Titlu: Hygge Home
Autor: Meik Wiking
Editura: Litera
Anul: 2022
Număr pagini: 272
Hygge este un cuvânt danez care descrie starea de confort, de bine și de mulțumire, atât cu sine, cu mediul înconjurător, dar și cu cei din jur… cu alte cuvinte, să fii în armonie cu tot ceea ce există. Poate că pentru noi românii și pentru alte popoare, această stare este dificil de obținut și mai ales, de întreținut, dar pentru danezi, ea există bine implantată, de secole, în ADN. Într-un articol intitulat „Anul hygge, obsesia daneză pentru confort și mulțumire”, din anul 2016 din ziarul „The New Yorker”, se subliniază faptul acest cuvânt a fost printre finaliste în cursa pentru „Cuvântul anului”. Câștigătorul a fost cuvântul „post-truth”, însă conceptul de „hygge” s-a răspândit rapid în întreaga lume. În 1957, scriitorul Robert Shaplen scrie pentru publicația de mai sus, un articol intitulat „Scrisoare din Copenhaga”, unde relatează că starea de hygge este omniprezentă: „Străzile sunt pline de zâmbete, peste tot sunt oameni hygge, care-și ridică pălăriile unul în fața celuilalt, care trec prin fața unui străin făcând același lucru și privindu-l cu o expresie care indică faptul că se așteaptă ca și străinul să facă la fel.”
Hellen Russel, o ziaristă din Marea Britanie, în articolul „Anul trăitului în stil danez” descrie termenul ca „a se bucura de lucruri confortabile, blânde, care aduc stare de bine”.
Se spune că termenul hygge derivă dintr-un cuvânt norvegian din secolul al XVI-lea – hugga – termen care însemna „a consola”, cuvânt care se înrudește cu atualul cuvânt englezesc „to hug” (a îmbrățișa). Există unele voci care pun starea de hygge a scandinavilor pe seama stilului lor de viață, a faptului că au știut cum să gestineze finanțele, educația, toate sectoarele necesare pentru ca grijile să nu facă parte din decorul general. Cu toate acestea, citind seria autobiografică scrisă de Karl Ove Knausgaard și publicată tot de editura Litera, nu am regăsit nimic hygge, ci mai degrabă o stare profund analitică a unui om care avusese o adolescență plină de frustrări cauzate de mentalitatea adulților. Dincolo de toate aceste aspecte, cred că pentru a descoperi ce înseamnă hygge cu adevărat, trebuie să mergi în Danemarca. Să nu uităm că un raport OMS din anul 2018 a scos la iveală faptul că, în mod inexplicabil, în țările declarate „cele mai fericite în lume”, rata sinuciderilor este mai mare decât în cazul țărilor mai puțin fericite. „Potrivit aceluiași studiu, 12,3% din populaţia ţărilor nordice trăieşte în condiţii de nefericire şi de suferinţă psihologică, procent care urcă la 13,5% în rândul tinerilor cu vârste între 18 şi 23 de ani şi îl depăşeşte pe cel de 19,5% în rândul tinerelor sudeze (faţă de cel de 13,8% al băieţilor). Doar vârstnicii sunt ceva mai fericiţi decât tinerii; 16% dintre cetăţenii scandinavi cu vârste de peste 80 de ani suferă din cauza unor probleme fizice sau de singurătate.” (Il sole 24 ore, publicație italiană online).
În ultimii ani s-au scris numeroase cărți despre acest concept. Meik Wiking, autorul cărții, este CEO la Institutul de Cercetare a Fericii din Copenhaga. A mai scris „Mică enciclopedie Hygge”, „Mică enciclopedie Lykke”, dar și alte cărți care au ajuns besteller-uri în New York și nu numai. Așadar, oamenii vor să afle rețeta fericirii, cheia stării de bine… și acest proces îmi aduce aminte de un călugăr de la o mănăstire din Piatra Neamț care mi-a spus „Tot ceea ce crezi că vei găsi în cărți cu rețete miraculoase, există deja în tine”. E adevărat, avem în noi toate resursele și tot ceea ce e necesar pentru a ne simți împliniți, însă avem nevoie de mijloace pentru a conștientiza asta.
„Hygge Home. Cum să-ți transformi casa într-un cămin fericit” poate fi o excelentă sursă de insirație pentru cămin, pentru amenajarea acestuia, pentru construirea unei atmosfere plăcute, prietenoase. Este – cred că putem să o numim și așa – un album sugestiv, pentru ceea ce reprezintă căminul pentru noi.
Citind cartea veți descoperi că hygge este, până la urmă, cuvântul pentru starea de armonie pe care toți ne-o dorim. Nu e o chestiune daneză, ci doar un nume danez dat acestei stări de armonie cu noi înșine și cu tot ceea ce se află în jurul nostru. Un spațiu aerisit, amenajat cu gust, o atmosferă plăcută, o atitudine plină de iubire și respect față de tot ce ne înconjoară, toate acestea alcătuiesc atmosfera hygge pe care putem să o aplicăm oriunde în lume… dacă ne dorim asta.
Cum să creezi un spațiu hygge, cum să amenajezi spații tămăduitoare în casă, cum să faci din casa ta un spațiu în care să te deconectezi pe deplin după orele de muncă, dar și cum să muncești hygge, toate acestea le veți afla citind cartea. Trebuie să adaug faptul că mi-au plăcut foarte mult imaginile din carte, eu am avut impresia că răsfoiesc un mic album foarte bine realizat, perfect pentru un cadou aniversar sau pentru un cuplu aflat la început de drum împreună.
Nu vă ofer citate, vă spun doar că este o carte pe care aș vrea să o recitesc într-o iarnă friguroasă, lângă soba din casa bunicilor mei, cu focul din lemn de brad arzând, cu un ceai cald de cimbru, cu motanul torcând la picioarele mele… cu alte cuvinte, într-o atmosferă armonioasă, departe de agitația orașului.
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Hygge Home de Meik Wiking – Editura Litera – recenzie
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Interesanta carte! Felicitari pentru recenzie Ro!
Mulțumesc din inimă, Arci!
Mulțumesc pentru recomandare
Cu mare drag, Vero!
Mulțumesc pentru recomandare!
Interesant carte, multumesc de recomandare