Recenzii carti

Dincolo de credinţă de Richard Doetsch-Editura Rao-recenzie

Dincolo de credinţă, de Richard Doetsch-Editura Rao-recenzie

Titlu original: The Thieves Of Faith
Traducere:  Lingua Connexion
Editura RAO -2012
Număr pagini: 537

“Încă de pe vremea lui Ivan cel Groaznic, generaţîi întregi de conducători ruşi au transformat Kremlinul într-un stat în stat, păstrând în subterana sa labirintică seifuri secrete, camere elegante şi comori nepreţuite. Un hoţ profesionist are motivaţia absolută de a pune la cale un asalt în sanctuarul ascuns al Kremlinului. Două vieţi depind de el. Sute de ani de credinţă depind de el, însă conştiinţa, priceperea şi
pasiunea îl vor ajuta să-şi îndeplinească misiunea.”

…şi, ca şi povestea potopului, există o poveste care se regăseşte peste tot. E cea despre Copacul Vieţii, care e simbolul central al Cabalei – culegerea de studii mistice ale Torei… acest copac, în loc să împărtăşească înţelepciune, făcea fructe care confereau viaţă eternă celor care le atingeau. Însă Dumnezeu s-a temut că omul nu e potrivit pentru un asemenea dar, care i-ar fi transformat pe oameni în zei… Îngerii au primit poruncă să păzească Edenul şi secretul vieţii eterne, însă au obosit şi au început să se răscoale. Au lăsat secretul într-o cutie aurită şi au înconjurat-o de moarte pentru a-l păcăli pe om.”

Legenda, ca orice legendă bazată pe un sâmbure de adevăr a atras o grămadă de aventurieri.

  Julian Zivera, un  bogat om de afaceri, conducătorul bisericii “Adevărul Domnului”, era foarte bolnav și obsedat de nemurire. Fondase un laborator de cercetări, sperând  în remedii miraculoase, dar având încredere în legendă că doar în cutia cu “Copacul vieții” va găsi leacul. Este un om rece, crud, nemilos, dar în același timp carismatic, doar așa putând atrage atâția adepți foarte bogați, un tip care nu se dă în lături de la crimă, dacă aceasta ajută scopurilor lui, fără să conteze dacă victima e străin sau din familie. Membrii sectei fiind foarte bogați, cotizația depusă și donațiile sunt foarte mari. Toate astea l-au făcut pe Zivera un om foarte bogat, cu o mică industrie, dispunând de cei mai buni oameni și de o mică armată de mercenari. Crescut la o casă de copii, unde locuia cu Genevieve,i ubit de aceasta, Zivera dovedește de mic că este psihopat, crescând  se îndepărtează și chiar își reneagă mama. Ea la rândul ei este distantă înțelegând răul din el. Zivera crede cu putere că dacă va găsi cutia, ascunsă de țarul Ivan în măruntaiele pământului, va găsi nu numai un leac pentru boala lui, dar va deveni nemuritor și  foarte puternic.

  Genevieve, a cărei vârstă și viață n-o știa nimeni, era văduvă, sponsoriza și se ocupă de case de copii și maternități și de mănăstiri. Zivera n-a știut niciodată că nu era mama lui bună, Genevieve nu putea avea copii și mama lui biologică i l-a încredințat, tot așa cum n-a știut cine-i sunt părinții adevărați și că mai avea undeva în lume un frate.

   Zivera aflase că ea știa unde s-ar putea găsi harta lumii ascunse de sub Kremlin, dar pentru că ea nu voia să-i spună  o asuprea distrugând ceea ce ea iubea mai mult, tăindu-i fondurile pentru a nu mai putea susține orfelinate și urmărind-o cu înverșunare.

  Genevieve apelează la Michael, cândva hoț acum având o companie de pază, să fure tabloul, care conținea harta, și să le distrugă, și împreună cu călugărul Simon (mai mult luptător decât călugăr) s-o ajute să-și însceneze moartea, că să scape de Zivera. Reușesc s-o facă, totuși Zivera  îl urmărește pe Michael. Acesta fură tabloul și-l distruge cu tot cu hartă, apoi la cimitir găsește în buzunarul hanoracului o scrisoare de la soția lui Mary, moartă de puțin timp, pe care el o iubise enorm. Acolo ea îi dădea o adresă și-i cerea să-și caute părinții adevărați.

