Autori romani

Ești pe cont propriu – Stelian Țurlea – Crime Scene Press – recenzie

Ești pe cont propriu, de Stelian Țurlea – Crime Scene Press – recenzie

Ești pe cont propriu

Stelian Țurlea

Editura: Crime Scene Press, 2017

Pagini:170

   Ești pe cont propriu roman realist.

Despre autor

  „Stelian Țurlea ( n.2946) a urmat studii de filologie și filozofie la București, a fost gazetar( „ Lumea”, „ Zig-Zag”, „ Meridian”), după care a lucrat în televiziune, ca șef al departamentului de știri al Antenei 1. Din 1996 a lucrat la Pro Tv ca director editorial. Între 2000 și 2016 a condus „ Ziarul de duminică”.

   Autor a douăzeci și două de romane, zece cărți de publicistică, nouă cărți pentru copii și două traduceri. A îngrijit șase albume.

   A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Literatură pentru copii (2003), Premiul Asociației Editorilor din România pentru Literatură pentru copii(2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor(2006), Premiul Asociației Scriitorilor din București(2007), Premiul „ Flacăra” pentru Literatură(2011).”

   E prima mea întâlnire cu scrierile autorului. Auzisem până acum doar vorbe bune. Nu știu de ce mă așteptam să găsesc între paginile acestei cărți o clasică acțiune polițistă. Nu mă așteptam să am o surpriză la poveste, poate doar la originalitatea stilului de scriere.

   ,,Ești pe cont propriu” este un roman realist care ne prezintă imaginea actuală a vieții văzute sau nevăzute. Cunoscută de noi sau mai puțin cunoscută. Acest roman pare o piesă de teatru prezentată pe scenă, dar cu informații din culise, şi puțină filozofie.

 

Încât nu spun că m-am săturat de sistemul acesta de căcat, unii-mi zic să-mi țin gura, că poate mă leagă ăștia. Da’ io știu că nu mai pot, că ce-au făcut ăi dinainte rămâne bun făcut, adică pot să-njur cât vreau și să critic pe cine vreau și să ies în piață în fața guvernului seară de seară, să protestez că s-au gândit să-și ia țara înapoi în singuru’ fel care chiar mă calcă pă bătături, adică să dea o ordonanță să-i scoată din pușcării pă toți trimișii acolo că furaseră. Mi se pare o măgărie, mai ales să-mi spună mie că se gândiseră la bieții oameni că stau înghesuiți ca sardelele pe priciuri, în paturi ruginite, cu șobolani umblând de acolo-acolo și căcăstoare trurcească și vine Bruxelles-ul și-i amendează că n-au condiții de detenție. Vezi, Doamne, că sunt obligați să dea ordonanța aia. Da’ mai înainte nu-i obligase nimeni, când fusesem și io acolo? Să prind și io niște condiții d-astea pă care ni le flutură ei pe la nas acum? „

   Tema principală este o continuare a romanului Săptămâna nebună, în care inspectorul Stamate și ajutorul său Petruș caută un interlop, pe Tati. Acesta pare a fi în spatele multor întâmplări. O radiografie din lumea interlopă în care ne sunt prezentate traficul de carne vie, de droguri, furturile, maltratarea și manipularea, dar ca temă secundară autorul ne prezintă subtil și plin de umor viața politică, fără mănuși, fără ocolișuri. Știu că orice asemănare cu diverse persoane din lumea reală este fictivă, dar rămâne la alegerea cititorului să discearnă unde e limita dintre realitate și ficțiune. Cultura civică prezentată de autor este transparentă și documentată. Limbajul folosit este nonconformist, libera exprimare alăturată umorului negru oferind o lectură palpitantă.

   ,,Ești pe cont propriu” este un roman subiectiv. Fiecare nou capitol ne este prezentat la persoana I, din perspectiva fiecărui personaj în parte. Fie el polițist sau infractor. Acest lucru oferă o viziune nouă cititorului, implicându-l în poveste. Emoția transmisă de personaj se resimte la cititor.

   Introducerea în lumea interlopă ne este adusă de rugămintea unei doamne frumoase, mai în vârstă. Aceasta îl roagă pe Inspectorul Victor Stamate să-i găsească nepoata, pe Veronica, care a dispărut. O fată bună, lucra la un call center și avea un iubit chitarist. De la firul acesta pornește ancheta, dar unde ajunge și ce descoperiri se fac, unde este fata și ce a pățit, este sau nu găsită, trebuie să descoperiți singuri citind romanul. În puține pagini veți descoperi foarte multe lucruri interesante. De ce să vorbim de filmele americane când o carte scrisă de un autor român contemporan oferă complexitatea unui film artistic?

Autori români

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

 

 

 

Vero

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago