“Situații abracadabrante: insolite, bizare. Le recunoaștem cu ușurință – și ne delectăm – în filme.
Cu curiozitatea, răbdarea și pasiunea de a trage de firul unor asemenea întâmplări, cu puterea cuvintelor atât de vii ordonate de el într-un flux logic până la finalul neașteptat, Stelian Țurlea ne aduce în față câteva asemenea situații.
Ne delectează, dar ne face și să tresărim. Pe lângă sau prin câte am trecut noi înșine? Fără să le înțelegem sau să le dăm atenție, din grabă, nepăsare sau atâtea alte cauze…”
Noul volum al Domnului Stelian Țurlea este unul de povestiri. Sunt 7 povești de viață interesante, sensibile, care abordează probleme inedite, ca de altfel toate scrierile autorului. Unele au o ușoară tentă polițistă, altele un pic de fantezie și mister, chiar ușor horror, dar toate pun întrebări, ridică probleme, descriu bucăți de viață pe care le-am trăit poate și noi, dar pe care sigur le remarcăm în societatea de azi, la oamenii din jurul nostru.
“Petrecere cu Glenfiddich” este prima poveste care deschide volumul. O afacere care decade, scad comenzile, șeful de atelier bătrân și bolnav este tolerat, din cauza singurătății, să locuiască efectiv în biroul lui din hală. Îndatoririle i le preluase adjunctul, un om încă tânăr, obligat să ia hotărâri, să concedieze lucrători, dar și să rezolve toate problemele ivite. Cea mai dificilă și mai acută părea comportarea femeilor, și erau multe, majoritatea singure, care voiau să pună mâna pe unul dintre puținii bărbați rămași în secție. Unele voiau doar o aventură, altele o căsnicie, și n-aveau nici o reținere să-și urmărească scopurile făcându-le, ele primele, avansuri. Urmărit și el de una dintre lucrătoare, cu o insistență bună pentru alte scopuri, este de-a dreptul terifiat și nu știe cum să procedeze.
Cum se va descurca veți afla citind povestea.
“Vernisaj cu emoții “: a fost într-adevăr un vernisaj cu urmări pline de emoții și frământări. Antonia lucra la muzeu, pregătea vernisaje pe diferite teme, era mulțumită de meseria ei. Iesita dintr-o relație toxică cunoaște câțiva vecini din noul bloc unde locuia. Cu Silviu, aviator, chiar are o scurtă relație, dar parcă simte că nu “e ce ar trebui”. Dar cu sora lui pare că este “pe aceeași lungime de undă”.
Ce surpriză va avea Antonia? Ce va descoperi în viața ei? Ce va descoperi despre ea?
“Coțofenele” implică o discuție surprinsă de un ziarist, într-un local, la o masă din apropierea lui. Discuția este edificatoare despre relațiile, aranjamentele, chiar forțate, din societatea de azi. Minciuni, furturi și falsificări de acte, cămătării, prefăcătorii, nimic nu le este străin personajelor.
“Un corcoduș aprins de flori” este povestea unei femei sensibile, care scria poezii, le trimitea doar prietenilor în mesaje, le ținea la sertar nepublicate din lipsă de încredere în valoarea lor. Dar asta netezește drumul escrocilor, astfel că un aşazis prieten îi fură munca și o publică sub numele lui. Ce fac prietenii adevărați, ce se întâmplă, veți vedea.
Mai avem o poveste despre o formație de tineri, cu referiri la muzică veche și cântăreți cunoscuți generațiilor mai în vârstă.
Apoi una despre o prințesă care, citind enorm de mică, acumulase o mulțime de cunoștiințe, dar care totuși la ceremonia, în care fusese onorată de-o prestigioasă academie, se pierde oarecum și în loc de un discurs spune doar : ”Cum ce nu știi e mai mult decât ce știi, nu vorbi mult!”
“Femeia Deltei” ultima poveste, cea care dă și titlul volumului, tratează un subiect extrem de spinos.
Protagoniștii un El și o Ea!
El un tip în vârstă, dar care nu-și simte anii fizic, rămas singur, dar incapabil să existe fără a fi în cuplu, este decis să-și trăiască viața( câtă i-o mai fi rămas) fără ezitări, fără relații lungite, ci ca și cum fiecare zi ar fi ultima. I se pare inutil ca doi oameni ajunși la un anumit prag al vieții să ezite la fel ca la relațiile din tinerețe.
Ea cu niște ani, nu mulți, mai tânără, ieșită dintr-o căsnicie nereușită și din întâlniri eșuate, deși își dorește relația aceasta ar vrea s-o păstreze doar în planul prieteniei. Este speriată de gura lumii și tributară vechilor mentalități, referitor la diferența de vârstă.
Ce va face ? Cum se va sfârși zbaterea minții și a sufletului veți vedea citind povestea.
Ca de obicei scrierile Domnului StelianȚurlea te fac să evadezi în alte povești, să-ti amintești de vremuri trecute, să privești mai atent la persoanele din jurul tău.
Dar mai ales să te confrunți cu propriile temeri, să arunci o privire în mintea și inima ta, și în modul în care percepi viața.
Vă recomand cu drag volumul, pentru că din fiecare poveste avem ceva de învățat.
Felicitări Domnule Stelian Țurlea și mulțumiri!
Carte disponibilă pe site-ul Editura Integral
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Felicitări autorului