   Michael fusese adoptat de familia St Pierre. După moartea tragică a părinților are câteva derapaje, se implică în furturi, ajunge sub supravegherea lui Busch și devin foarte buni prieteni. Își deschide o firmă de consultanță în securitate, se căsătorește cu Mary, are o casă, doi câini, și e fericit până la moartea soției. Din starea de apatie și dezolare îl scoate Busch și prietenia cu Genevieve și Simon. Așa că atunci când ea i-o cere el hotărăște s-o ajute.

   Apoi, mergând la adresa indicată în scrisoarea lui Mary, află că Stephen Kelley era tatăl său adevărat. Împrejurările vieții l-au făcut să-l dea spre adopție, dar chiar dacă și-a întemeiat o nouă familie nu a încetat să-l urmărească. Fratele vitreg al lui Michael murise, dar soția lui, Susan, locuia și lucra cu Stephen.

   Mai era doctorul Skovocov, fost medic și călău pe vremea KGB-ului, acum având un laborator de cercetări, unde făcea experiențe pe viu. Era ajutat de Nikolai Fetisov, fost general în armata rusă, care-l racolase și pe Raechen. Fost agent acesta era stabilit cu familia în Virginia, dar soția îi murise și copilul lui, Serghei, se stingea de-o boală la care medicii nu-i găseau leacul. Așa că acceptă să-l ajute pe Nikolai, acesta promițându-i un medicament miraculos pentru copil.

Zivera voia cutia, Nikolai voia toate bogățiile de sub Kremlin, dar nimic nu era posibil fără hartă, pentru că acolo jos, sub Moscova mai exista un oraș subteran. Niciunul dintre protagoniști nu era interesat dacă va distruge oameni și vieți, fiecare își urmarea propriile scopuri.

  Au nevoie de Michael și pentru a-l motiva atât Stephen cât și Genevieve dispar.

   Începe o cursă nebună pentru salvare și supraviețuire.Totul pare o tablă de șah uriașă unde fiecare piesă era pe rând și pion și jucător.

  Cu mult curaj, determinare, talent, urmăriri, lupte, crime, jocuri periculoase, Michael și prietenii lui Busch și Simon, rezolvă lucrurile. Stephen este salvat, Zivera dispare încredințat mării la fel ca și cutia mult căutată.

   Intrigantă și fascinantă este apariția și dispariția lui Genevieve, femeia despre care Simon spunea că n-are vârstă și trăiește de secole (vizibil la mormântul soțului ei), persoana despre care până la urmă nu știi dacă este reală sau un înger.

   Fascinantă este și istoria Kremlinului și a labirintului de sub oraș, unde se presupune că țarul Ivan își închisese comorile. Sigur istorie reală plus fantezie.

   Personajele ne conduc de-a lungul istoriei într-o cursă plină de urmăriri, crime, lupte, metode vechi și moderne, credințe vechi și noi, și totuși, deși supuse atâtor scene de groază caracterele lor sunt puternice și se manifestă din plin fie ele bune sau rele.

   Cartea, o combinație de fantezie cu roman istoric și polițist, reflectă eterna lupta dintre știință și credință (crede fără a cerceta), dintre bine și rău și mai ales biruința binelui.

O carte plină de adrenalină de la prima până la ultima filă.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Cărţi poliţiste
Cărţi istorice
Recenzii cărţi Editura Rao

Dincolo de credinţă de Richard Doetsch

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

  • Arci, din nou ai reusit sa imi trezesti curiozitatea. Cartea pare foarte interesanta!

  • Multumesc fetelor,chiar este o carte foarte interesanta cu multa incarcatura de mister si istorie.

  • Se pare ca azi e ziua recenziilor cu secte :)) Si in cartea recenzata de mine apare o secta :)) Felicitari!

  • Eu nu cred ca mai e cineva in blogosfera, care sa fi facut atat de multe recenzii (toate excelente) pentru RAO, ca Arci! Adevarul e ca la thrillerele politice si de spionaj, sunt in top cu aparitiile lor.

  • Multumesc Iliuta!Adevarul este ca-mi plac thrillerele dar imi place la fel de mult sa si descopar autori noi

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago