Recenzii carti

Mademoiselle Coco și parfumul iubirii de Michelle Marly – Editura Nemira – recenzie

Mademoiselle Coco și parfumul iubirii, de Michelle Marly – Editura Nemira – recenzie

Mademoiselle Coco și parfumul iubirii

Autor: Michelle Marly

Titlul original: Mademoiselle Coco  und der duft der liebe

Editura: Nemira

Colecția Damen Tango – Romane cu dragoste

Anul apariției: 2021

Număr pagini: 362

Traducere din limba germană de: Cora Radulian

Gen: Biografie romanțată

Cotație Goodreads: 3,75

  „Mademoiselle Coco și parfumul iubirii” este, probabil, cea mai tare reclamă la parfumul Chanel No 5”. Așa cum spune însăși autoarea, este fană a acestui parfum și acest lucru se vede. Descrie cu atâta pasiune notele parfumului, s-a documentat atât de bine în ceea ce privește istoria apariției sale, îmbinând-o cu momentele din viața creatoarei de modă, încât ar bate o întreagă armată de angajați pentru a promova produsul.

„Se înțelege de la sine că sunt o mare admiratoare a parfumului Chanel No 5. Sunt, de asemenea, o admiratoare ferventă a lui Gabrielle și a modei ei.”

  Doar cineva care iubește creația lui Coco Chanel poate să scrie așa despre ea.

  Așa cum tot autoarea spune, acțiunea din roman începe acolo unde se termină cea din filmul „Coco avant Chanel”, cu Audrey Tautou.

  Cartea se deschide în 1919, cu aflarea de către Gabrielle „Coco” Chanel a unei vești îngrozitoare: iubitul ei, Boy, a murit într-un accident de mașină. Coco este distrusă, suferă foarte mult, Boy fiind iubirea vieții ei, bărbatul pe care l-a iubit cel mai mult. Acesta era și partenerul ei de afaceri, înainte de moartea sa discutând despre lansarea unui parfum.

„- În ziar scria ceva despre un ucigaș de femei, care a fost prins doar pentru că o martoră l-a recunoscut după parfum. Omul folosea Mouchoir de Monsieur de la Jacques Guerlain, iar Boy și cu mine am vorbit despre unicitatea acestui parfum deosebit. Ne gândeam că ar trebui să le ofer clientelor mele un Eau de Chanel. Nu să-l vând în buticuri, ci să-l ofer clientelor cadou de Crăciun. O serie de o sută de flacoane…”

  În amintirea lui Boy, își propune să ducă munca lor până la capăt, să creeze un parfum, fiind modalitatea cea mai bună de a-i onora memoria.

„- Un parfum în amintirea lui Boy. E cu totul altceva decât un monument…

–  Când găsești un parfum cu totul special este un monument. Monumentul unei iubiri.”

  Crearea și lansarea unui parfum reprezintă o provocare pentru Gabrielle. Până atunci, ea se ocupase doar de design-ul hainelor, știința parfumurilor fiind ceva mult mai complex.

„Pot crea pălării și pot coase rochii, dar nu am nici cea mai mică idee despre munca unui parfumier.”

  Așa începe nașterea unuia dintre cele mai celebre și adulate parfumuri din lume. Inspirat din opera marilor parfumieri de la Curtea Rusiei, mai exact, din „Bouquet de Catherine”, folosit de marea ducesă Maria Pavlovna. La un eveniment, Gabrielle adulmecă parfumul din batista impresarului Ballets Russes, Serghei Diaghilev, batistă ce-i aparținuse marii ducese Maria Pavlovna. Vrăjită de aromă, Gabrielle pune totul la cale pentru a crea parfumul visurilor: stabilește întrevederi cu mari parfumieri precum François Coty și Ernest Beaux, caută ambalajul perfect și în cele din urmă, alege alt nume decât cel la care se gândise împreună cu Boy.

„- Pe piele e și mai minunat decât în sticluță, lăudă el parfumul și-i dădu drumul mâinii. Cred că ar trebui să sărbătorim nașterea parfumului Eau de Chanel, Coco.

– Nu cred că voi păstra acest nume.

Gabrielle scăpă aceste cuvinte înainte să conștientizeze ce spune. Gânditoare, adăugă :

– Aș vrea să-mi denumesc parfumul Numărul cinci. Cifra mostrei e de bun augur. Pe data de cinci în luna a cincea a anului îmi prezint mereu noua colecție. Cinci se potrivește așadar de minune cu parfumul casei de modă.”

  Încercările lui Gabrielle Chanel de a găsi parfumul perfect se împletesc cu viața ei personală: idila cu Igor Stravinski, pe care l-a găzduit în casa de la Bel Respiro, împreună cu familia acestuia, povestea de dragoste dintre ea și Dimitri, membru al familiei Romanov și candidat la tron, într-o perioadă istorică tulbure.

Era de prevăzut că Gabrielle avea să devină în cel mai scurt timp subiectul de discuție numărul unu. Dimitri Pavlovici Romanov era mult prea cunoscut pentru a se arăta alături de Gabrielle fără să atragă atenția. Bârfitoarele îl cunoșteau din știrile mondene, prințesele americane ale dolarilor care voiau să devină neapărat prințese adevărate roiau în jurul aristocraților ruși ca moliile în jurul felinarelor și chiar și mulți bărbați știau, de la prima vedere, cine era el, pentru că Dimitri era înconjurat de aura de mister a unui adevărat erou, căci participase la uciderea lui Rasputin.”

  Acțiunea se întinde pe o perioadă de 3 ani, despărțindu-ne fix un secol de acele vremuri : les années folles, moda lansată de Coco, ce se distinge prin perle, little black dress, ruj roșu și… parfum de bun gust.

  Cu această ocazie, am aflat multe curiozități despre parfum și simțul olfactiv. De exemplu, știați că după 3 parfumuri mirosite, nasul „se închide” ? Adică nu mai putem percepe altă aromă, iar „resetarea” se face prin adulmecarea cafelei.

  O carte despre frumos ca și concept și despre remarcabila personalitate a lui Gabrielle „Coco” Chanel, o femeie independentă într-o lume condusă de bărbați. Un roman atmosferic, ce poate fi citit oricând.

Despre autoare:

  Michelle Marly este o scriitoare germană, pe numele ei real Micaela Jary. Pseudonimul este un omagiu pentru orașul francez Marly-le-Roi, unde au locuit Alexandre Dumas și fiul său.

  A fost reporter și editor, în prezent dedicându-se scrisului. Pe lângă biografia romanțată a lui Coco Chanel, le-a publicat pe cele ale lui Edith

Carte disponibilă pe site-ul Nemira

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Sorina Ciocarlan

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

8 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

2 zile ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

5 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

6 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago