Autori romani

Interviu cu autoarea Vero Budea – Literpress Publishing

Interviu cu autoarea Vero Budea – Literpress Publishing

   Veronica Budea este una dintre autoarele volumului ,,Aripi de gând”, duetul poetic fermecător dintre două femei cu o autentică înclinație spre poezie și frumos. Referindu-ne strict la Vero, așa cum o știu prietenii, este o persoană care uimește prin sinceritatea și prin profunzimea trăirilor pe care le exprimă în scris, dar și prin optimismul și deschiderea cu care întâmpină orice provocare din viața de zi cu zi. Nu este doar o poetă, ci și o mamă și soție dedicată, o prietenă excepțională, un om cald și săritor. Iar dacă îi citești cu atenție poeziile, cu siguranță vei descoperi printre rânduri bucățele din sufletul Veronicăi.

1. Care este cea mai mare satisfacție a unui autor?

V.B: Pentru mine, cea mai mare satisfacție este să-mi văd poeziile citite. Mulți dintre cititori mi-au spus care este poezia lor favorită. Faptul că s-au regăsit în anumite versuri, mă face să cred că mi-am atins scopul.

2. În opinia ta există diferențe înte autor și scriitor? Ce înseamnă autor și ce înseamnă scriitor? Sau nu există nicio diferență?

  V.B: Sunt mulți scriitori, dar nu toți sunt autori. Sunt scriitori care au publicat multe cărți, dar care nu au nimic interesant de spus. Sigur, nu spun că nu sunt importante scrierile lor, au muncit pentru ele și-au pus sufletul pe tavă. Doar că adevărații autori au multe de spus, iar noi ca cititori învățăm multe din cărțile lor. Aici intervine liberul arbitru. Noi conștientizăm propriile limite și alegem ce vrem să citim. Vrem să citim de plictiseală sau să ne îmbogățim mintea și sufletul?

3. Câteva cuvinte despre cărțile tale?

   V.B: Până acum am publicat două cărți cu poezii, iar unele din creațiile mele au apărut în mai multe antologii. Am debutat cu volumul Dintr-o suflare în 2019 la Editura Creator/Libris, iar în 2020 sunt coautoarea volumului Aripi de gând publicată la Editura Literpress Publishing. Un profesor de limba  și literatura română îmi spunea că marii poeți au scris poezii foarte bune, dar au și creații mai slăbuțe, asta nu înseamnă că este mai puțin talentat, sfătuindu-mă să nu renunț niciodată la pasiunea pentru poezie. Talentul se dobândește la naștere și se fructifică prin scriere și dăruire.

4. Scrii poezie.Te-ai gândit să abordezi și alt gen literar?

   V.B: Îmi doresc să scriu proză. Am povești reale în minte și aș avea multe de spus, dar acum nu am timp și nu vreau să scriu povești superficiale. Poveștile nu pleacă niciunde, așteaptă cuminți să vină timpul lor. Până atunci citesc mult!

5. Care este sursa de inspirație în poeziile tale?

V.B: Unele versuri au luat naștere din fotografiile din natură, altele sunt inspirate din viața celor din jurul meu sau din stările mele. Îmi plac provocările și deseori am scris pe temă impusă.

7. Au existat momente în timpul scrierii care te-au facut să râzi, să plângi, ți-au revenit în minte amintiri, etc?

   V.B: Da. Am două povestiri scurte, inspirate din realitate. Una este despre un băiețel flămând, iar cealaltă despre o fetiță abuzată sexual de concubinul mamei. De câte ori recitesc, mă cuprind fiorii și mă simt neputincioasă. Chiar și unele poezii, pe care le-am scris pentru cineva drag, îmi trezesc emoții. Mai ales că port cu mine o continuare a acelei poezii cu fiecare zi ce a trecut din momentul scrierii.

8. Premiile literare – ce părere ai despre ele? Influențează cititorul? Sunt oneste?

  V.B: În anul 2018 am primit mai multe premii  I, II, III și mențiuni în cadrul mai multor concursuri la care m-a înscris altcineva. Tind să cred că au fost corecte, din moment ce nimeni nu mă cunoștea și nu știam pe nimeni dintre cei ce au decis.

  Dar când nu e vorba de concursuri, nu cred că aceste premii sunt un criteriu de departajare între autori. Argumentez – Cei care oferă aceste premii citesc doar anumite creații, cele care le sunt la îndemână. Nu pot să câștig un concurs dacă nu am participat la el, nu?- doar părerea mea umilă. Cunosc autori foarte buni care nu au nici un premiu literar, asta nu îl face mai slab decât orice alt autor plin de premii.

9. În culisele lumii literare există preconcepții în legatură cu genurile literare: romance, fantasy, thriller, erotic, young adult. Crezi ca sunt sau nu demne de critica literară? Pot reprezenta literatura?

  V.B: Cel mai mare critic este cititorul. Există cititori pentru toate genurile literare, așa cum există cititor care explorează toate genurile literare. Criticile sunt subiective în funcție de plăcerile fiecăruia. Nu mai știu ce reprezintă literatura pentru că manualele școlare încă ne prezintă clasicii. Cred că avem literatură de calitate și în  unele cărți scrise de autori contemporani. Pentru mine literatura este reprezentată prin cărțile bune pe care le-am citit.

12. Făcând o analiză a literaturii care se scrie acum, peste tot în lume – ai rezerve? Sau ești entuziasmată?

  V.B: Nu aș putea generaliza. Nu pot preciza doar una din aceste două opțiuni. Se publică multă maculatură așa cum se publică cărți foarte bune. Aleg ce voi citi și îmi place că am de unde alege.

13. Nu am să te întreb despre piața de carte din România. Dar aș fi curioasă să știu cum ar vrea Vero Budea să fie piața de carte românească? Ce lipsește? Sau poate nu lipsește nimic. Care sunt așteptările tale? 

V.B: La întrebarea aceasta o să răspund doar parțial. M-aș bucura să răspundă cei mai experimentați decât mine.

  Piața de carte are prea puțină publicitate. Aproape în totalitate este făcută gratis, de către persoanele pasionate de lectură. Din păcate cititorii se împart și procentajul vânzărilor este slab. Este nevoie de o împrospătare a promovării în lumea cărților. Din păcate, cum totul este privat, costă, iar din puținul câștig din vânzarea cărților nu-și permit nici editurile , nici autorii.

14. Este greu pentru un autor român să se impună, să se facă cunoscut, publicat, în străinătate? Dar în România?

V.B: Nu știu ce să spun. Eu sunt o necunoscută. Bănuiesc că totul ține de promovare și, poate, de noroc.

15. Ce hobby-uri are Vero Budea?

V.B: Oh, vai.  Încerc să fiu scurtă

Iubesc oamenii, cărțile și viața. Îmi place să fiu înconjurată de copii și gătesc mult.

16. Câțiva scriitori pe care îi admiri?

V.B: Dan Brown, Nora Roberts, Ken Follett,  Sydnei Sheldon,  Stephen King , John Fowles

Liviu Surugiu,  Daniela Faur, Camelia Căvădia, Marius Albert Neguț, Adrian Stepan, Cosmin Lazăr, Natașa Alina Culea, Florina Sanda Cojocaru și mulți alții.

18. Ce proiecte de viitor ai?

V.B: Pe plan personal am foarte multe planuri, momentan sunt prinsă în câteva proiecte caritabile și am să fac o pauză de la activitățile literare. O să citesc și o să mă bucur de lectură.

Mulțumesc, Vero! Succes!

V.B: Mulțumesc și eu !

Cărțile autoarei le găsiți pe libris, Emag, Cartepedia, Literpress Publishing

 

Interviuri autori români

Interviu cu autoarea Vero Budea – Literpress Publishing

Iasmy - Literatura pe tocuri

Coman Iasmina (Elis Iasmy) - Fondator site/Editor coordonator/PR/Admin. grup Facebook-Literatura pe tocuri

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

6 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago