Editura: Tritonic
Număr de pagini: 199
An publicaţie: 2012
Aţi avut vreodată impresia că ştiţi deja ce se află în filele unei cărţi doar privindu-i titlul şi coperta? Ei bine, eu da şi m-am înşelat profund în legătură cu tot ceea a prezentat Adina Speteanu. Crezusem, la început, că volumul urma să descrie o simplă crimă, un joc bine fixat, cu mister şi un caz de rezolvat, atât. Nu m-am aşteptat, însă să dau peste un amalgam de sentimente şi cuvinte care se întretaie, se luptă, cad şi se ridică pentru a-mi da mie, cititorului, lovitura de graţie. Touché Adina Speteanu. Ea s-a născut la 4 februarie 1994 în Bucureşti. Scrisul a pasionat-o din copilărie. La început compunea poezii, iar cu timpul a început să creeze şi altfel de lucrări. A devenit cunoscută scriind pentru forum-uri de creaţie, participând la concursuri şi olimpiade şcolare. O putem găsi pe blogul personal: http://realitatisifantezii.wordpress.com.
Pentru a nu o mai lungi, vreau să vă descopăr acum o mică parte din ceea ce este cartea Adinei Speteanu.
„Crimă la timpul trecut” este o lucrare narată la persoana I şi scoate la iveală povestea unei tinere care se loveşte de intemperiile vieţii poate un pic prea devreme. Este vorba de Ema Bărbulescu care la vârsta de 17 ani s-a îndrăgostit pentru prima dată, numai că nu de persoana potrivită … Ca orice adolescentă, Ema s-a lăsat pradă acestui taifun de emoţii pe care îl numim iubire. A crezut tot ceea ce îi spunea tânărul de care s-a amorezat şi nu i-a pus la îndoială adevăratele intenţii. Aşa e iubirea, ne orbeşte. El nu o vedea decât o pradă uşoară pe care, ulterior, a încolţit-o, a derutat-o şi a distrus-o. Tânărul i-a chemat pe Ema şi mai mulţi prieteni la dânsul acasă. Fără a da de bănuit, a servit-o cu băutură pe fată şi imediat a cuprins-o ameţeala. El şi prietenii lui s-au oferit să o conducă pe Ema acasă cu maşina numai că nu au oprit unde trebuia, ci în faţa unui depozit vechi. Au profitat de ea şi au lăsat-o să lâncezească în propria durere, să moară încetul cu încetul. Mama ei nu a mai vrut să ştie de ea şi atunci a trimis-o la mătuşa ei, în Spania. Ema află că a rămas însărcinată şi, în urma unui accident de maşină va pierde copilul. Din nou, mama nu îi este alături, unicul său ajutor venind de la sora sa, Adela.
Ema află, mai târziu, de la domnul Predescu că sora ei Adela fusese detectiv şi murise în timp ce investiga un nou caz. El crede că moartea acesteia nu a fost un simplu accident şi îi cere Emei ajutorul, folosindu-se de o armă fără de greş: şantajul emoţional. În acest fel protagonista va deveni asistenta unuia dintre bărbaţii care, se presupune, că ar fi ucis-o pe Adela. Oare cine poate fi acesta dacă nu Victor Georgescu, tânărul de care Ema se simţise atât de atrasă în cimitir. Povestea ia de aici o turnură diferită: numai este vorba doar de o crimă, de răzbunare sau suferinţă, ci şi de acest sentiment care pare să ne surprindă pe toţi: DRAGOSTEA.
Victor a suferit şi el enorm, din cauza soţiei sale, Laura, care în urma unui accident de maşină află că nu va mai putea avea copii şi înnebuneşte; este închisă într-un ospiciu şi la final moare. Toate acestea îl transformă pe bărbat, iar colacul său de salvare va purta numele Emei.
Autoarea narează într-un ritm trepidant, la un moment dat suntem în Barcelona, iar pe pagina următoare în România, alteori ştim ce simte un personaj, pentru ca mai apoi să ne deruteze total. Ceea ce a realizat Adina Speteanu e bine calculat, fiecare întâmplare se ţese din cea precedentă. Ea s-a concentrat mai ales pe psihicul personajelor, pe comportament. Fiecare gest e atent creionat; până şi relaţia Victor-Ema este precum un brainstorming cu asemănări şi deosebiri. Cu toate acestea, autoarea se rezumă la propoziţii scurte care nu conferă textului fluiditate. Descrierile spaţiilor sunt deficitare, se pierd în favoarea gândirii protagonistului. Dincolo de acestea, avem un plus pentru suspansul permanent şi intrigi. Pur şi simplu nu ştii la ce să te aştepţi. Adela chiar a fost ucisă? Există un criminal? Victor şi prietenul său, Paul, sunt implicaţi? Ce se va întâmpla cu Ema şi cu Victor? Dar Antonio? Mama Emei şi domnul Predescu ce rol vor juca pe parcurs? Un şir de întrebări, dar „când viaţa ia o altă întorsătură şi lucrurile nu se întâmplă exact în modul în care tu ai anticipat că se vor întâmpla, nu mai ai cum să dai înapoi… Salvarea vine în momentele în care te aştepţi cel mai puţin, de la persoana cea mai nepotrivită să te ajute”. Până la urmă de unde a pornit „Crimă la timpul trecut”? A, da. Totul s-a petrecut fiindcă „Adela nu mai există”.
Notele le dau în stilouri, aşa că ofer 8,5/10!
Lectură plăcută!!!
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Frumoasă recenzia. Și pe lângă asta, este și convingătoare, este genul meu de carte :). Felicitări, draga mea Crina. M-ai convins foarte ușor să o citesc, iar cei de la Editura știu că nu îmi dezamăgesc așteptările!
Crina, felicitari pentru recenzia foarte frumoasa pe care ai facut-o! locco_smiley_10
Imi plac cartile politiste bine scrise, cum pare ca este si aceasta, plus personajele interesante pe care le-ai descris. Am trecut-o pe lista mea de dorinte.
Imi place subiectul cartii! Parca vine din viata reala, si nu mai departe de acum cateva zile se vorbea despre viol. Sa inteleg ca asta a fost, nu? Cati prieteni nenorociti au fost?Au drogat-o si au nenorocit-o.... bine ca a avut puterea sa mearga mai departe si sa isi cladeasca propriul viitor. O fata puternica !
Crina locco_smiley_10
O recenzie deosebita a unei carti speciale. Felicitari! M-ai convins ca aceasta carte este interesanta si captivanta!
Felicitari pentru o recenzie captivanta! M-ai convins ca e o carte care merita citita.
Crina trebuie sa remarc in prezentarea ta ceva suav, inocent. Parca m-ai trimis direct in actiune si am simtit emotia, suferinta si schimbarile petrecute.
(y)
Crina, m-ai surprins placut , dar m-ai si tentat ! Ai oferit o recenzie superba.Sunt decisa sa achizitionez cartile autoarei !
Sunt si eu curioasa in privinta acestei carti
Sună interesant ! Iar autoarea e româncă ! Sper s-o citesc :) Oricum, nu sunt sigură, dar, totuși, se poate... sună interesant. Mulțumim ! :D
cum sa nu o treci pe lista.........multumim de recenzie!!!!