Tot mai des suntem puși în situația de a primi feedback și uneori, mai rar ce-i drept, ni se solicită o părere legată de anumite acțiuni și aspecte pe care cei din jurul nostru le-au concretizat.
În general oamenii sunt interesați să își exprime punctele de vedere și mai puțin să le ia în considerare pe ale celorlalți. Emiterea de impresii sau judecăți de valoare vine dintr-o nevoie ascunsă de a face o diferență, de a conta pentru cei din jur. Dar uneori impresiile care ne sunt împărtășite, nu au efectul scontat. Deși majoritatea dintre cei care le oferă au tendința să creadă că este absolut necesar să aibă ceva de spus în ceea ce ne privește, reacția cu care se confruntă riscă să îngreuneze procesul de comunicare.
Este dificil să primești un feedback negativ și este nevoie de foarte mult autocontrol și capacitate de a separa lucrurile pentru a ajunge în punctul de a înțelege că acest schimb de idei nu ar trebui să fie neapărat un atac la persoană, ci doar să puncteze un aspect care merită lăudat sau care ar putea fi îmbunătățit.
Feedback-ul negativ are puterea de a bloca comunicarea sau de a o transforma într-o ocazie de a acumula frustrări față de persoana care ni-l transmite. Mai rar poate fi privit ca o oportunitate de a schimba ceva în bine deoarece nu am fost crescuți în acest spirit. Cel al recunoașterii greșelilor sau a acceptării ideii că mereu e ceva de îmbunătățit.
Nu este exclus nici ca momentul recepționării unui feedback pozitiv să se dovedească a fi un factor blocant în comunicare, mai precis să nu permită activarea vreunei reacții. Pentru cei care consideră că au acționat cu mărinimie, poate deveni frustant să observe că laudele oferite nu ne flatează sau nu ne gâdilă orgoliul așa cum era de așteptat.
Axați pe aceste reacții de moment, foarte puțini reușesc să ia în calcul faptul că fiecare dintre noi avem alt tip de personalitate și ne-am confruntat cu experiențe de viață diferite în drumul nostru spre propria dezvoltare.
Cei care nu au avut parte în copilărie de încurajare și sprijin din partea părinților și persoanelor apropiate, se confruntă cel mai des cu un blocaj, mascat printr-o lipsă de reacție atât în fața laudelor cât și a criticilor.
Photo credit – pixabay
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Mulțumesc pentru încă un articol bine punctat!