Era şi timpul să aprind iar stelele de Virginie Grimaldi – recenzii cărți.
Virginie Grimaldi s-a născut în 1977 lângă Bordeaux. Plăcerea pentru scris vine de la caietele bunicii cu poezii, iar primul ei roman prinde viaţă la vârsta de 8 ani. În 2009, a creat blogul „ Femme Sweet Femme ” unde a scris postări pline de umor, sub pseudonimul „Ginie”. Cu acest blog câștigă o popularitate ce-i îi permite să se avânte la scrierea primului său roman ca adult.
În 2014, ea a primit al doilea premiul „E-crire Aufeminin, sponsorizat de Tatiana de Rosnay, pentru o poveste scurtă, inspirată din realitate, La peinture sur la bouche. Virginie, publică primul ei roman în 2015, intitulat Prima zi din restul vieții mele, povestea Mariei, o femeie nefericită care decide să-și părăsească soțul și să meargă într-o croazieră timp de 3 luni, pentru a găsi fericirea. Revista Biba, salută o poveste amuzantă și ușoară. Cotidianul de Sud -Vest consideră că acest roman este o comedie romantică. Cartea a fost un bestseller. În același an, Virginie Grimaldi a semnat cu editura Fayard. În 2018 publică cel de-al patrulea roman ,, Era şi timpul să aprind iar stelele” înainte de lansarea cărţii ea a vândut drepturile de autor pentru a o adapta la cinema. De-a lungul timpului autoarea a scris numeroase cărţi, ca: In 2016, romanul, Tu comprendras quand tu seras plus grande, în 2017 romanul, Le parfum du bonheur est plus fort sous la pluie, în 2018 a mai publicat şi o colecție de cărţi poștale, fiind pe locul şase în topul celor 10 romancieri care au vândut cele mai multe cărţi pe teritoriul național, în 2019 cu romanul, Le parfum du bonheur est plus fort sous la pluie, şi 2020 cu romanul, Et que ne durent que les moments doux.
,,Vecinul meu, Paul, spune că ar trebui să-mi schimb serviciu. El a preluat tutungeria tatălui său şi crede, evident, că locurile de muncă sunt aduse de berze, care s-au reorientat când piaţa de desfacere a bebeluşilor le-a fost suflată de verze şi de trandafiri. Adevărul este că n-am alte competențe. Totuşi am făcu studii şi am un BTS de contabilitate şi gestiune. Am aflat că eram însărcinată în ultima zi de examen. Mathias câştiga destul de bine şi ne-am hotărât ca eu să mă ocup de Choe. Peste trei ani, când am dat-o la grădiniţă, am răspuns la zeci de oferte de lucru în domeniul contabilităţii şi administrației. N-am obţinut decât un intreviu, în cursul căruia am înţeles că acumulasem toate defectele: n-aveam experienţă deloc, îmi permisesem o pauză de trei ani ca să-mi drăgălăşesc bebeluşul şi aveam neobrăzarea să răspund ,,nu” la întrebarea ,,Există cineva care s-ar putea ocupa de copilul dumneavoastră în caz de urgenţă?” Nu puteam face faţă numeroşilor candidaţi căliţi şi plini de diplome, a căror prioritate nu le trăise în uter.”
Cartea ,,Era şi timpul să aprind iar stelele” este povestea a trei femei. Dedicată relațiilor mamă-fiică, povestea este redată prin prisma a 3 femei diferite: Anna, o mamă divorțată aflată în dificultate financiară și fiicele ei Lily (12 ani) și Chloé (17 ani). Cartea cuprinde esenţa realităţii şi dificultățile cu care se confruntă o mamă cu două fiice în primele etapel ale vieţii lor de adolescente. Nu doar partea financiară, ci şi modul în care fetele încearcă să depăşească problemele adolescentine cu dorinţele şi nevoile necesare unor tinere în creştere. Anna, în vârstă de 37 de ani, se prăbușește sub efortul financiar, cu un loc de muncă ce îi ocupă mai tot timpul, ce-i permite să-şi vadă fiicele doar la micul dejun. Viaţa ei trece neobservată, este prinsă într-o bulă din care nu mai are scăpare. După ce soţul le părăsește pe ea şi cele două fiice, viaţa lor se schimbă. Locul de muncă îi este amenințat, efortul de la serviciu și situaţia financiară precară o aduc la stadiul în care executorii judecătorești îi suflă în ceafă, amenințând şi siguranţa unei locuinţe.
La vârsta de 17 ani, Choe fiind o elevă eminentă, are vise, vise care se spulberă, odată cu apariţia problemelor din familie. Este nevoită să renunţe la vise şi la școală, şi să-şi ajute mama. În procesul ei de maturizare, dezvoltare, Choe pică în mirajul afecțiunii băieților, nevoia de afecțiune o îndrumă pe calea greșită. Ca orice miraj, acesta nu durează mult, odată ce băieții şi-au obținut iubirea, renunţă la ea. Choe rămânând să caute iar şi iar, totul fiind de scurtă durată. O tânără ce caută să-şi rezolve problemele emoţionale prin alte metode, ce o fac să intre în şi mai multe complicații.
Lily, în vârstă de 12 ani, nu-i plac oamenii, preferă singurătatea şi siguranţa locuinței şi compania șobolanului ei, ce i-a pus numele tatălui. După ce tatăl le-a părăsit, Lily i-a atribuit plecare cu comparația ,,a părăsit nava”. Toate gândurile, sentimentele, trăirile, şi momentele de hărțuire de la şcoală, le destăinuie jurnalului ei, pe care l-a denumit ,,Marcel”, înnodând o legătură cu el ca și cu o fiinţă, ca doi prieteni care îşi împărtășesc totul.
Timpul departe de fiicele ei, o face pe Anne să nu realizeze ce se întâmplă cu ele. Frământările, suferinţele şi problemele în care au intrat sunt declanșatorul care îi dă Annei puterea de a lua decizia de a pleca cu ele într-o călătorie prin țările Scandinave. Cele trei femei în autovehiculul bunicului, pe drumurile Scandinave, se aruncă în călătoria vieţii lor. O călătorie ce le va schimba viaţa. Gestul ei nebunesc şi iubirea nemărginită pentru fiicele ei, le aruncă într-o rulotă, pe drumurile care aduc schimbarea. În călătorie secretele, confesiunile, cearta, împăcarea şi peripețiile le leagă şi mai mult, le dă puterea de a lua-o de la capăt, de a prețui şi mai mult legătura lor. Distanţa dintre cele trei este ca o prăpastie fără fund, aşa pare totul la început, însă călătoria le face să vadă că prăpastia nu trebuie să existe, gelozie între cele două surori este și ea prezentă, însă, Anne le iubește pe cele două fiice în mod egal. O călătorie în care autoarea a cuprins esenţa vieţii, a realităţii, o încununare a realităţii în care o mamă rămâne singură cu două fiice, la etapele unei vârste în care atenţia, legătura sunt factorul principal pentru o dezvoltare sănătoasă, dar şi pentru o evoluție benefică a celor două fete.
Trei voci, trei suflete, trei poveşti de viaţă pline de emoţie şi tandrețe care se completează reciproc, şi-şi răspund reciproc. O carte cu umor, dragoste, umanitate, sacrificiu, încercare, gelozie, încredere şi determinare, pe care o vei iubi cu fiecare suflare, cu fiecare pagină pe care o parcurgi. O carte unde lacrimile şi râsul se împreună. O invitație de a ne cunoaște, de a iubi şi de a-i preţui pe cei pe care îi iubim. O călătorie din care fiecare cititor rămâne cu ceva, fie că vorbim de nevoia de iubire, fie că vorbim de greșelile pe care le facem pe parcursul vieţii, prinşi în furtuna vieţii, pe care le realizăm mult mai târziu, când efectul este deja împlinit, fie că vorbim de viață, de ea însăși. Şi tot ceea ce mai putem face este să încercăm să remediem, să reînnodăm legătura şi iubirea cu cei dragi.
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Așa cum ai prezentat-o, e o carte pe gustul meu. Felicitări pentru recenzie!
Mulțumesc! Ti-ar plăcea sigur.
Multumesc pentru recomandare! Am adaugat cartea in wishlist.
Cu placere. O sa-ti placa.
Un subiect interesant si mereu actual.
Felicitari pentru recenzie!
Cu placere! :)
Multumim pentru impresii, Roxy!
Cu placere! :)
Felicitări pentru recenzie
Mulțumesc!
Multumesc pentru recenzia frumoasa!
Cu plăcere, Nico!