Autori romani

L-au răpit pe Moș Crăciun de Stelian Țurlea – Editura Integral – recenzie

L-au răpit pe Moș Crăciun, de Stelian Țurlea – Editura Integral – recenzie

L-au răpit pe Moș Crăciun
Auto: Stelian Țurlea
Editura Integral  – 2021
Număr pagini:109

“Un cataclism va distruge lumea care va înceta să mai existe odată cu venirea lui Moș Crăciun. Ca să nu se întâmple, Moș Crăciun este împiedicat să mai sosească cu sania cu daruri. Profeția a fost urmarea interpretării greșite a calendarului mayaș. Dar Moș Crăciun există!”

O poveste?  O fantezie?

  Da, dar și un nou prilej pentru Domnul Stelian Țurlea să facă o radiografie fidelă a societății de azi.

  Povestea pornește de la un patron de ziar, care trăsese sforile pentru ca fiica lui mai mică să fie zână într-o emisiune Tv cu Moș Crăciun.

  Și surpriză… Moșul dispăruse de câteva zile. Nu dăduse semne de viață, colegii nu știau nimic despre el, astfel că patronul îi dă ziaristului sarcina să-l găsească. Ziaristul, Matei Blajinu, redactor la Știrea are și el secretele lui, scrisese și o carte cu predicții sub pseudonim. Trebuia să-l asculte pe patron, supărat că în ziarul “concurenței” Foaia, apăreau o grămadă de articole, mai mult aluzii și insinuări, semnate DeReSe, dar care aveau succes și erau preluate de  alte publicații. Tirajul ziarului explodase, așa că și Știrea trebuia să-l ajungă din urmă.

  “Foaia” scria despre predicții, sfârșitul lumii preconizat odată cu sosirea lui Moș Crăciun (conform calendarului mayaș), apoi despre răpirea acestuia și venea întrebarea: cine ar putea fi vinovat?

  Câteva referiri, aluzii, subînţelesuri, au fost suficiente să apară o mulțime de teorii ale conspirației și să se creeze o adevărată isterie în presă și la televiziuni.

  O mulțime de ziare au “dezgropat” articole, calendare, manuscrise, predicții. La televiziuni s-au făcut talk show-uri cu invitați mai plictisiți sau înfierbântați, dar fiecare având o părere, emițând “sentințe”, fiecare știind mai bine.

“Ca și cum toată acesta avalanșă de preziceri și de nenorociri n-ar fi fost de ajuns, au intrat în scenă și savanții adevărați, matematicieni, fizicieni, informaticieni. Și a început un alt șir de emisiuni televizate despre alinierea planetelor, despre mileniarism și mai ales legătura dintre apocalipsa mayașă,care nu se adeverise și dispariția de acum a lui Moș Crăciun.”

  O mulțime de Moși Crăciun (deghizați), care altădată stăteau în fața magazinelor și îndemnau lumea să intre,au început să mărșăluiască cerând drepturi și înfierând conducerea.

  Oamenii s-au îngrozit și au început să emită sentințe atotștiutoare: că Moș Crăciun a fost răpit de terorișți, de extratereștrii sau înlocuit cu Moș Gerilă ca  pe vremuri, ceea ce a dat “apă la moară” nostalgicilor.

  Peste tot se auzeau povești de groază despre apariții și semne ciudate, apocaliptice, întâmplări  din spitale, în urma pandemiei, sau din casele și curțile gospodarilor.

  Au apărut peste noapte reviste de știință, s-au reeditat cărți și au fost mai ales multe proteste împotriva oricui și a orice, toate cu concluzia că guvernul este vinovat și trebuie să găsească rezolvări.

“Seară de seară sute de mii de oameni mărşăluiau pe străzi și se adunau în Piața Victoriei, vociferând, strigând că-l vor pe Moș Crăciun, să-l scoată din piatră seacă!

Cine să-l scoată?

Guvernul, că d-aia e Guvern!”

  În nebunia asta Matei pleacă în Finlanda la casa  adevăratului Moș Crăciun. În visele lui agitate de pe drum, discută cu Tolkien despre cărțile lui, despre personaje, surse de inspirație și cercetări.

  Ajuns în Rovaniemi – Finlanda e impresionat de tristețea și pustiul orășelului, cândva vesel și asaltat de turiști, acum secătuit de pandemie.

Stă de vorbă cu un cărturar în vârstă, un păzitor al documentelor și păstrător al tradițiilor.

  Acesta îi povestește despre drumul parcurs de-a lungul istoriei de vechile manuscrise, printre care și calendarul mayaș, atât de disputat, despre apariția runelor, despre decriptarea tuturor scrierilor.

  Articolul  lui Matei apare în “Știrea”, dar amănuntele apariției lui Moș Crăciun sunt publicate în “Foaia”.  Așa va afla și ziaristul cine e în spatele poveștii.

Oare unde a fost Moș Crăciun?

Cine a declanșat isteria?

Cine e în spatele “bătăliei” ziarelor?

Cum s-au soluționat lucrurile?

O fantezie frumoasă, o poveste aparent simplă…

Dar…atât de multe asemănări cu ceea ce se întâmplă azi în ziare, la televiziuni, în stradă.

  E chiar înfricoșător să constați cât de puțin trebuie că să pornească o adevărată isterie, cât de rapid și de ușor se propagă minciunile, cât de bine funcționează “mașina de zvonuri”.

  Stelian Țurlea ne povestește doar, dar… mesajul este subtil:  indiferent ce citești, vezi sau auzi informează-te și gândește cu propria-ţi minte, fără a te lăsa  influențat!

Din păcate…nu se prea întâmplă!

Felicitări Domnule Stelian Țurlea pentru o adevărată lecție de  istorie, cultură, politică, viață!

Carte disponibilă pe site-ul Editura Integral

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

recenzii cărți

 

 

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

4 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago