Categories: Recenzii carti

Jaqueline Bouvier Kennedy Onassis. Povestea nespusa de Barbara Leaming-Editura Corint

Jaqueline Bouvier Kennedy Onassis. Povestea nespusă de Barbara Leaming

Editura: Corint

Număr de pagini: 410

Traducerea din limba engleză: Lidia Gradinaru

An apariţie: 2015

         Aţi avut vreodată sentimentul că v-aţi găsit modelul în viaţă doar citind puţin câte puţin din viaţa unei persoane? Mai mult, să ştii că nu e ficţiune, ci realitatea a ce s-a petrecut de-a lungul unor ani grei pentru statele europene. Era o epocă de capăt, un climax al statutului femeii care nu va mai fi privită ca un simplu instrument zâmbitor pe lângă bărbat; ea va fi  oaza unde cunoştinţele se adună, se adună şi…se transformă. La această oază nu e mereu soare şi fericire. Dimpotrivă! Sunt şi furtuni, întuneric, durere şi suferinţe, vise bătute de soartă. Cum le poţi face faţă? Ar trebui să întrebăm o specialistă care nu doar le-a privit ca pe un film de cinema, ci le-a trăit până la ultima suflare. Vorbim despre Jaqueline Bouvier Kennedy Onassis şi despre cea care ne-a descoperit-o cuvânt cu cuvânt pe una dintre cele mai de seamă Prime Doamne ale Statelor Unite ale Americii.

        Barbara Leaming este o cunoscută autoare de bestselleruri care a scris o serie de biografii dedicate unor personalităţi ale lumii politice şi artistice, printre care amintim: familia Kennedy, Winston Churchill, Marilyn Monroe, Katharine Nepburn, Roman Polanski.

       Volumul debutează cu un cocktail ce avea loc în Rhode Island la finele anului 1945. Ne este prezentată protagonista, Jaqueline Bouvier în vârstă de  „16 ani şi păr cârlionţat.  Ea ascultă cu atenţie vorbele unui băiat fără a-l întrerupe sau a-i pune opiniile sub semnul întrebării pentru că ideea era să pară destul de inteligentă pentru a stârni interesul unui bărbat, însă nu atât de inteligentă încât să-i pericliteze egoul. S-a prefăcut că o interesează subiectul, dar nu a comentat nimic.”

                Cine a fost Jaqueline? Fiica lui Janet Lee Bouvier şi Jhon Bouvier III „John Black Jack”, un „agent de bursă”. Ea îl considera erou pe Charles de Gaulle datorită refuzului celui din urmă de a se preda mareşalului Philippe Petain. Pe lângă familie, despre care mai aflăm că s-a destrămat din cauza divorţului şi orientării ideologice, mai aflăm că Jaqueline a fost o persoană simplă, curioasă, dornică de noutate, care a învăţat în internatul doamnei Porter „care se străduia să pregătească tinere, majoritatea de rasă albă, protestante şi bogate, în esenţă pentru aceeaşi viaţă pe care o duseseră mamele lor”. Aceasta era Jaqueline care „călărea, scria, desena, citea mult şi juca in piese la şcoală, dar era unicul ei scop în viaţă acela de a se căsători”.

         Ea va merge la colegiu şi imediat ce se iveşte ocazia va pleca pentru un an de studiu în Europa. În Franţa Jaqueline ieşea cu scriitori, aristocraţi cu titluri, diplomaţi tineri, aspiranţi în politică. Începe mai apoi să lucreze la redacţia Vogue din New York, este gata gata să se căsătorească cu John Husted Jr,  un agent de bursă în vârstă de 24 ani, dar îşi dă seama că a face lucrul de faţă ar însemna capitularea ei. Îl cunoaşte pe Kennedy la cină acasă la nişte prieteni, se revăd în 1951, dar Jackie nu se simte atrasă de acesta. Anii trec.”Îşi dă seama că nu voia să ajungă o gospodină la cratiţă, sau soţie mondenă. Totuşi, nu îi era clar ce voia. Acum, credea ea, ştia. Îşi văzuse viitorul în persoana indiferentului şi ciufulitului Jack Kenndy. El era Băiatul Interesant şi Băiatul Sexy într-un singur ambalaj irezistibil. Toată viaţa ei, Jackie a fost foarte pretenţioasă, foarte mândră. Înclinată să creadă că i se cuvenea să aibă lucruri exact atunci când le dorea, a aşteptat până a găsit exact genul de bărbat cu care ar fi vrut să se mărite. Iar când acel bărbat s-a dovedit a nu fi foarte nerăbdător să facă pasul, ea nu a avut odihnă până când în sfârşit el l-a făcut.”

         Ceea ce m-a frapat a fost felul de a fi al lui Kennedy: în ciuda bolii de care  suferea, în momentul când ţinea un discurs nu lăsa să se vadă o urmă a durerii care îi acapara viaţa „El nu s-a oprit niciodată într-un anumit punct, întotdeauna mergea înainte spre ceva mai înalt.”, ”Când, din ce în ce mai mult, a constatat că era necesar să se folosească de cârje, s-a străduit să le ascundă de cei care intrau în biroul lui. Din perioada în care candidase prima dată pentru Congres cu sloganul „Noua generaţie oferă un lider”, ţinuse foarte mult să se asocieze în mintea alegătorilor cu impetuozitate şi vigoarea tinereţii.”, „se străduia să se poarte în faţa lumii ca şi cum totul ar fi fost în regulă. Se învăţase, prin autodisciplină, să convieţuiască cu durerea”.Totuşi nu a fost unul din soţii model pe care Jackie spera să îl aibă „ Acum, ea dorea mai mult ca orice rădăcini, stabilitate, o viaţă normală în care soţul meu vine acasă de la muncă în fiecare zi la ora cinci, avea să-şi petreacă weekendurile cu mine şi copiii pe care sper că îi vom avea.” El nu părea a şti ce înseamnă cu adevărat o familie: pe de o parte o avea pe Jackie alături, dar pe de alta trimitea scrisori de dragoste femeilor pe care le cunoştea, nu „că a înşelat-o era grav, ci că toată lumea ştia şi pe urmă ea trebuia să apară alături de el.” Jaqueline Bouvier a fost o femeie puternică care m-a lăsat fără grai: în ciuda a toat ceea se spunea despre ea „prea mult status şi nu suficient quo” „a mers, aşadar, la datorie, la luptă şi la trudă”, şi-a susţinut copiii, a învăţat pentru ea şi pentru cei din jur. A fost o pictură în mişcare pe care autoarea a surprins-o cu măiestrie în anii de iubire, de tristeţe.

        Cartea scrisă de Barbara Leaming este o găleată cu apă rece aruncată în faţa tuturor femeilor. Arată ce a putut să însemne o viaţă de om pentru o decadă, un secol şi o istorie. Naraţiunea e, bineînţeles la persoana a III-a, plină cu noţiuni şi personaje marcante ale istoriei. Realitatea e bine ţinută în frâu de un adevărat păpuşar care a arătat nu doar cum se comportă o persoană, ci o epocă. Cele aflate din carte sunt izvoare de informaţie, de cunoştinţe care mi-au cum arătat ce, cine, cum era cândva.

Lectură plăcută!

Nota: 9/10 stilouri

Cartea Jaqueline Bouvier Kennedy Onassis. Povestea nespusă de Barbara Leaming a fost oferită pentru recenzie de către Editura Corint. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Corint. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.

Autor: Crina Stanciu

Surse imagini: pinterest.com

Crina Stanciu

***Stanciu Maria Crina (Crina Stanciu)***Salut la toată lumea, mă numesc Crina și sunt la fel de obișnuită ca oricare altă fată, cu mențiunea că îmi place scrisul și cititul. Eu ador tot ceea ce iese din tipar, sunt pasionată de călătorie, de limbile străine, noi culturi. Alții descoperă lumea făcând alpinism sau scubadiving, eu o aflu la picior, cu avionul sau descrisă în paginile unei cărți de aventură, fantasy, crime, dragoste, istorie, ficțiune pentru adolescenți. Abia aștept să elucidez și mai multe mistere aici, alături de ceilalți colaboratori și de voi!

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago