Recenzii carti

Jazz inside out-de Mircea Tiberian-Editura Tracus Arte

Jazz inside out de Mircea Tiberian

Editura : Tracus Arte
Nr. Pagini: 116

Mircea Tiberian (n. 4 mai 1955) este un pianist și compozitor român de jazz. Născut la Cluj, pe data de 4 mai 1955, și-a petrecut copilăria și adolescența la Sibiu, iar în 1975 s-a mutat la București, unde trăiește și în prezent. În1980, a absolvit Conservatorul din București.
A debutat în 1974 la Festivalul Internațional de la Sibiu, iar între anii 1979-1981, a fost membru al Teatrului Muzical ‘Ion Vasilescu’ din București. Apoi până în 1984, a lucrat în studiouri de înregistrări ca pianist și aranjator. Din 1984 pînă în 1986, este co-leader al cvartetului Mircea Tiberian – Liviu Butoi, între ’86 și ’89, al grupului Opus 4, iar din ’89 pînă în ’90 este conducător al trio-ului ‘Labirint’, și între 1991-1992, al ‘Romanian All Stars’. În perioada 1990-1993, este membru al ‘Romanian Big Band’, iar în anul 1998, co-fondator al Orchestrei Interzone Jazz. A participat la diverse proiecte multi-media: Incursiuni (1996), Liniada (1999), Agnus Dei (2000), și a condus mai multe grupuri de jazz sub propriul său nume.

Experiența artistului nu s-a limitat doar la nivelul muzical, ci s-a extins și spre cel academic, fiind lector la Universitatea de Muzică din București, la secția de jazz pe care, de altfel, a și înființat-o în 1990. Este fondatorul și coordonatorul Departamentului de Jazz din București (începând cu 1990 și până în prezent) și din Cluj (începând cu 1996 și până în prezent). ( Sursa : Wikipedia)

Jazz inside out” este o carte cu specific muzical, o continuare a cărţii “Notes on Music and Music Notes” a aceluiaşi autor, Mircea Tiberian. Cartea poate fi citită atât de oamenii care nu cunosc muzică şi secretele ei, cât şi de cei cu pregătire în acest domeniu. Pentru cea de-a două categorie autorul a inclus anumite pasaje scrise italic, pasaje pe care cei ca mine au o oarecare dificultate în a le înţelege. Cartea este formată practic din trei părţi: avem 4 Dvd-uri cu muzică jazz, dvd-uri pe care mi-a făcut plăcere să le ascult în timp ce am citit cartea/scris recenzia, prima jumătate ce conţine povestea autorului şi o serie de informaţii muzicale, istorioare etc. şi a doua jumătate ce conţine partituri.
M-a surprins plăcut să descopăr un titlu în engleză la o carte în română. Înainte să mă apuc să citesc cartea mă gândeam cum traducerea acestuia ar pierde semnificaţia cuvintelor la care se gândise autorul. Am descoperit o pagină mai târziu ca aceleaşi au fost şi gândurile autorului în momentul în care a ales acest titlu: ”Am păstrat titlul cărţii în engleză –“Jazz inside out”- din mai multe motive: mai întâi pentru că e destul de explicit, apoi pentru că majoritatea pieselor selecţionate au nume englezeşti şi, în cele din urmă, chiar din raţiuni de muzicalitate; închipuiţi-vă cum ar fi sunat, de exemplu, “Jazz pe toate părţile” sau “Jazz sub toate aspectele”. Trebuie să admitem ca limba oficială a jazz-ului continuă să fie totuşi engleză. “

Ne sunt prezentate de-a lungul cărţii melodiile selectate pe Dvd-uri, începând cu Exotica şi Speranţa, melodii ce datează din vremea liceului. Fiecare în aceste melodii au o anumită influenţa oferită de momentul în care a fost compusă, de muzica acelei vremi, influenţă pe care o vom descoperi de-a lungul cărţii şi la celelalte compoziţii. Mi-au plăcut extrem de mult melodiile, au harul de a te linişti, sunt minunate pentru a fi lăsate pe fundal în timp ce faci cu totul altceva, induc o atmosfera calmă, frumoasă.
Povestea lui Mircea Tiberian începe prin talent, prin pasiune, prin dorinţa de a ajunge departe, toate acestea condimentate cu un gram de noroc. Autorul a fost la un concert din turneul “Cvintetului de jazz Bucureşti” refuzând să se ducă la petrecerea de după, când unul dintre prietenii săi a folosit o casetă pe care erau înregistrate o serie de improvizaţii ale sale. Nimeni nu ştia dacă vreunul din celebrii artişti a dat atenţie necunoscutului care cânta pe fundal. Câteva luni mai târziu, viaţa sa urmă să se schimbe. Totul se întâmplă în timpul primei ediţii a festivalului de jazz din Sibiu. Cu o zi înainte de începerea acestuia, autorul se plimbă prin Sibiu, iar destinul a făcut ca exact în acelaşi timp exact în acelaşi loc să fie şi faimosul Johnny Răducanu, înconjurat de fani. Mircea Tiberian l-a auzit pe acesta întrebându-şi fanii unde ar putea bea o cafea în zona aceea şi cea mai populară cafenea de acolo, Moka, se găsea la mai puţin de 30 de metri de ei. Mircea a dat fuga până acolo şi a ocupat singura masă disponibilă, astfel încât atunci când Johnny Răducanu a ajuns în cafenea şi a găsit toate mesele ocupate, autorul i-a oferit locul liber de la masa sa. Practic acesta a fost momentul în care muzicianului i s-a schimbat destinul. Începând cu acest moment lucrurile aveau să se schimbe. Johhny, cu o intuiţie fantastică l-a recunoscut ca fiind pianistul de pe casetă şi, deşi nimeni altcineva nu era de acord, l-a urcat pe scenă în timpul festivalului ameninţând că altfel nu va mai intra cu cvintetul Bucureştiului. Johnny a văzut potenţialul, talentul şi a hotărât să facă ceva în privinţa asta, să nu lase capacitatea cuiva de a fi briliant să se piardă. Această mică istorisire e practic dovadă vie că atunci când ceva este menit să se întâmple se va întâmplă, indiferent de piedici, destinul va face ca tu să fii la locul potrivit în momentul potrivit.

Cartea este o lectură minunată mai ales pentru iubitorii de muzică, pentru cei care vor să cunoască compoziţiile şi geniul unui om transpuse în paginile unei cărţi. E interesant să vezi cum în fiecare piesă avem un fragment din personalitatea autorului, cum viaţa lui a progresat de-a lungul timpului, cum a ajuns acolo unde este astăzi. Volumul este o îmbinare plăcută de cunostiinte muzicale, istoria unei vieţi şi muzică. Pasajele cu informaţii muzicale pentru cunoscători sunt sigură că sunt un deliciu pentru cei cu pregătire în domeniu.

Cartea Jazz inside out de Mircea Tiberian fost oferită pentru recenzie de către Editura Tracus Arte. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Tracus Arte. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.

Cartea poate fi achiziționată din librăriile online

Autor: Alexandra
Alexandra

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

6 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago