Recenzii carti

Condamnarea celor vii de Marco de Franchi – Editura Litera – recenzie

Condamnarea celor vii, de Marco de Franchi – Editura Litera – recenzie

Titlu: Condamnarea celor vii

Autor: Marco de Franchi

Editura: Litera

Anul apariției: 2023

Număr de pagini: 688

Titlu original: La condanna dei viventi

  „Romanul acesta este ca un magnet de care e aproape imposibil să te desprinzi. Un joc al minții sub o presiune care nu slăbește nici o clipă. Cititorul e ținut într-o încordare permanentă, iar curiozitatea îi este ațâțată suplimentar la fiecare pagină, o combinație excepțională care îl face să aștepte nerăbdător deznodământul – departe de cel anticipat, după cum va constata. Aceasta este frumusețea thrillerelor cu adevărat bune.“ Corriere della Sera

„Ai senzația că parcurgi cele peste cinci sute de pagini într-o clipită, deoarece fiecare nouă descoperire este mai șocantă decât precedenta.“ Il Venerdì – la Repubblica

 „Un thriller surprinzător, plin de răsturnări de situație… o experiență de lectură care nu trebuie ratată.“ ELLE Italia

  Condamnarea celor vii este un thriller genial, care m-am prins în poveste, încât am stat cu sufletul la gură până la sfârșitul lecturii. Din punctul meu de vedere, este de departe cel mai bun thriller pe care l-am citit în ultima perioadă, aș adaugă faptul că este o capodoperă literară. Este un roman de debut, care impresionează prin structură, intrigă, complexitate și poveste. Nici nu am simțit cum citesc cele peste 600 de pagini, deoarece ritmul alert al scrierii, m-a făcut să nu pot lăsa cartea din mână.

  Citind romanul am avut impresia că în fața mea se așază pas cu pas piese de puzzle, mici indicii, care nu păreau să construiască imaginea de ansamblu. Fiecare pistă mă conducea pe drumuri alambicate, și nu intuiam deloc finalul, și acesta este scopul unui thriller, să îți demonteze și monteze iar toate scenariile, ca în final să realizezi că nimic din ceea ce credeai nu e adevărat.

  Într-o zonă rurală, un băiețel de 12 ani dispare de acasă. Este găsit de un șofer, care îl zărește umblând gol, debusolat pe marginea drumului. Băiețelul, Fosco Agnelli, declară că a fost răpit, dar nu e prima oară când dispare de acasă și autoritățile tind să nu îl creadă. Este trimisă o inspectoare din cadrul Serviciului Central Operativ, pentru a investiga cazul. Valentina Medici îl interoghează pe Fosco și descoperă că a fost răpit de un bărbat cu părul lung și alb, care părea să zâmbească mereu. Lângă el în dubă mai era un băiețel, care din spusele băiatului părea a fi mort. Valentina are unele dubii, dar când raportul toxicologic vine, constată că Fosco a fost drogat. O substanță numită glutaraldehidă, îi captează atenția, această fiind folosită în special pentru îmbălsămarea corpurilor.

  Când un alt băiețel este răpit și tatăl lui omorât, începe o amplă anchetă. Băiețelul seamănă izbitor cu Fosco, și Valentina crede că asemănarea nu este deloc întâmplătoare.Tânără, fără prea multă experiență, primește prima ei misiune. Nimeni nu îi oferă credit, în afară de Fabio Costa, coordonatorul comisariatului din Volterra, cel care îi susține ideile și o sprijină. El este un polițist cu experiență, care a anchetat cazuri grele, dar o greșeală din trecut l-a aruncat în acest comisariat uitat din Toscana.

  Începe o cursă contra cronometru pentru descoperirea criminalului, însă acesta pare să fie mereu cu un pas înaintea anchetatorilor. În plus, Valentina se lovește de lupte de putere și corupție. Îi are de partea ei pe Fabio și pe informaticianul Loris Manna, cel care cu ajutorul sistemului creat de el, numit ,, Dumnezeu’’ reușește să facă anumite conexiuni de un real folos anchetei.

  Atunci când se descoperă că asasinul răpește persoane care seamănă cu personajele din operele pictorului Caravaggio, ies la iveală multe amănunte terifiante. Se pare că aceste răpiri, soldate cu crime au existat și în trecut. Michelangelo Merisi numit Caravaggio după orașul în care s-a născut, a pictat persoane reale, fie prieteni sau oameni simpli de pe stradă, redând scene de un realism tulburător.

  Pe urmele asasinului, urmând piste întortocheate, Valentina și Fabio descoperă identitatea răufăcătorului. Se pare că acesta se numește Luca Sileri și este căutat pentru o crimă oribilă comisă în trecut. Victima, o tânără cu care acesta lucra, fusese ucisă în condiții înfiorătoare, și se încercase plastinarea acesteia, un procedeu prin care se introduce silicon în corp, în vederea conservării acestuia. Criminalul se pare că era la curent cu această tehnică pentru că lucrase în echipa doctorului Gunther von Hasen, inventatorul acestei tehnici. Acesta organizează Body World unde expune trupurile supuse plastinării.

  O nouă fată este răpită și cu puțin ajutor, este descoperită locația posibilă a criminalului. Sfârșitul pe care aș dori să îl descoperiți voi, este inedit, plin de suspans și cu întorsături de situații. Cert este că nimic nu este ceea ce pare, și cred că scenele din final te vor duce cu gândul la o scenă din Tăcerea mieilor.

  ,, Își juca ultima carte, o știa prea bine. Însă Fabio avea dreptate: o anchetă ca aceea te schimbă, fie că vrei ori nu. Într-o anchetă precum aceea trebuie să te implici total. Trebuie să te investești fizic. Și, tot fizic, să riști. Nu exista o altă variantă. Niciodată nu fusese alta. ’’

  Scris de un comisar șef în poliția italiană, romanul conține multe detalii de culise din cadrul Serviciului Central Operativ, un fel de F.B.I italian. Nu a lipsit documentarea temeinică, ce m-a determinat să citesc mai multe lucruri despre cele aflate în carte. M-am trezit căutând lucruri pe Google, pentru a verifica dacă sunt invenții sau realitate, cum ar fi tehnica plastinării care există în realitate. Niciun detaliu nu a fost lăsat la voia întâmplării, toate fiind legate între ele ca piesele unui puzzle.

  Autorul și-a atins scopul, creând un thriller genial din punctul meu de vedere. Printre anchete, suspans și mister, asistăm la angoasele personajelor, dar și la o atracție inexplicabilă dintre Valentina și Fabio.

  Fabio Costa este un personaj care stârnește controverse datorită faptei sale din trecut, însă este un polițist cu o intuiție aparte, dedicat meseriei sale. Este atras de Valentina, dar în același timp, este precaut, căci ascunde un secret absolut teribil.

  Criminalul este prins în cele din urmă, dar cred că ar fi fost prea simplu un astfel de final.  Valentina crede că profilul criminalului nu se potrivește cu toate crimele comise, de aceea încearcă să rezolve acest ultim puzzle. Dacă se va descoperi adevărul, vă invit să citiți această carte.

  Condamnarea celor vii este un thriller care îți va tăia respirația, îți va ridica multe semne de întrebare, invitându-te într-o lume obscură, plină de angoase și întuneric, în ale căror umbre se ascund monștrii.

,, Doi copii care seamănă izbitor sunt răpiți la un interval de câteva zile într-o zonă rurală din Toscana. Unul din ei a reușit să scape și povestește ce s-a întâmplat, dar Valentina Medici, comisar la Serviciul Central Operativ din Roma, este sigură că ascunde ceva. Apoi un alt copil dispare, iar timpul se scurge nemilos. Făptașul trebuie prins cât mai repede, în speranța că băiatul răpit ar putea fi salvat.

Valentina suspectează un complot macabru, dar este crezută doar de Fabio Costa, un coleg tras pe linie moartă după un incident despre care nimeni nu vrea să vorbească. Împreună trebuie să caute un ucigaș feroce, cu o obsesie morbidă, legată cumva de opera lui Caravaggio, care pare să fie întotdeauna cu un pas înaintea lor. Este prima ei investigație oficială, dar Valentina ajunge să se teamă că va fi și ultima. Pentru că nimeni nu poate să se cufunde atât de adânc în tenebre și să iasă apoi la suprafață nevătămat…

Romanul de debut al lui Marco De Franchi, cu ecouri din Dan Brown și Tăcerea mieilor, este o carte cu un ritm implacabil, în care răsturnările de situație se succed cu o repeziciune amețitoare până la finalul imprevizibil. ’’

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

Anca Moraru

***Anca Moraru*** Sunt o fire visătoare, dar destul de ancorată în realitate, iubesc pisicile și mi-ar plăcea ca full time job să mă ocup doar de scris. Ambițioasă din fire, merg pe premisa că orice e posibil atâta timp cât muncești pentru visurile tale. Îmi place natura și mi-aș dori să călătoresc mai mult. Am descoperit pasiunea pentru literatură în școala generală, când citeam orice îmi cădea în mână. Treptat, a intervenit curiozitatea și dorința de a scrie, și astfel am început să scriu poezii, apoi proză, marea mea dragoste rămânând însă poezia. Mămică a doi copii cu vârste și interese diferite, nu am timp să mă plictisesc niciodată: familia și hobby-urile mele mă țin mereu în priză. Sunt blogger cu experiență aș putea spune, iar din 2020, am pornit cu emoție pe tărâmul făuritorilor de povești, devenind autor de carte.

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

4 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago