Carti Mystery - Thriller

Lanțul de Adrian McKinty – Editura Litera – recenzie

Lanțul, de Adrian McKinty – Editura Litera – recenzie

Lanțul

Adrian McKinty

Titlu original: The Chain

Editura: Litera

Colectia: Buzz Books

Traducător: Sanda Spiridon

Pagini: 416

Gen: thriller, suspense, mystery

   Lanțul de Adrian McKinty mystery thriller.

Îți sună telefonul.
Un străin
ți-a răpit copilul.
Ca să-l eliberezi, trebuie să răpe
ști copilul altcuiva.
Copilul tău va fi eliberat când părin
ții victimei tale răpesc un alt copil.
Dacă oricare dintre aceste lucruri nu se întâmplă, copilul tău va fi ucis.
Acum faci parte din LAN
Ț.

Singurul mod în care îți poți recupera copilul este să răpești un alt copil

      Îmi place să explorez cam toate genurile literare, citesc orice îmi captează interesul, fac o selecție în funcție de starea sufletească, totuși romanele thriller-suspense, thriller-romance, thriller-mystery, au pentru mine un farmec aparte și întotdeauna le acord prioritate. Mă bucur de fiecare dată când nimeresc o carte încărcată de mister, cu situații imprevizibile, care încearcă să mă inducă în eroare, iar sentimentul de satisfacție de la final, mă determină să achiziționez cam tot ce apare pe acest segment. Din păcate, între mine și colecția Buzz Books nu s-a creat o chimie (așa cum s-a întâmplat în cazul celorlalte colecții ale editurii Litera – Lira, Alma, Blue Moon). După mai multe încercări eșuate, am decis că această colecție nu este pentru mine. În paranteză fie spus, dacă pot spune așa, îmi place ca o poveste să fie pigmentată și cu puțin romantism, iar finalul să fie unul fericit, iar această colecție mi-a furnizată niște surprize cam neplăcute. Cu toate acestea, am ales să citesc Lanțul pentru că descrierea m-a atras incredibil de mult, iar părerile împărțite despre carte mi-au stârnit și mai mult curiozitatea. Am sperat că îmi va schimba părerea despre colecție, dar nu am bănuit ce impact va avea asupra mea. E drept că nu-i o capodoperă a genului thriller, are și câteva puncte slabe, dar pentru mine a fost o lectură  captivantă, șocantă, tulburătoare. Un thriller intens care mi-a dat fiori pe șira spinării. O poveste care, în ciuda subiectului dur, are și o parte pozitivă, romantică, și un final așa cum mi-am dorit.

   ,,Lanțul” este genul de carte care ne aruncă în față realitatea crudă în care trăim, practica unor structuri abominabile – oameni nevinovați sunt atrași într-o activitate infracțională împotriva propriei lor voințe, obligați să se confrunte cu situații și presiuni inimaginabile, transformați la rândul lor în monștri.

   Scenariul pus la cale de autorul Adrian McKinty este cel mai terifiant coșmar al fiecărui părinte. Un copil este ținta perfectă pentru un răpitor. Este ușor de păcălit, incapabil să opună rezistență fizică și reprezintă o vulnerabilitate maximă pentru părinți.

Cât de departe ai merge să-ți salvezi copilul?

„Trebuie să-ți alegi o victimă și s-o ții captivă până când cei apropiați plătesc răscumpărarea și răpesc, la rândul lor, pe cineva. Vei suna un aparținător și-i vei ține același discurs pe care-l auzi de la mine acum. În momentul în care duci la bun sfârșit răpirea și trimiți banii, fiul meu va fi eliberat. Imediat ce ținta ta răpește pe cineva și plătește răscumpărarea, fiica ta va fi eliberată. Este foarte simplu. Așa funcționează și a funcționat dintotdeauna Lanțul.“

   În postfață, autorul ne dezvăluie că a scris prima variantă a Lanțului la Ciudad de Mexico, în 2012, după ce a aflat despre răpirile în serie puse la cale de traficanții locali – când un membru al familiei se oferă ostatic ca să elibereze victima mai vulnerabilă, răpită inițial. În carte, operatorii din spatele Lanțului au modificat, în propriul interes, schema cartelului Jalisco – schemă care funcționează cu un minim de violență (datornicii erau răpiți și eliberați numai după ce familiile lor achitau datoria; ca element de umanitate, i se permitea unui alt membru al familiei să ia locul victimei). Lanțul este o intreprindere de șantaj, răpire și terorism ce produce milioane de dolari, cu toate că, de la bun început, victimelor li se comunică mesajul: „Trebuie să ții minte două lucruri. Numărul unu: nu ești prima și, cu siguranță, nu vei fi ultima. Numărul doi: banii nu contează, important este Lanțul”. Cel mai important pentru ei este ca Lanțul să continue. Dacă cineva îl întrerupe, urmează repercusiunea, pedepsele merg pe fir cu șapte zale în urmă, până când Lanțul se reconstituie. ,,Unii dintre indivizii care-l formează sunt mai bogați, alții mai săraci, dar mai important decât averea lor este capacitatea de a adăuga încă o verigă, de a asigura funcționarea mecanismului. Țintele sunt relativ înstărite, dar și capabile, ascultătoare și îngrozite. O verigă puternică cu câteva sute de dolari în cont este mult mai bună decât o verigă slabă cu câteva milioane”. Teama joacă un rol extrem de important, frica fiind principală component mentală a sistemului.

,,Selectarea victimei este esențială. Trebuie să alegi tipul potrivit, cu familia adecvată, genul care nu se sperie ușor, nu fuge imediat la poliție, are bani să plătească răscumpărarea și forța psihică de a duce la bun sfârșit o răpire pentru a-și recupera propriul copil.”

   În ,,Lanțul”, autorul Adrian Mckinty atinge un subiect spinos – dependența de social media și riscurile pe care ni le asumăm atunci când folosim rețelele de socializare. Un număr uluitor de oameni își expun profilurile personale și fotografiile, oricine putându-le accesa cu un clic. Își pun permanent la dispoziție – pe Facebook, Twitter și Instagram – localizarea, interesele, preferințele alimentare, ideile politice și hobby-urile, detaliile intime, adresele, numărul copiilor, școlile acestora, activitățile lor, ușurând sarcina potențialilor tâlhari și răpitori. Oamenii se supraveghează între ei. Noi suntem propria noastră poliție secretă.

   ,,Lanțulm-a atras de la prima pagină. Mi-a plăcut ritmul alert, intriga încâlcită, stilul cursiv, latura romantică (necazurile îi vor unii pe Rachel și Pete mai mult decât au crezut inițial, și ajung să se îndrăgostească), maniera în care s-au suprapus mai multe evenimente, formând o reacție în lanț.Totuși, câteva aspecte mi-au umbrit plăcerea lecturii.Nu am simțit profunzimea emoțională, personajele au fost creionate parcă în mod superficial, motiv pentru care nu am reușit să mă conectez cu Rachel, în ciuda situațiilor dramatice prin care trece. S-a pus prea mult accent pe acțiune și mai puțin pe trăiri, emoții, frământări sufletești. Cred că povestea ar fi fost una excepțională dacă autorul s-ar fi oprit mai des asupra acestor aspecte.

,,Prăbușirea ta a fost rapidă și vertiginoasă. Ești într-un lift ce gonește spre iad. Și nu este decât începutul. Ce va urma va fi mai rău. Întotdeauna vine ceva mai rău. Cancerul, urmat de divorț, apoi fiica ta este răpită, iar tu te transformi într-un monstru.”

    După ce a terminat cu succes chimioterapia, a divorțat de soțul imatur și s-a angajat ca profesor de filosofie, Rachel O’Neill simte că viața i s-a schimbat în bine. Părul pierdut la chimioterapie i-a crescut la loc aproape tot, puterile i-au revenit și a luat în greutate. Este iarăși femeia puternică, organizată, care și-a luat cândva două slujbe ca să-și țină soțul la Facultatea de Drept și să cumpere casa din Plum Island. Până într-o zi când primește un mesaj de la oncologul ei, să o sune imediat înapoi. Apoi, primește un apel telefonic care îi va schimba viața. Este anunțată că fiica ei de treisprezece ani, Kylie, a fost răpită și că poate să o recupereze doar dacă plătește răscumpărarea și răpește la rândul ei un alt copil. Trebuie să urmeze câteva reguli și să nu se abată de la ele. Dacă le încalcă sau cheamă poliția, fiica ei va fi ucisă. Femeia care i-a răpit copilul nu se teme de autorități, ci de Lanț. Persoana de deasupra ei, din Lanț, îi ține prizonier băiatul. Dacă o percepe ca pe un trădător, instrucțiunile îi cer acestei femei s-o ucidă pe Kylie și să găsească altă țintă. Aceasta se bazează la rândul ei pe Rachel. Băiatul ei nu va fi eliberat dacă Rachel nu-i găsește un înlocuitor. Singura lor opțiune este să țină Lanțul în funcțiune în continuare.

 

,,- Mi s-a cerut să-ți spun că nu ești prima își nu vei fi ultima. Acum faci parte din Lanț, un proces ce durează de multă vreme. Am răpit-o pe fiica ta ca să-mi fie eliberat băiatul. Fiul meu a fost răpit de un bărbat și o femeie pe care nu-i cunosc. Trebuie să-ți alegi o țintă și să răpești pe cineva la care persoana respectivă ține foarte mult. Așa funcționează Lanțul.”

   Rachel este șocată, îngrozită, amuțită de durere, dar știe că ar face absolut orice ca să-și recupereze copilul. Și pentru asta are nevoie de un plan. Nu are voie să se destăinuie cuiva, nu poate cere ajutor nimănui. Este monitorizată prin telefon, crede că o urmăresc prin camera video a telefonului. Operatorii Lanțului par să știe tot timpul unde este, pe cine apelează și ce vorbește. Partea bună este că, într-o etapă ulterioară, au lăsat-o să își ia un ajutor, pe fostul ei cumnat. Pete a fost pușcaș marin (a fost pe front ca genist, în cinci teatre de operațiune), dar nu este un fan al poliției. A făcut niște prostii în adolescență, a fost arestat de câteva ori, a scăpat la mustață de curtea marțială, și în prezent se luptă cu dependența de opiacee. Este un bărbat bântuit, încrâncenat, dar ar face orice pentru nepoata lui.

 

,,A văzut răul îndeaproape în Afganistan și în Irak, dar nu se aștepta la ceva atât de nebunesc și de diabolic în inima Americii. Nici în cele mai negre vise nu-și imaginase o forță atât de malefică apropiindu-se de familia lui.”

   Pete și Rachel vor urma toate instrucțiunile și vor face orice ca să o recupereze pe Kylie. Din nefericire, familia fetiței răpite de Rachel a dat-o în bară. Au ales o țintă nesigură. Stăpânii Lanțului le ordonă să ucidă ostaticul și să aleagă altul. Dacă nu fac nici una, nici alta, vor suferi consecințele. Îi vor găsi oriunde ar încerca să se ascundă. Așadar, ce decizie vor lua? Kylie va fi salvată? Cine sunt Stăpânii Lanțului?

„Fusese atât victimă, cât și făptaș. Ca ei toți. Victime și complici. Asta este specialitatea Lanțului. Te chinuie și te forțează să-i torturezi pe alții.”

Carte disponibilă pe Cartepedia.

Recenzii cărţi

Recenzii cărţi thriller, mystery thriller

Lanțul de Adrian McKinty – Editura Litera – recenzie – LPT

Lanțul de Adrian McKinty un thriller intens.

Alina

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

4 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago