Recenzii carti

Clubul mincinosilor de Celeste Bradley – Editura Lider

Clubul mincinosilor, de Celeste Bradley

Clubul mincinosilor

Celeste Bradley

Titlul original: The Impostor

Traducerea: Liviana Tane

Editura: Lider

An aparitie Romania: 2007

Numar pagini: 347

Seria: Liar’s Club/ 1.The Pretender (2003) 2.The Impostor (2003) – Clubul Mincinosilor 3.The Spy (2004) 4.The Charmer (2004) 5.The Rouge (2005)

  Clubul mincinosilor de Celeste Bradley – o poveste captivantă ale cărei personaje se confruntă cu mari pericole, dar și cu pasiuni mistuitoare,

   Cand am citit descrierea cartii m-am gandit cu oarecare timiditate ca este posibil sa nu o incadrez in genul historical romance, din cauza actiunii de spionaj pe care se bazeaza si care este scoasa in evidenta. Dar incepand sa citesc si inaintand pagina cu pagina, mi-am dat seama ca nu degeaba doamna Celeste Bradley a fost nominalizata in anul 2002 la premiul Rita, acordat in Statele Unite, genului de carte romantic-istoric. Pe langa actiunea de spionaj, complot si intriga, pasiunea personajelor este uluitoare. Scenele reprezentative ale acesteia sunt bine conturate si chiar pot sa spun ca se diferentiaza de scenele comune de pasiune fierbinte. Cum ar fi o masa copioasa servita pe corpul partenerei sau in podul unei case. Interesant, nu?

  Dialoguri, situatii amuzante si pline de inteligenta, bine scrise, rasturnari de situatie si personaje secundare care ajuta povestea sa fie plina de substanta si cu un farmec anume.

   Am totusi o nemultumire si asta se datoreaza editurii. Mi-as fi dorit sa pot citi cartea in ordine, dar se pare ca editura a tradus cea de-a doua carte din serie, si aici am cam ramas. Poate in viitorul apropiat se vor gandi sa publice in Romania si celelalte carti. Eu astept!


Anglia, Londra 1813

    Actiunea cartii se desfasoara in inalta societate a Londrei. Mai multe desene reprezentand caricaturi ce accentueaza trasaturile de coruptie ale unor personalitati din clasa cea mai inalta si nobila a societatii sunt publicate intr-un periodic. Acestea fac valuri printre oamenii influenti, care se recunosc in ele, si dupa urma carora au de pierdut, avand in vedere ca erau explicite si reprezentau unele din secretele lor. Erau semnate de Sir Thorogood, un personaj invaluit in mister si a carui identitate nu era cunoscuta. Multi erau cei care voiau sa-l demaste si sa-l prinda pe individ, sa opreasca aceste caricaturi incriminatorii. Una dintre ele, care poarta titlul de ,,Fleur si sclavii sai”, declanseaza o adevarata isterie. Caricatura reprezenta o femeie ce semana cu o zeita elena, asezata pe un piedestal intr-o pozitie chinuita. Cu buzele tuguiate si formele voluptuoase destul de vizibile, acoperite de o fina tesatura, dar care lasa loc de interpretare. La picioarele ei erau ingenunchiati trei barbati care o divinizau, doi dintre ei fiind usor de recunoscut ca oameni puternici care fac parte din inalta societate, iar al treilea era in umbra. Caricatura, in fundal, le mai afisa si pe sotiile celor doi, starea lor jalnica contrastand cu bijuteriile seducatoarei zeite. Era atat de reprezentativa coruptia si orgia, astfel incat pe fir intra si serviciile secrete. De ce si mai exact ce reprezenta si ce implicatii avea caricatura o sa aflati pe parcurs. Oamenii puterii intra in alerta, in special Lord Liverpool, Prim Ministru al Angliei si Dalton Montmorecy – conducatorul Clubului Mincinosuilor, o veritabila academie de spioni. Un grup secret de renegati care lucrau sub acoperire in slujba Coroanei.


   Pentru a afla cine se ascunde in spatele numelui Sir Thorogood, seful spionilor Dalton se deghizeaza si incepe sa participe la baluri, pretinzand ca el este caricaturistul. Aceasta era o buna strategie de a scoate la iveala pe adevaratul personaj si de a-l prinde.

   Dalton Montmorecy, Lord Etheridge, spion al Coroanei, noul sef al Clubului Mincinosilor, isi asumase acest rol de a-l interpreta pe Sir Thorogoog, o misiune destul de riscanta, deoarece avea nevoie sa capete increderea si aprecierea oameniilor sai. Se spunea printre ei ca, spionul principal al Clubului isi croia drumul prin clase, castigandu-si admiratia si loialitatea informatorilor de-a lungul unor ani de munca si colaborare. El ajunsese aici dupa retragerea lui Simon Raines. Desi Dalton a fost unul dintre membrii Celor Patru Regi timp de un an (cea mai importanta grupare la nivel inalt – recunoscuti ca cei mai puternici si influenti), niciunul dintre Mincinosi nu stia ca el era cel numit Cobra – al patrulea dintr-o coalitie puternica a lorzilor, care decidea directia in care va fi indreptata arma pe care o reprezenta banda de hoti si asasini numita Clubul Mincinosilor. Cand parasise locul Cobrei, in urma cu ceva vreme, dornic sa revina in jocul intrigilor, barbatii pe care ii comanda acum se uitau la el cu suspiciune. Deci, trebuia sa le castige increderea, si cel mai bun mod de a le arata ca merita era sa intre in gura lupului. Asa ca isi face aparitia la un bal, imbracat ca un filfizon sau mai bine zis ca un papagal idiot mare si colorat, cam prostut si cu figuri de artist efeminat, cu un aer de superioritate rautacioasa pretinzand ca el este Sir Thorogood. Cel mai tare il deranjau tocurile pantofilor, pantalonii bufanti, dantelele mansetelor care cadeau in cascada si femeile prostute din jur, impaunate si colorate si ele.

   Dar…ori oamenii lui il va adora, ori il va declara nebun si il vor elimina. Si oare va putea sa-l scoata din barlog pe adevaratul caricaturist?

Sa inceapa jocul!!!!!!


   Dalton isi face intrarea in sala de bal fluturand mansetele dantelate si etaland coloritul tipator al tinutei. Face o plecaciune teatrala reusind sa nu se clatine pe pantofii cu tocuri inalte la moda, isi ridica bratele spre multime si spune cu aroganta:

  • Am….sosit!

   Sir Thorogood era la bal, barbatii il priveau incruntati, iar femeile cu admiratie, deoarece in ciuda costumatiei, Dalton era un barbat frumos si impozant, chiar daca parea un papagal. Inalt, brunet, cu o privire si ochi patrunzatori, asta daca erai atent – si care parca te faceau sa ti se inmoaie picioarele – daca nu afisau acea prostie. Era un exemplar de rasa reusit! Toata sala era in rumoare, care mai de care sa afle cat mai multe despre omul, care pentru unii reprezenta groaza, iar pentru altii deliciul scandalului.

   Clara Simpson. Era o tanara vaduva a carei casatorie se incheiase destul de repede si care nu a fost facuta dintr-o mare dragoste. Acum locuia impreuna cu familia cumnatei ei, iar cea mai mare dorinta a Clarei era sa aiba propria casa. Sa poata sta linistita sa deseneze, activitate care reprezenta marea ei pasiune. Dar avea nevoie de bani sa isi poata cumpara o casa, asa ca strangea ca o furnicuta. In urma cu ceva timp ii venise ideea de a face caricaturi sa le vanda. Nu credea ca va fi un succes, dar se inselase. Caricaturile ei se vindeau bine si faceau furori. Se inspira din realitate. Avea abilitatea de a fi invizibila, nu iesea cu nimic in evidenta, era mereu stearsa, facea parte din peisaj si asta o ajuta sa afle secrete si sa observe amanunte. Isi semna caricaturile Sir Thorogood!


   Va puteti imagina ce surprinsa a fost cand cineva pretinde a fi ea. Este furioasa: Cum putea cineva sa isi atribuie ceva care ii apartinea? Omul era un impostor si trebuia demascat. Clara nu stia exact implicarea si impactul pe care il avusese ultima ei caricatura, din cauza aceasta era asa de furioasa si hotarata sa-l demaste pe ticalos. Daca trebuie sa iasa in evidenta si sa faca pe doamna prostuta care isi falfaie genele si poarta pene si decolteuri, asa sa fie. De ce nu s-ar deghiza si ea si sa-l faca pe nemernic sa recunoasca ca nu este adevaratul caricaturist? Deci.. porneste atacul! Isi schimba tinuta, se pudreaza din belsug se rujeaza (asta era moda – pudra de orez si buzele evidentiate) si pleaca sa-l atace pe impostor.

   Dalton tocmai se rasucea pe calcaie si era cat pe ce sa dea peste cineva. Parfumul de flori ajunse pana la el trimitand vibratii firave de alerta instinctelor sale masculine. Este surprins si lasa cotul pe care il sustinuse, se da inapoi si face o plecaciune;

-Va rog sa imi iertati neindemanarea, divina creatura. Pot sa cersesc o prezentare?

-In genunchi ar fi perfect acceptabil.

   I se parea imposibil sa auda acele cuvinte. Doamna din fata lui era la fel de impopotonata si la fel de prostuta ca oricare alta din incapere. De fapt arata chiar mai ciudat decat majoritatea – cu parul ingramadit in varful capului si pe deasupra mai purta si trei pene de strut care-l depaseau in inaltime. Poate ca ar fi fost atragatoare daca reuseai sa vezi dincolo de pudra si rujul aplicate din abundenta. Dar trebuia sa recunoasca ca avea cei mai frumosi sani din incapere.

„-Eu sunt doamna Bentley Simpson, domnule. Nu cred ca mai avem nevoie de prezentare acum, nu? In fond, sunteti faimosul Sir Thorogood, asa ca, vedeti?”


Ce sa vada – doar ca doamna avea limba ascutita si era super enervanta.

  Clara se gandea cum sa-l faca sa deseneze macar o caricatura de fata cu multimea si fiecare isi va da seama cu cine are de-a face.

   Din acest moment incepe adevarata aventura, intre cei doi avand loc tot felul de confruntari si situatii in care se inteapa, isi trimit sageti, se comporta ca doi prostanaci, dar fierb de furie ca nu isi pot arata adevarata fata.

   Clara va avea ac de cojocul lui, dar o perioada il va lasa in pace pentru ca trebuie sa mai castige ceva bani. Ii trebuie o noua caricatura.


   Alaturi de casa in care locuia se afla casa unuia dintre cei mai influenti oameni ai societatii, de acolo se inspirase si pentru ultima caricatura, casa fiind o sursa de informatii teribila. Intre cele doua case trecerea se facea printr-o mansarda, iar ea profita din plin de acest lucru. De partea ei mai era si servitoarea Rose, aceasta lucra in casa respectiva si semana oarecum cu Clara, pe care o convinsese sa faca schimb de locuri o data pe saptamana.

   In acea seara o astepta linistita in intuneric pe Rose sa-i ia locul, cand aude un zgomot la fereastra mansardei. O silueta se deslusea in lumina difuza a lunii. O clipa a crezut ca se inseala, ca nu este decat o umbra. Dar umbra se contura intr-un barbat foarte inalt, care incerca sa intre. Nici nu mai respira, iar instinctul ii spune sa se ascunda. Dar unde?… Cufarul gol!


   Isi ridica fustele, intra rapid in cufar si se cuibareste pe patura veche din interiorul acestuia, asteptand ca intrusul sa plece repede. Astepta linistita, nu se auzea niciun zgomot, chiar isi imagina ca barbatul era in trecere. Dar deodata capacul scartaie, ceea ce demonstra ca omul se asezase pe cufar. Era plina de teama! Ce facea? Se odihnea dupa ce daduse o spargere? Ce naiba, venise sa se relaxeze pe cufarul ei? Apoi auzi o bataie in capacul cufarului si o voce grosa care intreaba:

– O, iata! Este cineva acas’?

Ce se astepta? Sa-i raspunda? Ar fi trebuit pentru ca incepea sa se cam sufoce, asa ca batu in capac.

-Da? Raspunse vocea profunda.

Furioasa lovi capacul.

-O, da-te jos, porc imens! Se auzi un chicotit inabusit si capacul se ridica. Respira aer si se uita dupa hot. Il vazu langa fereastra.

-Asta a fost un truc murdar, susura ea. Aproape m-ai omorat acolo inauntru.

Barbatul nu se misca

-Nu o sa-ti fac rau, fato!

-Iti simt parfumul, floarea mea, spuse el. Si iti vad fetisoara palida.

Vocea joasa ii alunga spaima.

– De ce esti aici? Sopti ea

– Nu ca sa iti fac rau, ti-o jur.

– Da, dar nu ai venit sa speli ferestrele, riposte ea.


   Intre cei doi incepe o conversatie plina de amuzament, dar si parca de intelegere, pentru ca pana la urma amandoi erau hoti, fiecare cautand fara sa stie, cam acelasi lucru.

   Amandoi pareau a fi altcineva. Ea arata ca o servitoare, el imbracat in negru si mascat, aratand ca un hot profesionist. Ea era Rose, el era Monty.

   Atractia dintre ei este extrem de vibranta, chiar daca nu stiau mai nimic unul despre celalalt. Ea il ajuta chiar sa intre in casa in care se pesupunea ca venise sa fure…si incepe aventura. In fiecare saptamana il astepta pe Monty in mansarda intunecata. La inceput doar il ajuta sa intre prin trecerea secreta, dar apoi il astepta pentru ea. El venea acum nu pentru informatiile care trebuiau descoperite, ci pentru Trandafirul lui din intuneric. Prima lor noapte plina de pasiune, are loc aici, in aceasta mansarda sordida, la lumina lunii, flacarile dorintei mistuindu-le maruntaiele.


   Dar dusmanii pe care si-i facuse Sir Throgood, caricaturistul – asteaptau distrugerea, uciderea personajului. Clara este in pericol, persoane puternice ii vrea moartea. Nu va dura mult pana va fi descoperita.

   Dalton, seful Clubului, incearca in continuare sa afle identitatea si incerca sa afle si ceea ce insemna mai exact „Flor”- caricatura. De ce primul ministru, voia prinderea caricaturistului, ce reprezenta mai exact acea caricatura, ce se ascundea atat de important in ea? Clara este vanata atat de cei care erau desenati, dar si de spionii Coroanei. Habar nu avea ce declansase!

   Dalton nu degeaba fusese numit Cobra. Afla identitatea caricaturistului si ramane surprins,- era una si aceeasi persoana cu vaduva nesuferita si fitoasa cu limba ascutita, care ii scosese peri albi. Ea va trebui protejata! Dar si Dalton este luat in vizor si se incearca uciderea lui.

   V-am spus ca sunt scene fierbinti, care reprezinta o masa servita pe corpul partenerei, asa este, dar cine este partenerul Clarei? Cine este barbatul care o face sa-si doreasca cu ardoare mangaieri interzise?

   Cine este Monty, cu adevarat? Ce este mai exact Flor? Sunt prinsi conspiratorii? Dalton este acceptat si recunoscut ca sef de spionii din Clubul Mincinosilor? Ce misiuni si scenarii mai sunt? Va renunta Clara sa mai fie Sir THOROGOOD? Isi recunosc iubirea cei doi amorezi? Cine este personajul surprinzator care joaca la dublu in tot acest complot? Totul se poate afla in cartea Clubul Mincinosilor, sau mai bine zis in –THE IMPOSTOR.

   Daca aveti impresia ca v-am povestit cartea sau cine stie ce spoilere, va inselati. V-am prezentat numai inceputul povestii.

9 puncte/10

Autor: Iasmy

Clubul mincinosilor de Celeste Bradley

Iasmy - Literatura pe tocuri

Coman Iasmina (Elis Iasmy) - Fondator site/Editor coordonator/PR/Admin. grup Facebook-Literatura pe tocuri

View Comments

  • Revendica este super, de 10. Cartea nu o am, așa cum ai zis descrierea părea mai mult de spionaj. După ce am citit recenzia in mod sigur o sa o cumpăr.

  • Am zambit pe parcursul lecturarii intregii recenzii .Iasmy,m-ai facut sa-mi amintesc toate detaliile din carte.Clubul mincinosilor este una din cartile mele preferate pe care am recitit-o de cateva ori.felicitari pentru o recenzie SUPERBA!

  • Alina, au fost unele momente extrem de amuzante si care si pe mine m-au bine-dispus. Cartea am citit-o de vreo doua ori de-a lungul timpului si am avut mereu aceasi placere de lecturat. Din cand in cand trebuie sa ne mai reamintim si cartile vechi, care fac parte din bagajul nostru, carti care asa cum spunea cineva sunt nemuritoare.
    Geo, daca nu ai citit inca cartea, cred ca ar trebui sa incerci si sunt sigura ca o sa iti placa.
    Nicol,ai dreptate pe langa spionaj, intriga, complot exista si dragoste fierbinte.
    Multumesc, fetelor!

  • Chiar ca este o serie care ar merita tradusa. M-a captivat recenzia. Cartea asta pare sa aiba si suspans si umor si romance.

  • Chiar nu ma asteptam :). Nici titlul si nici coperta cartii nu imi spuneau nimic. Insa descrierea ta m-a convins cu totul. Se pare ca e un titlu mai vechi dar sigur se mai gaseste pe undeva :)

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

13 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

2 zile ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

5 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

6 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

6 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago