Titlul original: La femme au mirroir
Editura: Humanitas fiction
Număr de pagini: 336
Nota: 10
Există scriitori care nu au nevoie de cuvinte pompoase pentru a atinge sufletele cititorilor. Aceștia își presară cuvintele cu o extra doză de farmec. În această categorie de magicieni ai vorbelor îl putem include, fără vreo urmă de îndoială, pe Eric-Emmanuel Schmitt autorul a numeroase cărți îndrăgite precum Oscar și Tanti Roz, Evanghelia după Pilat, Cea mai frumoasă carte din lume.
Bucurându-se de o notorietate crescândă, Eric-Emmanuel Schmitt vine mereu cu ceva nou. După cum bine observă și cei de la publicația Télérama, autorul francez preferă „construcțiile complexe și în același timp ludice, iar cititorul se delectează și învață citindu-i cărțile.”
Cea mai nouă operă a sa, Femeia în fața oglinzii, are în centru trei femei ce au trăit în epoci diferite, cartea putând fi considera o pledoarie în favoarea femeilor. Aici sunt prezentate trăsături definitorii ale femeii oricărui veac: capacitatea și forța de a îndura loviturile vieții, cocktailul de fragilitate și tărie ce există în fiecare dintre noi.
Cine sunt, totuși, cele trei personaje? Zic să le cunoaștem pe rând.
Anne e o tânără modestă ce locuiește în Bruges-ul secolului al XVI-lea. E forțată de familie și de împrejurări să se căsătorească cu Philippe – un tânăr foarte chipeș, de altfel. Și totuși… ea dorea altceva, se simțea mai atrasă de natură și de tainele ascunse ale lumii. Prin urmare. În ziua nunții ei se hotărăște să fugă în pădure. Din acel moment viața ei se schimbă complet.
Hanna e contemporană cu Freud și locuiește în Viena. E o aristocrată căsătorită „decât din calcul”. Trăiește înconjurată de mătuși și alte rude care încearcă să o convingă că singurul scop al ei este să asigure continuitatea familiei von Waldberg, iar presiunea crescândă devine tot mai agasantă. Astfel, Hanna încearcă să se regăsească pe sine cu ajutorul psihanalizei.
Anny Lee, cel de-al treilea personaj, trăiește în Hollywood-ul zilelor noastre. E o actriță celebră care se refugiază în droguri și alcool, până în momentul în care decide să rupă toate stratagemele de marketing ce erau menite să o transforme într-un adevărat star.
Când am pus mâna pe carte, mă așteptam să fie un alt volum de proză scurtă semnat de Eric-Emmanuel Schmitt. Însă Femeia în fața oglinzii e un roman. Cele trei femei, deși diferite, sunt atât de asemănătoare încât ai impresia că sunt legate în vreun fel una de cealaltă. Cum se poate asta? Păi va trebui să aflați voi – citind!
De remarcat este structura acestei povești. Episoadele din viețile eroinelor sunt intercalate, fapt ce mărește suspansul și poate pune în dificultate un cititor ne-experimentat. Femeia în fața oglinzii e o poveste complexă, ce poate fi cu greu încadrată într-un gen: e și roman istoric, e povestire filosofică și/sau psihologică, are și un iz de… chick lit.
Mie personal mi se pare un lucru absolut genial… urmărești trei povești scrise în trei stiluri diferite (tipice epocilor prezentate) și ești curios să afli tot mai mult din fiecare poveste.
Femeia în fața oglinzii este cu siguranță un roman de citit și recitit. Mă face să mă întreb: ce va mai scrie Schmitt dată viitoare… până atunci, are un 10+ de la mine pentru această care!
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Felicitari pentru recenzie, Diana! :)
Foarte interesanta recenzia! Cu siguranta mi-o voi cumpara si eu, mai ales ca Oscar si Tanti Roz este preferata mea din toate timpurile!!
Spre rusinea mea nu am citit nimic de Schmitt si realizez ca recenzia ta suna intr-un mare fel pozitiv, iar eu se pare k am ratat un autor extraordinar. Felicitari pt recenzie! Pun cartea pe lista!
Wow, foarte frumoasă recenzia! Schmitt este unul dintre autorii mei preferați, așa că abia aștept să citesc și această creație care, din câte observ, este inedită.
Felicitări, Diana! O recenzie interesanta si ispititoare!
Mulțumesc Laura :*
EmM e o carte pe care ți-o recomand cu mare drag :)
Mara, mulțumesc tare mult! Ți-l recomand pe Schmitt, e un scriitor aparte: are un mod de a povesti aparent simplu, dar cucerește pe oricine (zic eu).
Mulțumesc, Roxana! E o carte inedită și interesantă, o să vezi!
Mersi, Geo!