea spune că nici nu aș avea ce să vorbesc prea mult. Suntem totuși într-o societate capitalistă și oricine poate fi publicat, de multe ori fără un ochi avizat, fără redactare. Sunt și cititori români dezamăgiți de acest avânt al autorilor, încă nepregătiți de drumul literar și, mai mult de atât, care aduc pe piață scrieri ce abundă în greșeli gramaticale. Și aici nu mă refer la o biată virgulă, ci la sfidări serioase ale limbii române.
Nu este deloc rău să ni se dezvolte piața editorială, dar cred că și autorii români trebuie să fie conștienți că doar o publicitate goală, pe termen limitat, a unor cărți ce urmăresc tendințele, dar nu aduc un aport literar, nu le va aduce nici lor rezultatul dorit. Ei pot visa mai mult pentru ei înșiși, dar și pentru cititorii lor.
Sunt și vești bune! Descopăr zilnic autori români contemporani care merită citiți și re-re-recitiți. O carte citită recent a unui astfel de autor este „Sunt o babă comunistă”, de Dan Lungu.
Arci: Ce urmează? Ce povești? Ce planuri? Ce visuri?
Natașa: Știi cum este să-ți îndeplinești planurile la care visai? Orgasmic. Pe unele chiar mi le-am depășit. Ba chiar m-am trezit descumpănită, că acum trebuie să visez alte linii de sosiri. Când te gândești la visuri, oricât de entuziasmat ai fi, tot le conturezi un halou de neatins, iar ajungi să le ții în palme ești cumva debusolat; „— Și-acum? Și-acum ce?” Se mută nordul. Cred că multor oameni le e teamă să-și îndeplinească visurile. Acum știu că visurile nu se termină niciodată.
Mă gândesc deja la romanul numărul opt, în privința căruia voi fi destul de rezervată – este posibil să îl scriu chiar sub anonimat.
Mi-am propus să fiu o vreme un bon vivant, dar cred că nu mi se potrivește prea bine ipostaza, căci peste jobul de zi cu zi, cursul de scriere pe care îl predau fizic și online la Centrul Metropolitan de Educație și Cultură „Ioan I. Dalles”, corectarea traducerilor romanelor mele și vânzarea cărților, am adăugat și doctoratul. Planurile mele stau ca feliile de tort, unele peste altele, uneori greu de înghițit, deși delicioase. Sunt determinată să-mi savurez drumul, fie el literar, fie personal.
Ce urmează? Ceea ce mi se potrivește cel mai bine: să scriu, să iubesc, să râd, să învăț.
Arci: Câteva cuvinte pentru cititori și echipa Literatura pe Tocuri
Natașa: Dragi cititori, vă mulțumesc tare că m-ați adăugat pe lista voastră de lectură și sper să zburăm împreună în imaginația galactică!
Mulțumesc echipei Literatura pe Tocuri – nu doar un grup de lectură, dar și niște îndrumători literari puternici!
Arci: Mulțumesc Natașa și mult succes!
Ce ai făcut în ultimii 4 ani? Interviu cu scriitoarea Natașa Alina Culea
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Multumim Natasa pentru interviu!
Vă mulțumesc pentru tot parcursul vostru literar și pentru susținerea scriitorilor români!
Super interviu! :) Cartile Natasei sunt minunate! Ma bucur ca au patruns si pe piata literara internationala. :)
Felicitări, Natașa! Îmi place foarte mult cum scrii!
Mulțumim, Arci!
Mulțumesc, Rodica! Te îmbrățișez,
Multumim, Natasa! Succes in tot ceea ce faci!
Mulțumesc frumos, Iasmina! Așa cum am spus, merită să ai succes măcar pentru a cunoaște oameni ca voi.
O autoare remarcabilă, un om deosebit! Multe linii de sosire vă urez și mult succes în toate ! Felicitări pentru acest frumos și interesant interviu !
Mulțumesc, Iliuță dragă!