Titlu original: La danse du mal
Data publicării: 2018
Traducere din franceză: Elena Arhire
Editura: RAO
Nr. pag: 307
“Trei călugări care studiază la Roma originile creștinismului află despre un vechi manuscris al Coranului care ar zdruncina din temelii ceea ce se știe despre apariția islamului. Când Georges, unul dintre ei, dispare în deșertul sirian, Nil pornește pe urmele lui și ale manuscrisului.
Numai că, din motive cu totul diferite, un înalt prelat de la Vatican și jihadistii din Statul Islamic vor cu orice preț să ajungă înaintea lui la manuscris, astfel că Nil trebuie să lupte nu doar pentru protejarea manuscrisului, ci și pentru propria viață și pentru salvarea frumoasei surori a lui Georges, marcată de un trecut tenebros.”
“Un thriller surprinzător și incitant.”
Îmi plac thrillerele ale căror povești pornesc de la descoperiri arheologice, fie ele obiecte, tăblițe, sau manuscrise rare. Cred că de aceea m-a și captivat povestea din cartea “Dansul Răului” de Michel Benoît.
Pornind de la existența unui manuscris, care ar da peste cap tot ce se știe despre religii, autorul brodează o poveste care ne poartă peste timp, în istoria din perioada războiului și după, până în actualitate.
Protagoniștii ne plimbă din America, Roma, Liban, până în deșertul saharian. Povestea începe în situl arheologic de la Sana’a, unde este cercetată o moschee, care se va dovedi că pe vremuri a fost o sinagogă evreiască. Cunoscând modul cum sunt construite sinagogile, lucruri despre camere ascunse, profesorul Erwin și asistentul său găsesc aici un cufăr cu 12 pergamente. Profesorul le căuta de ani de zile, știa de existența lor, dar și că descoperirea și prezentarea lor în fața lumii ar putea schimba perceperea religiei și mai ales a Coranului.
Musulmanii considerau textul Coranului divin, sfânt, de neatins, și nu admiteau schimbări deoarece se presupunea că ar fi fost transmis din cer în limba arabă.
Ori manuscrisul găsit este în aramaică:
“… pergamentul a fost scris înainte de Coran. Este un compendiu de citate biblice, fără îndoială unul dintre acelea pe care le foloseau iudeo-creștinii ca să catehizeze arabii, înainte de a le traduce în limba lor.”
Erwin reușește să le fotografieze, lucru interzis de yemeniti, și ultimul îl ia cu el. La aeroport este arestat, dar reușește să-l dea asistentului său. Este eliberat datorită unor relații vechi cu naziștii, pe care sirienii și yemenitii îi ajutaseră, și-i adapostiseră. Se întoarce în Germania, dar totul este sub semnul incertitudinii, pentru că forțe puternice voiau nu numai ca pergamentul, dar nici măcar povestea să nu fie cunoscute.
Și de data asta nu erau doar jihadistii din Statul Islamic ci și un înalt prelat de la Vatican, care voia manuscrisul.
Fiecare dintre motivele lor, dar în esență aflarea conținutului, însemna nu numai o altă realitate a islamului, dar și modificarea unor elemente de religie la modul general.
De-a lungul poveștii aflăm despre nazareeni, musulmani, catolici, despre diferențele și luptele dintre ei, despre cum se folosesc și se trădează între ei, dar și despre trecutul nazist al unora dintre aceștia. Întâlnirea la Roma a trei tineri Nil, Anselm și George, proveniți din familii diferite, cu situații sociale diferite, duce la o legătură și prietenie puternică, toți trei fiind axați pe aflarea acelorași adevăruri. George este trimis de tatăl lui să ducă manuscrisul aflat în grija familiei, familia Jawhar, de pe vremuri, la o mănăstire din deșert Mar Moussa, aproape de granița cu Libanul.
De aici se implică și Vaticanul prin cel numit Monsignore, care din umbră pusese la punct o rețea de spionaj, și regla lucrurile, operând, după părerea sa, spre binele Bisericii.
Viesparul a fost stârnit de teza lui Nil, care adusese în discuție legătura dintre religii și istoria lor. Dar George este ucis, Nil și sora lui pornesc în căutarea lui și a manuscrisului.
Doar că Monsegniore este hotărât să le zădărnicească căutarea și să pună mâna pe manuscris cu orice preţ, așa că trimite un Legionar al lui Hristos și o echipă de credincioși musulmani în urmărirea lor.
Îi va găsi? Vor găsi tinerii manuscrisul? Vor afla cine l-a ucis pe George? Vor scăpa de urmăritori? Cine îi va ajuta? Va reuși Monsegniore ce și-a propus? Ce se va întâmpla cu protagoniștii?
Veți afla totul citind cartea.
Povestea este densă cu multe informații, personaje, acțiune, adrenalină. Se comit crime în așa zisul țel al binelui, de fapt din lăcomie, sete de putere sau pur și simplu răutate pură. Sau mai corect spus în numele RĂULUI.
Interesante sunt și frământările și procesele de conștiința ale lui Nil și ale lui Carl, cel care l-a salvat și i se va alătura. Și mai ales revelația iubirii față de Iisus, iubire care-i dă lui Nils puterea să ierte.
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…