Recenzii carti

Dragă Poona de Karin Fossum – Crime Scene Press – recenzie

Dragă Poona, de Karin Fossum – Crime Scene Press – recenzie

Dragă Poona

Karin Fossum

Crime Scene Press – 2020

Traducere din norvegiană: Iulia Dromereschi
Număr pagini: 293

“Roman desemnat „cartea anului” de Washington Post Book World,,

  Este prima carte a cestei autoare norvegiene pe care o citesc, și sincer, sper că se vor traduce mai multe.

  Elvestead este un sat cu 2347 de locuitori, o biserică  foarte veche de lemn restaurată, o benzinărie, școală, oficiu poștal și o cafenea într-o clădire veche și urâtă, o sală de nunți și evenimente. Majoritatea sătenilor erau fermieri, dar mulți locuitori erau veniți de la oraș în căutarea liniștii și al marii. Unii lucrau în orașul apropiat unde era și un aeroport.

   Gunder era un tip liniștit, introvertit, singuratic, nu se oprea la cafenea decât foarte rar și atunci pentru o înghețată. Lucra la un depozit care vindea utilaje agricole, era foarte bun în ceea ce făcea și lumea îl aprecia. După moartea mamei rămăsese singur în căsuța lui și își dorea o soție. Sora lui Marie și singura lui prietenă îi face cadou o carte “Oameni din toate popoarele”. Multe seri le petrecea citind cartea, privind pozele și imaginandu-și diferite situații și vieți.

   Influențat de carte și pentru că cea care ar fi trebuit să-i fie alături se lasă așteptată,Gunder se hotărăște să-și caute o soție în India, care să fie fericită să-l urmeze în țara și casa lui.

   Decis, începe pregătirea, caută bilet, își stabilește orașul unde va merge, cumpără o broșă de argint s-o ducă cadou (broșa în mod normal se purta pe costumele populare norvegiene) și pleacă.

   Zilele petrecute în Bombay trec ca un vis, Gunder se îndrăgostește de chelnerița care-l servește, se plimbă, fac planuri și se căsătoresc la casa de cununii. O cheamă Poona, îi place de el și-și dorește o viață frumoasă într-un loc nou. El vine acasă, păstrând secretul până ce urma să vină și ea, dar pregătind totul pentru întâmpinarea ei.

   Doar că exact în ziua sosirii, Maria, sora lui Gunder, are un accident de mașină și intră în comă. Cei de la spital îl anunță pe el pentru că nu-i găsesc soțul și starea ei era critică.

  Speriat Gunder merge la spital și-l roagă pe Kalle, taximetristul satului, să o aducă pe Poona de la aeroport.

   Kalle nu o găsește și presupune că a venit cu altă mașină în sat. Dar Poona nu mai apare acasă la Gunder și el este din ce în ce mai nedumerit și speriat. Orele petrecute la spital îl secătuiesc de aceea nici nu se gândește că, necunoscuta găsită ucisă la marginea satului, la Hvitmoen, ar putea fi soția lui, Poona.

   Poliția începe cercetările, până și ei sunt șocați de cruzimea crimei, femeia nu fusese violată doar bătută crunt, iar fața îi era zdrobită. Inspectorul Sejer  și colegul lui Skaree merg în localitate și discută cu oamenii. Unii sunt mai deschiși, alții mai reticenți sau tăcuți, ca și cum fiecare ar avea ceva de ascuns. Totuși află că cineva văzuse o mașină roșie și doi oameni care păreau că fugeau prin lan, altul găsise o valiză (în cafenea), o pusese bine, uitase de ea și apoi o aruncase în râu de teama de-a nu fi suspectat.

Gunder recunoaște broșa pe care i-o făcuse cadou și o cicatrice pe care o avea Poona.

   Îl anunță pe fratele ei, care vine decis s-o ducă acasă în India, deși Gunder ar vrea s-o înmormânteze acolo.

   În final, după îndelungi cercetări și interogatorii găsesc vinovatul, care la început neagă liniștit și hotărât. Pare oarecum ciudat, unii sunt neîncrezători, dar flerul lui Sajer îi spune că acesta este criminalul și-l interoghează până recunoaște.

   Ca și cititor ești tentat să crezi că inspectorul vrea neapărat să pară că are dreptate, dar dacă ești mai atent, un detaliu, o discrepanță, din timpul interogatoriului te convinge că  Sajer are dreptate.

De ce a murit Poona?

Cine este criminalul și de ce a ucis-o?

Care este detaliul  care îi dă dreptate inspectorului? Cum și-a acoperit criminalul urmele?

De ce ascund oamenii din sat unele lucruri?

Ce se întâmplă cu corpul Poonei?

Ce hotărâre ia fratele ei și de ce?

Ce se întâmplă cu Marie?

Ce face Gunder?

Veți afla răspunsurile citind cartea.

   Pe lângă o poveste interesantă Karin Fossum ne prezintă satul, felul de-a fi al oamenilor, întâmplările bune sau rele din viața lor, modul cum gândesc, cum văd lucrurile, cum se manifestă.

   Personajele sunt complexe, în caracterul lor: bunătatea, calmul, binele se îmbină cu duritatea, ieșirile colerice, răutatea. Mai mult, personaje care par de partea binelui, chiar inofensive, se dovedesc a fi sociopate.

Polițiștii, viețile lor, întâmplările din secție, sunt  interesante și relevante.

   Până la urmă nu știi dacă viața satului a fost fundalul necesar pentru a vorbi despre crimă sau moartea Poonei a fost pretextul pentru a vorbi despre oamenii din comunitate și felul lor de-a fi.

Merită să citiți cartea autoarei.

Iată și câteva pereri avizate:

Un page-turner irezistibil, un fel de anchetă scandinavă a lui Sherlock Holmes, cu personaje de Bergman și sânge de Tarantino.” (Entertainment Weekly)

Cu o măiestrie pe care puțini o pot egala, Fossum îi zugrăvește cu perspicacitate pe locuitorii din Elvestad, reunind portretele vii cu un mister și un detective intelligent, dar supus greșelii. Finalul nu e cel la care s-ar aștepta cei mai mulți cititori, însă se potrivește perfect acestei povești despre vieți triste și mărunte și despre consecințele tragice ale hazardului.” (Publishers Weekly)

Răvășitoare… Fossum are capacitatea să vădă până în adâncul sufletului unui sat întreg.” (The New York Times Book Rewiew)

,,Singuraticul și ciudatul Gunder Jomann pleacă în India. După două săptămâni se întoarce căsătorit, lucru care-i năucește pe locuitorii din Elvestad. Însă chiar în ziua când soția lui ar fi trebuit să vină în Norvegia, poliția descoperă la marginea satului trupul neînsuflețit al unei femei. Deși toți se disculpă și dezbat pe marginea subiectului cu o oarecare detașare, inspectorul Konrad Sejer știe că, de fapt, nimeni nu e complet nevinovat – la urma urmei, când pătrunzi în mintea locuitorilor, descoperi un peisaj dezolant.

Un thriller procedural de excepție, obsedant, cu atmosferă unică și care te face să te întrebi ce monștri poate naște hazardul.”

Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Dragă Poona de Karin Fossum – Crime Scene Press – recenzie

 

 

 

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

  • Multumesc frumos pentru recenzie!nu stiu daca as putea citi cartea aceasta.El așteaptă mireasa și ea va fi ucisă...

  • Trebuie să aflu de ce a fost ucisă! Ce fac sătenii , ce secrete ascund ? Felicitări pentru frumoasa recenzie! Mulțumesc pentru recomandare!

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago