Recenzii carti

Clubul crimelor de joi de Richard Osman – Crime Scene Press – recenzie

Clubul crimelor de joi, de Richard Osman – Crime Scene Press – recenzie

Clubul crimelor de joi

Autor: Richard Osman

The thursday murder club

Crime Scene Press – 2020 

Traducere George Arion Jr.
Număr pagini: 402

1 bestseller Sunday Times, tradus în 37 de țări

Romanul care a stabilit un nou record de vânzări în Marea Britanie – peste 250 000 de exemplare vândute la o lună de la lansare

Declarată cartea anului 2020 de rețeaua de librării W H Smith”

   Un loc idilic, un sat pentru pensionari Coopers Chase. Punctul central este vechea mănăstire de maici, de aici se extinsesera trei zone moderne pentru rezidenți. Mănăstirea a fost transformată după vânzare. Diferite încăperi fiecare cu specificul ei, salonul pentru întâlniri, saună, piscine, Jacuzzi. Doar capela veche, renovată acum, rămăsese din vechea mănăstire și cimitirul “Grădina  Odihnei  Veșnice”, unde erau mormintele maicutelor. În capela vizitatorii aveau impresia că încă simt fantomele, că le aud veștmintele foșnind.

    Ian Ventham,Tony Curran și gașca lui aveau un plan de dezvoltare, care însemna și mutarea cimitirului și preluarea fermei care mai există pe deal.

  În cadrul centrului un grup interesant de pensionari înființase “Clubul Crimelor De  Joi”.

  Echipa e formată din  Elizabeth, pentru care crimele și anchetele nu erau un teren necunoscut, Ibrahim psihiatru, Ron-fost lider sindical și Joyce, fostă asistentă medicală, cea care de fapt ne spune poveștile, prin intermediul jurnalului ei personal.

    Elizabeth fondase  clubul cu Penny, fost inspector de poliție. Ea adusese acasă o mulțime de dosare cu crime neelucidate și încercaseră să deducă și să găsească vinovații.

   Dar Penny se îmbolnăvise și era în comă la spitalul din Willows. John, soțul ei, fost veterinar, stătea alături de ea cititndu-i sau povestindu-i ce se mai întâmplă.

Mai avem doi polițiști, Donna, venită la secția de poliție din Fairhaven și Chris Hudson.

   Ian Ventham e genul de om care se folosește de toată lumea și calcă totul în picioare pentru  a obține ce vrea. Acum voia să dezvolte proiectul imobiliar și aduce echipa să sape cimitirul. La ședință se ceartă cu cei din sat și cu preotul Mathew Mackie. Totuși, e convins că va reuși, are destule contacte și bani, dar vrea să scape de niște asociați.

Așa că în mica localitate, liniștită de altfel, încep problemele.

   Primul care moare este Tony Curran apoi Ian Ventham și polițiștii fac cercetări, mergând pe urmele celor doi, și ale prietenilor lor din tinerețe. Ajung până în Cipru unde urmele celui pe care-l credeau ucigașul se pierd.

   În paralel membrii clubului cercetează și ei și, ținând cont de toate relațiile și cunoștințele pe care cei patru le aveau din fosta viață, obțin de multe ori mai repede rezultate decât poliția, dar stabilesc ca Donna și Chris să cerceteze și să facă schimb de informații.

   La un momen dat, Bernard, fost profesor, un singuratic care suferea după soția lui, se sinucide și autorul te face parcă să crezi că  ar putea fi criminalul, dar povestea lui se dovedește a fi o cu totul altă  explicație și “vina” o poartă iubirea.

   Apoi, în cimitir, este găsit un cadavru în plus într-un mormânt și Elizabeth, Ron și Ibrahim își dau seama că vinovată e Penny (povestea era veche, ținea de primul ei caz nerezolvat), deși soțul ei încercase din toate puterile s-o apere.

Sigur că nu le vor spune polițiștilor cine și de ce, oricum nu mai avea rost.

Dar ce e cu părintele Mackie? E sau nu preot? Care este povestea lui și legătura strânsă cu cimitirul?

O altă poveste…și motive… din sau pentru iubire.

Care este povestea lui Penny,John și a cadavrului găsit?

Cine e criminalul și unde este?

Ce vină își asumă Bernard?

De ce a trebuit să moară Tony?

Dar Ian Ventham?

Cum decurge viața personală a celor din club și a polițiștilor?

   Citiți romanul și veți înțelege tot inclusiv mottoul cărții, veți găsi toate răspunsurile, veți descifra toate necunoscutele.

  Cartea este scrisă cursiv, poveștile se îmbină ca niște imagini de film și te captivează

  Satul și oamenii îți evocă puțin imaginile din cartea/filmul “Crimele din Midsomer” doar că aici un rol important îl au rezidenții, membrii “Clubului Crimelor De Joi”

  Mi-a plăcut foarte mult cartea. Autorul îmbină cu măiestrie întâmplările din trecut cu cele din prezent, cu viețile personajelor de-a lungul anilor și din nou vedem cum “prezentul are repercursiuni din trecut” și cum “nimic nu e chiar ce pare a fi”

Iată și câteva păreri avizate:

O sursă de delectare.”  (Kate Atkinson)

Deșteaptă și amuzantă. Fabulos de bună.” ( Ian Rankin)

Pe măsură ce numărul cadavrelor crește și aflăm mai multe despre viața și patimile lui Joyce, Ibrahim, Ron și Elizabeth, e imposibil să nu ajungi să-i încurajezi – și să speri că o să-i întâlnești din nou cât mai curând.” ( The Times, Crime Book of the Month)

Una dintre cele mai plăcute cărți ale anului… Bine scrisă, amuzantă și minunat de generoasă… Marele farmec al Clubului Crimelor de Joi e că e mult mai mult decât un roman de suspans. Pe lângă faptul că aduce un omagiu iubirii care durează o viață, laudă și prieteniile în care ne găsim sprijin când trecem prin vicisitudinile vieții.” ( Daily Express)

Inteligentă, caldă și înțeleaptă, cu personaje irezistibile, e unul dintre cele mai fermecătoare romane ale anului.” ( Daily Mirror)

Într-un sătuc liniștit pentru seniori, patru pensionari excentrici care au legat o prietenie improbabilă se întâlnesc o dată pe săptămână ca să rezolve cazuri de crimă rămase neelucidate.

Dar când un om e ucis chiar sub ochii lor, Clubul Crimelor de Joi se pomenește aruncat în mijlocul primei sale anchete adevărate.

Elizabeth, Joyce, Ibrahim și Ron poate că au o vârstă venerabilă, dar mai au încă destui ași în mânecă.

Ajutați de o tânără polițistă dornică să se afirme și de un inspector-șef căruia nu-i mai lipsește mult să-și ia lumea în cap, echipa noastră strălucită, dar absolut neobișnuită trebuie să salveze locul care le-a devenit cămin, dar și să demaște mintea diabolică din spatele complotului.”

Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

 

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago