Autori romani

Liberă! de Cristina Lincu – Editura Bookzone- recenzie

Liberă!, de Cristina Lincu – Editura Bookzone- recenzie

Liberă!

Autor: Cristina Lincu

Editura: Bookzone

Data apariției: 2020

Număr de pagini: 379

  Liberă! de Cristina Lincu autori români.

   Cristina Lincu este o bloggeriță veche, mamă a trei copii, care s-a apucat de scris. Nu am avut ocazia să o cunosc personal, și rău îmi pare, dar am dat de gustul întâlnirilor prea târziu. Totuși, o știu în online de foarte mulți ani și am urmărit-o constant, mai ales pe site-ul Catchy. Pe lângă toate articolele din online, între 2001-2009, cât a locuit la Madrid, a fondat și a condus un proiect dedicat românilor din Diaspora, alcătuit din ziar de limba română, emisiuni radio și evenimente românești. Prima carte a apărut în 2017, Mamă de 3, femeie de 10!… sau invers?, reeditată în 2018 sub numele Eu, o mamă (im)perfectă?. În 2018 a apărut și primul roman, Amn3zia, iar acum, la început de 2020, Liberă!

  Nici nu știam la ce să mă aștept când m-am apucat de cartea aceasta și, recunosc, primele pagini m-au dezechilibrat un pic. Nu de alta, dar Sara, eroina noastră, povestește cum trece ea prin diverse paturi și cum a trecut ea peste ”ta-naaa, știți deja, lumini, sunete, tobe etc ”Marea Despărțire”. Asta mi s-a părut din start o maaaare minciună, pentru că o dată ce ăsta e modul de a te manifesta după încheierea unei relații, e clar că bine nu s-a terminat pentru tine. Ideea este că pe măsură ce citești, cartea te prinde. Da, poate că e un pic clișeistică, dar niciodată nu trebuie să considerăm clișeele ca ceva rău. Ba din contră.

  Tema centrală e simplă – Sara s-a despărțit de Doru de ceva timp. Timp pe care l-a folosit din plin pentru a cunoaște alți bărbați și a se încurca cu ei la nivel strict fizic, neexistând emoții. Acum, însă, îl cunoaște pe Gabriel, un tip care pare deosebit (recunosc, m-am simțit și eu atrasă de el, deja mi-l proiectam în realitate). Problema apare, bineînțeles, atunci când Sara îl întâlnește din nou pe Doru. Da… sună cunoscut? Se reaprinde o scânteie… problema e că Doru este în spital, suferă de o boală autoimună. Ulterior, pare că își revine, iar Sara își vede de viața ei. Deși… nu avea cum să fie așa simplu!

  Substratul e mult mai complicat… Sara începe să amestece lucrurile între ele. Aleargă între doi bărbați pe care îi vrea și nu îi vrea. De fapt, între vise, dar ea pare să nu realizeze acest lucru…

Momentul în care ai vorbit la telefon în acea noapte este important pentru că, începând de atunci, tu ți-ai creat o realitate paralelă, dar fără să încetezi să ai un contact solid cu lumea reală. Asta m-a încurajat pe mine să am atât de devreme cu tine această discuție, iar Ana, care-ți este cea mai bună prietenă și care ți-a fost alături în tot acest timp nu vrea decât să te ajute. Rămâi cu noi, plângi cât ai nevoie, dar rămâi aici, lucidă, oricât de greu ar părea. Ceea ce vei auzi nu sunt invenții, nu este un film povestit, ci adevărul, așa cum ți-a spus și Ana. Ce s-a întâmplat…. Mintea ta a creat instantaneu un scut de protecție în fața unei realități de neconceput. Mai mult decât un scut de protecție, o viață paralelă, dar, curios, fără să fie complet separată de concret. Cu alte cuvinte, a adăugat ea elementul lipsă, modelând după bunul plac ceea ce a urmat și, mai mult decât atât, integrându-l în viața de zi cu zi și tratându-l ca și când ar fi făcut parte din realitate. Ca un transplant perfect reușit...”

  Oare până unde se întinde dragostea? Oare cum îți poți bloca întreaga viața din cauza unei relații eșuate? Cartea are la bază dragostea, însă dedesubt se află câteva conotații psihologice mai complexe. Poți rămâne legat de cineva chiar și atunci când se întâmplă neprevăzutul. Și îți poți crea o realitate paralelă. Ideea cărții e chiar faină, dacă ai răbdare să treci de prima parte, unde pare ceva destul de banal. Ulterior, ți se relevă niște chestii la care nu te-ai fi gândit.

   Sincer, nu mă așteptam ca romanul Cristinei să îmi placă atât de mult. Dar m-a impresionat și m-a făcut să-mi pun câteva întrebări. Oare cât de mult ne poate înșela mintea noastră? Oare cât e real și cât e fantasmă? Liberă! reprezintă traseul Sarei de la Doru la … libertate. Libertate psihică, pentru că asta e sfera de care vorbim. Dacă tu nu te ajuți, automat, nimeni nu te poate ajuta forțat. Tocmai de asta avem nevoie de oameni care să ne ajute cel puțin să conștientizăm, apoi să fi noi hotărâți să fim bine, să trecem peste greutăți. Indiferent cât ar trage ceilalți de noi, dacă refuzăm să vedem adevărul, nu ne vom vindeca niciodată.

   Iar dragostea, indiferent cât de frumoasă e, are și părțile ei negative. Iar atunci când o relație se termină, în mod cert nu se termină degeaba… Cine e făcut să fie împreună, trece peste orice. Cine nu… e bine să trecem peste și să nu suferim în gol. Acesta e singurul lucru pe care l-aș fi schimbat la Sara… aș fi făcut-o mai puternică. Dar atunci nu și-ar mai fi avut rostul această carte….

Cartea o găsiți pe site-ul Bookzone

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

Autori români

Recenzii cărți

#Bookzone #autoriromani #recenziicarti #bookrevuew #literaturapetocuri #martiecitim

 

 

Gabriela Bratu

***Gabriela Bratu***Mămică de beagle, devoratoare de cărți, curioasă din fire. Sunt o tipă sociabilă, loială celor dragi, iubitoare de animale, dar și de oameni. Îmi place să cred că fiecare din noi are ceva frumos în interior. La fel, îmi place să cred că oricine poate să citească, trebuie doar să vrea! Poate că ingineria nu se pupă extraordinar cu literatura, dar cititul și scrisul sunt viața mea. Am răbdare, însă fără să mă calce cineva pe coadă. O dată ce sunt stârnită, chiar îmi pun ambiția să fac un lucru. Și mai ales, să-l fac bine!

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago