Recenzii carti

Informatorul de John Grisham-Editura Rao-recenzie

Informatorul de John Grisham-Editura Rao-recenzie

Titlu original: The Whistler

Traducere: Mihaela-Alina Ifrim, Lingua Tradom
Editura Rao: 2018
Număr pagini: 380

  “Lacy Stoltz este investigator pentru Baroul din Florida. E avocată, nu polițistă, iar sarcina ei este să preia cazurile care se referă la abaterile judiciare. După nouă ani în cadrul Baroului, ea își dă seama că totuși cele mai multe probleme sunt cauzate de incompetența și mai puțin de corupție. Lacy Stoltz nu s-a așteptat să nimerească în raza gloanțelor. Jobul ei este să investigheze abaterile judecătorilor din statul Florida, dar, până acum, cazurile ei n-au prezentat niciun fel de risc, decât riscul de plictiseală. Lucrurile se schimbă când Greg Myers, un avocat care și-a pierdut dreptul de a profesa, îi aduce la cunoștință detaliile unui caz cu potențial. Myers reprezintă interesele unui informator care cunoaște dedesubturile unei înțelegeri dintre un judecător și un cartel de crimă organizată. Judecătorul corupt împreună cu asociații săi au facilitat construirea unui cazinou pe pământul unui trib amerindian. Două persoane și-au pierdut viața pentru că s-au opus proiectului, iar cea de-a treia este în închisoare pentru uciderea primilor doi, o crimă înscenată. De la construcția cazinoului, judecătoarea s-a îmbogățit subit. Nimeni nu o bănuiește de nimic… până acum. Va reuși Lacy să o demaște pe cea mai coruptă judecătoare din istoria americană?”

  Îmi place foarte mult cum scrie și ce subiecte abordează John Grisham. Haideți să facem cunoștiință cu autorul.

   John Grisham s-a născut în Jonesboro, Arkansas, la 8 februarie 1955, într-o familie modestă. Dupã absolvirea Facultății de Drept, a practicat avocatura timp de aproape un deceniu în Southaven. În 1983, a fost ales în Camera Reprezentanților din Mississippi, din partea democraților, for din care a făcut parte până în 1990. În timpul liber, ca hobby, Grisham a început munca la primul sau roman și a avut nevoie de trei ani pentru a scrie …Şi vreme e că să ucizi, pe care l-a finalizat în 1987. Grisham a continuat sã scrie cel puțin un roman pe an, cele mai multe dintre ele devenind imediat bestselleruri. Publishers Weeky l-a declarat pe Grisham „romancierul cu cele mai bune vânzari al anilor 1990“, cu peste 60 de milioane de exemplare vândute. În prezent, romanele sale au fost publicate în mai mult de 255 de milioane de exemplare, traduse în 29 de limbi.

La editura Rao au apărut 34 de traduceri ale cărților lui J.Grisham, astfel:

  -24 de thrillere juridice:”Și vreme e că să ucizi”,”Firma”,”Cazul Pelican”,”Clientul”,”Camera morții”,”Omul care aduce ploaia”,”Juriul”,”Partenerul”,”Avocatul străzii”, ”Testamentul”, ”Frăția”, ”Moștenitorii”, ”Maestrul”,”Ultimul jurat”,”Mediatorul”,”Apelul”,”Asociatul”,”Mărturisirea”,”Litigiul”,”Șantajul”,”Șirul de platani”,”Muntele familiei Gray”,”Avocatul rebel” și “Informatorul”

– 2 romane:”Campionul din Arkansas” și “Calico Joe”.

-2 romane umoristice:”Un altfel de Crăciun” și “Fotbal și pizza”.

-1 carte de povestiri:”Ford County”

-1 carte de nonficţiune:”Nevinovatul”

-4 romane pentru tineri:”Theodore Boone: Puștiul avocat”, “Theodore Boone: Răpirea”,”Theodore Boone: Acuzatul”,”Theodore Boone: Amenințarea”.

  Lacy și Hugo lucrau la Biroul de Conduită Judiciară, un birou cu bugetul foarte redus. Erau doar șase investigatori care împărțeau responsabilităţile cazurilor și șeful lor Michael Geismar.

   Lacy rămăsese pentru că aprecia echipa cu care lucra, Hugo nu prea avea încotro, avea 4 copii. Câteodată când el și soția lui Verna se simțeau depășiți, Lacy, prietena lor, îi mai ajuta cu copiii. Lacy era singură, decepționată de bărbați și de relațiile avute, era mulțumită doar cu câinele ei Frankie. Provocarea pentru ea și Hugo era munca, le plăcea să cerceteze să afle faptele, să pună capăt abuzurilor făcute de unii judecători. Cinstiți, loiali, idealiști nu-i puteau accepta pe cei care în numele banilor, a dorinței de putere, a lăcomiei, distrugeau vieți și cariere.

  Acum se îndreptau spre portul din St.Augustine, la o întâlnire cu un informator cu numele de cod Randi. Acesta vorbise cu Lacy la telefon și-i spusese că vrea să reclame un judecător, dar că se teme să vină în oraș.

   Randi Mix practicase dreptul la o mică firmă din Pensacola, avusese un client bogat care-l tentase cu niște afaceri. Visase să aibă o viață frumoasă, dar nu știa de falsurile pe care le făcuse clientul său în acte. Falsurile au fost descoperite, o grămadă de oameni au fost anchetați și judecați. Randi a făcut o înțelegere, s-a declarat vinovat de cel mai mic delict, i-a turnat pe ceilalți și a fost închis doar 16 luni într-o închisoare federală. A lucrat la biblioteca închisorii, a ieșit, și-a redobândit licența, locuia pe-o barcă și se ascundea de foștii clienți. Clientul pe care-l reprezenta acum era prietena lui Cooley, coleg de detenție cu el. Cooley nu-și ceruse repunerea în funcție ca avocat, prefera să lucreze că investigator.

Toți trei au hotărât să dezvăluie o afacere dubioasă  și implicarea unei judecătoare cunoscute, și să obțină banii pentru informații (era un fond al informatorului –de unde erau răsplătiți cei care denunțau faptele)

   Randi își schimbă numele în Greg Myers și semnează plângerea împotriva judecătoarei Claudia McDover, atât pentru conduita imorală cât și pentru contribuția la acțiunile unei bande renumite. Cei despre care era vorba își spuneau “Mafia de pe Coasta” și Randi le spune istoria lor de la începuturi până în prezent. Prinși în unele locuri, vânați în altele, și-au reconsolidat micul “sindicat”, descendentul unuia dintre gangsteri, Vonn Dubose, a ajuns  cu 4 prieteni-veri și o mână de oameni de încredere să facă afaceri cu un trib Amerindian:T appacola. Dubose acționa doar prin intermediari, puțini oameni îl văzuseră și mai puțini îl cunoșteau.

   Guvernul dăduse o lege prin care se stipula dreptul triburilor de indieni să construiască  cazinouri și să le exploateze în folosul comunității. Dubose cumpără pământ în jurul rezervației, construind un teren de golf, hoteluri și locuințe rezidențiale. Ia legătură cu Căpetenia tribului și îl convinge să construiască un cazinou..

   O parte dintre indieni nu sunt de acord, dar pe alții îi tentează ideea și cazinoul “Treasure Key”, cazinou cu servicii complete, deschis non-stop și aproape de autostradă și plajă, este construit. Dar un grup de indieni se opun și repercursiunile sunt mari. Șeful lor Son este ucis împreună cu soția prietenului lui, așa că Junior Mace este învinuit pentru crimă, închis și condamnat la moarte. Fără șefii lor oamenii cedează și sunt de acord cu păstrarea tăcerii și a secretelor.

   Căpetenia tribului construiește case, școli, spital, dă fiecărui indian o sumă de bani-dividente, atât bătrânilor cât și tinerilor, bineînțeles făcând și el o grămadă de bani.

   Dubose cumpăra pământurile pentru terenul de golf în mod legal sau cu amenințări și-n toate cazurile este ajutat de judecătoarea Claudia McDover, care dă sentințe mereu favorabile.

   Cu o poveste de viață interesantă, după un divorț urât, Claudia s-a redresat, și-a luat licența în drept, a lucrat mult, a fost realeasă judecătoare de câteva ori la rând, și acum își adună bani și case, pietre prețioase, bijuterii, antichități, opere de artă. Cea cu care împarte totul, conturile din străinătate, banii, călătoriile este avocata și prietena ei Phyllis Turban.

  Lacy și Hugo sunt conștienți că ar trebui să predea cazul F.B.I-ului, care are mai multe resurse, dar vor să mai cerceteze unele lucruri.

  Au mers la Junior Mace la închisoare, apoi la fratele acestuia în rezervație, și-și dau seama că toate lucrurile sunt legate între ele ca o pânză de păianjen.

  Myers depune cererea  și  sunt luați la ochi. Un presupus informator îi atrage în rezervație, o mașină îi lovește (vor constata că airbagul și centura de siguranță din partea pasagerului au fost tăiate), de fapt un camion furat. Hugo moare, dar Lacy supraviețuiește, își amintește unele lucruri și e hotărâtă să-i demaște.

   Șeriful Lyman Gritt din rezervație devine bănuitor, face discret cercetări, găsește un șervețel îmbibat cu sânge, urmele a două mașini, mărturia unui trecător care a văzut cum s-a furat camionul și în final o filmare de la o mică benzinărie de pe un drum pustiu. Neavând încredere în ceilalți nu ține probele la sediu așa că atunci când Căpetenia îl dă afară, înlocuitorul nu va găsi nimic .

   Lacy se face bine, începe colaborarea cu F.B.I.-ul, are poze, probe. Dar Randi și Cooley aplică planul lor B și dispar, astfel că cercetările vor fi intense, crezându-se că au fost descoperiți.

  Lacy o salvează pe prietena lui Randi și în final pe cea care pornise tăvălugul cu informațiile ei, JoHelen-grefiera judecătoarei.

  Cei doi care i-au lovit pe Lacy și Hugo cu camionul sunt identificați și prinși (datorită pozelor pe care șeriful Lyman i le dă avocatei). Puși față în față cu faptele lor și cu probele vor colabora.

Toate probele, urmăririle, atacurile sunt demonstrate, se lucrează în colaborare și liniște pentru a fi prinși toți.

Cam atât!

Cartea este foarte greu de povestit fiind plină de acțiune, informații, adrenalină în stilul deja cunoscut al autorului.

   Așa că dacă vreți să știți cum se derulează cercetările, cum și dacă sunt prinși vinovații, ce se întâmplă cu Junior Mace, dacă sunt  pedepsiți capii  organizației, ce se întâmplă cu judecătoarea și avocata ei citiți cartea.

Și acum câteva păreri avizate:

Cel mai bun autor de thrillere în viață.”(Ken Follett)

Fascinant …bine scris…Thrillerul Informatorul descrie o conspirație stufoasă, implicând o rezervație amerindiană, un sindicat al crimei organizate și un judecător corupt care a obținut o mică avere de la un cazinou tribal.”(The New York Times Book Review)

O poveste convingătoare și unul dintre cele mai bune romane ale lui Grisham. Niciun autor de la Sinclar Lewis încoace n-a schițat mai bine societatea noastră bolnavă politic și social”(Patrick Anderson-The Washington Post)

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii Cărţi Editura Rao

Cartea Informatorul de John Grisham poate fi comandată de pe site-ul Editura Rao

 

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

  • Am citit doar " Si vreme e ca sa ucizi "
    Mi-a placut . Imi place si recenzia ta, Arci

  • Felicitări pentru recenzie Arci! Îmi plac mult cărțile autorului; abia aștept să o încerc și pe aceasta!

  • Multumim de recomndare, Arci! :) Nu cred ca am dat peste vreun roman de-al lui Grisham care sa nu imi placa! :)

  • Un subiect foarte interesant. Nu am citit nicio carte de Grisham, dar pe aceasta as vrea sa o abordez. Multumesc mult pentru recomandare, Arci! :*

  • Arci, să știi că am așteptat cuminte recenzia. Nu m-am grăbit să cumpăr cartea. Verdictul tău e esențial pentru mine! E o carte foarte solicitată de cititori, dar eu n-am îndrăznit încă. Am vrut să văd părerea ta.
    Felicitări din suflet pentru recenzie! Acum pot să cumpăr și eu cartea!

    • Multumesc Rodica!Este foarte interesanta ca de altfel toate thrillere juridice ale lui Grisham

  • Felicitări pentru recenzie, Arci :) Ca întotdeauna, ne expui cu talent și iscusință niște recomandări literare minunate!

  • Imi place acest autor si cartile sale! O alta carte plina de adrenalina,marca Grisham! Multumim Arci!

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago