Lifestyle

Celebrii nostri cvasi-necunoscuti-Sebastian Stan si Alexandra Maria Lara

Celebrii noştri cvasi-necunoscuţi-Sebastian Stan şi Alexandra Maria Lara.

   Care ar fi cel mai celebru cuplu virtual de actori români? Florin Piersic şi Stela Popescu, ar spune poate, nostalgicii. Marcel Iureş şi Maia Morgenstern, ar răspunde ceva mai calculat cei care iau în considerare că un rol jucat în producţii hollywodiene ca “The Peacemaker”, “Hart’s War” sau “The Passion of the Christ”, îţi asigură o celebritate imensă. Puţini ar livra răspunsul corect. Care e, după toate calculele de box office: Sebastian Stan şi Alexandra Maria Lara.

  Nimeni nu e profet ţara sa, dar noi aveam totuși o sănătoasă tradiţie ţărănească ca imediat după ce exteriorul ne recunoaşte valorile, să îl ridicăm în slăvi pe fiul satului. Chiar şi în cinematografie. Filmele româneşti premiate internaţional, mereu au avut brusc succes de public în ţară, oricât de „de artă” (expresie de obicei sinonimă cu minimalismul) ar fi fost ele.

   Cu atât mai de neînţeles mi se pare că, mult timp, cea mai vizibilă actriţa a Germaniei – din cele ne-emigrate la Hollywood – ea însăşi, însă, o emigrantă din România, ne rămâne nouă românilor, necunoscută. OK, nu prea suntem fanii filmelor germane, Alexandra Maria Lara având roluri principale în mai toate marile lor succese, de la drame, la comedii. Dar nici când apare în producţii europene de impact, ca “Napoleon” sau “Doctor Zhivago”, nu auzim de ea. Nici când joacă în giga-filme cu nominalizări la Oscar sau Globul de Aur  ca “Rush” sau “The Reader”. La naiba, nici când are rol de româncă în “Youth Without Youth” (ecranizarea nuvelei lui Eliade de Francis Ford Coppola), “Offset” sau “City of Life” , nu reuşeşte să ne atragă atenţia. În aşa fel încât dacă întrebi zece compatrioți pe stradă cine e în poză, opt habar nu au, iar unul o să reflecteze ezitant dacă nu cumva Bianca Drăguşanu.

   Cât de nedrept. Uitaţi-vă un pic la lista filmelor în care a jucat, pe IMDb. Alexandra Maria Lara, pe numele sau adevărat Alexandra Plătăreanu, s-a născut pe 12 noiembrie 1978, în Bucureşti. Este fiica actorului şi profesorului de actorie Valentin Plătăreanu şi a soţiei lui Doina. Pe când Alexandra avea 4 ani, familia ei decide să fugă de regimul comunist din România, pe atunci sub conducerea lui Nicolae Ceauşescu, refugiindu-se în Germania. La 16 ani juca deja diverse roluri principale în dramele de televiziune germane. A adoptat un nume de scenă mai uşor de pronunţat internaţional, dar asta nu e o scuză pentru publicul nostru. Avem o minunat de talentată actriţă, extrem de inteligentă, foarte frumoasă, în vogă atâta timp, şi de-acasă chiar niciun pic de publicitate că e de-a noastră?

   De câte ori nu auzi bunici, părinţi sau oameni care au prins şi alte timpuri, privind câte un film de cinematecă sau vreo piesă de teatru filmată veche, ce se mai strecoară printre reality-show-uri, oftând  melancolic că nu mai există actriţe elegante şi pline de clasă, ca pe vremea lor. Noi suntem contemporani cu un amestec de Greta Garbo şi Ingrid Bergman – autohoton, ce a prins ceva din aerul rece al fiordurilor nordice, rămânâd  genetic româncuţa fină şi cu bun simț, într-o îmbinare perfectă de frumuseţe diafană și clasic imperturbabil; dar nu părem să fim la fel de impresionaţi ca alte naţiuni posesoare ale acestui gen de super-vedete.

   Sebastian Stan e mai norocos pentru că  succesul lui cel mai mare, “Captain America” e chiar blockbuster-ul total şi totuşi, uite, că nu îl vezi nici pe el pe coperţile revistelor româneşti, deşi când se sesisează chiar şi vreun site băștinaș mai puţin citit, să îl ia la întrebări, constănţeanul emigrat din România la 8 ani, răspunde glumeţ că îi e poftă de-o ţuică. Dar chiar şi despre el s-a ştiut târziu, dacă nu aveai norocul/ghinionul să ai o prietenă fan “Gossip Girl”, care prin cercetările ei despre actorii din spatele personajelor, a aflat întâmplător de unde era frumosul după care i s-au scurs ochii atâtea episoade. Însă nici măcar aceste wannabee groupies nu au reuşit să-i impună imaginea în mass media noastră; şi câţi din ţara asta au aflat că prietenul cel cool care îl păzea pe Captain America să nu ia bătaie, e un român?

   Aş putea să trag o concluzie de final. Dar ştiţi filmele alea româneşti care încearcă să ne înveţe chestii despre poporul nostru, în loc să spună doar o poveste, cum fac cele americane la care ne ducem toţi? O să fiu american de data asta şi o să las să încheie scenariul doar banii, box office-ul, faima şi frumuseţea.

Surse foto:Surse: facebook Sebastian Stan, facebook Alexadra Maria Lara

Marius Andrei

View Comments

  • Marius, recunosc ca nu stiu cine sunt cei doi. Iar eu nu sunt fana a revistelor gen can can. Din contra, le ignor. Iar la "Gossip Girl" nu m-am uitat :D .Oricum, iti multumesc pentru observatie :)

    • Si daca erai fana revistelor de can-can din Romania, tot nu ai fi auzit de ei. Tot asa cum nu i-ai fi stiut nici daca erai fana revistelor de cinematografie, arta sau cultura. Si nici daca ai vedea emisiuni TV. Cam asta e problema. locco_smiley_2

  • Da! Uite ca eu l-am urmarit pe Sebastian Stan in cateva filme: Captain America, Avengers, Martianul, Labirintul( mini-serial avand la baza cartea scrisa de Kate Mosse). Chiar mi-am pus intrebarea de ce nu se vorbeste si de el.
    Cat despre filmul Captain America: Civil War, m-a amuzat scena in care Bucky/Winter Soldier ( personajul interpretat de Stan), apare in fata unui stand de ziar din Bucuresti :D
    FAIN ARTICOLUL! locco_smiley_10

    • Am scapat "Civil War"-ul :p , daca stiam de faza aia, poate o strecuram si in articol la cat de potrivita era. Merci mult de completare. locco_smiley_46

    • Merci. :) Incerc sa il impun pe Sebastian Stan macar in articolele cu vise ale colegelor, dar Harry Potter si Dostoievski rezista din rasputeri. :p

  • Interesant articolul,recunosc ca nu stiam de actrita,de el auzisem,dar cum nu prea urmaresc genul asta de filme...
    Din pacate noi nu prea ne recunoastem valorile,decat dupa ce nu mai sunt.
    Am ajuns sa urasc sa deschid tv,cand vad atatea nonvalori adulate,numite vedete,vedete la ce?
    Mai asteptam articole. locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

    • Multumesc pentru sustinere, Arci. :) Da, m-am ferit de concluzii ca sa ramana totul pe vesel, dar e de-a dreptu' de jale ce repede suntem gata sa renuntam la orice valori ce nu ne sunt sub nas, in schimb difuzam din greu tot soiul de aiureli pe baza de scandal. Filmele Alexandrei Maria Lara sunt foarte bune si serioase. Cred ca "City of Life" a fost preferatul meu din cele pe care lumea le stie mai putin. :) Ea e Natalia Moldovan acolo, o stewardesa cu escala prelungita in Dubai si prin prisma ei si a altor doua-trei personaje diferite cultural, se analizeaza explozia cosmopolita a bogatiei in acel oras musulman, la baza atat de traditional.

  • Eu am urmarit serialul Gossip Girl, in intregime, si de acolo stiu de Sebastian + cateva alte filme. Dar de Alexandra nu stiam nimic. Multumesc pentru informatii! :)

    • Stiai de atunci ca e roman? :) El aproape in fiecare emisiune unde e invitat vorbeste despre asta, dar pe la noi nimeni nu-l auzea pana la Captain America. :p Parca a fost cuplat cu vedeta care juca rolul rautzei acolo, nu? :)

  • Trebuie sa recunosc faptul ca nici eu nu ii stiu, insa am o scuza foarte buna - nu prea sunt in trend cu filmele si cu serialele :D

  • Update : Azi 1 Decembrie , ProTV a difuzat in sfarsit un reportaj cu Sebastian Stan intervievat in limba romana. Mi-ar placea sa cred ca efortul meu de a distribui articolul asta, a avut o contributie la trezirea din somnul cel de moarte. :p Asteptam si reportajele despre Alexandra Maria Lara. ... La multi ani, Romania! :)

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago