Autori romani

Mai este puțin până mâine de Alexandru Șerban – Velvet Story – recenzie

Mai este puțin până mâine, de Alexandru Șerban – Velvet Story – recenzie

Mai este puțin până mâine

Autor: Alexandru Șerban

Editura: Velvet Story

Anul apariției: 2022

Număr de pagini: 217

Cu multe avertismente, te anunțăm că aceasta este cartea de care îți va fi groază să te desprinzi.

De la „Dracula” lui Bram Stoker s-au scris multe povești cu vampiri, dar „Mai este puțin până mâine” de Alexandru Șerban nu este doar o carte cu vampiri, ci una și despre oameni.

Un roman absolut remarcabil! Alexandru Șerban creează printr-o scriere superbă, atmosfera perfectă pentru a scoate în evidență o poveste gotică excelentă. Cu treceri de la secolul XIX la evul mediu, suspansul și misterul bine dozate te captivează și te țin cu sufletul la gură. „Mai este puțin până mâine” este despre manipulare, minciună, dedublare, slăbiciuni, suferinţă, un roman horror pe care, chiar dacă nu ești un fan al genului, îl vei aprecia din toate punctele de vedere.

  Mai este puțin până mâine – un roman horror, inedit și complex, în care nimic nu este ceea ce pare, pe care îl recomand tuturor cititorilor, indiferent de genul literar preferat.

  Mai este puțin până mâine – laitmotivul acestui roman pe care îl veți găsi repetat între pagini, vine ca o amenințare a ceea ce urmează să se întâmple. Să fie acesta semnalul de alarmă, care te avertizează că lucruri macabre se vor întâmpla?

 ,,- Mai este puțin până mâine. Nu-i așa?

– Ce vrei să spui, tată?

– Nimic. Doar voiam să îți distrag atenția de la mâhnirea pricinuită mai devreme de vorbele Tanjei.’’

  Romanul, construit într-o manieră gotică, prezintă o poveste pe care aș putea-o descrie ca o intrare într-un labirint întunecat, plin de secrete și pericole la tot pasul. Aceasta a fost și senzația pe care am avut-o de-a lungul lecturării, că pericolul pândește din întuneric.

  Evitând să citesc descrierea cărții, preferând să fiu surprinsă, recunosc că nu mă așteptam la o poveste cu vampiri. Îmi place mult acest subiect, de aceea cartea a fost o descoperire literară inedită.

  Firul narativ acaparator și misterios, subiectul incitant, au creat suficiente motive cât să rămân ancorată într-o poveste cu iz horror.

   Mi-a plăcut modul de descriere al scenelor horror, autorul reușind să ridice la cote maxime suspansul. Pot spune că acesta a fost prezent pe tot parcursul poveștii, reușind să mă prindă în mrejele întortocheate ale firelor narative.

  John și Jim sunt ziariști la o publicație londoneză din perioada victoriană. După moartea proprietarei ziarului, află că aceasta le-a lăsat moștenire ziarul. O binefăcătoare misterioasă, lady Anne le furnizează cele mai bune informații despre crime odioase, persoane non-grata și astfel tirajul ziarului crește, spre bucuria acestora. Atunci, când lady Anne dispare, lăsându-le doar un bilet în care le promite că se vor revedea curând, ei trebuie să descopere adevărul cu orice preț.

  John pornește în căutarea ei în Sighișoara, unde aparent din întâmplare găsește un jurnal într-o criptă dintr-un cimitir. Se simte atras în mod inexplicabil de paginile acelui jurnal, și în miez de noapte începe să îl citească. Descoperă astfel o poveste care îi dă fiori pe șira spinării. Pas cu pas, aflăm o poveste ireală din secolul al V-lea, despre un clan de vampiri care sălașuia într-un castel, pe malul Oraviei. Fiecare pagină din jurnal adâncește misterul și stârnește panica, este oare adevărată povestea sau este doar o plăsmuire?

  Unul dintre personajele care stârnește teama este Jan – stăpânul castelului și unul dintre cei mai vechi vampiri. Fiica acestuia, Luisa urmează să își piardă virginitatea într-un ritual atipic. Ea este îndrăgostită de un muritor, și alege să îl transforme pe Vlad într-unul de-al lor, pentru a-l salva de mama sa malefică, Tanja. Când Elvira, iubita lui Vlad îi surprinde făcând dragoste,  ea îl înjunghie, fără să știe că acesta a fost transformat. Pentru a o salva pe Elvira din mâna autorităților, Luisa ajutată de Jan, o transformă într-una de-a lor.

Luisa descoperă că mama ei nu este Tanja și pornește în căutarea mamei sale, ajutată de Vlad și Elvira.

  Tensiunea există între ei, dar Luisa nu vrea să îi piardă pe niciunul dintre cei doi. Pe tărâmuri îndepărtate, descoperă un personaj de care sătenii sunt înspăimântați: târfa diavolului, care locuiește într-un castel în mijlocul mlaștinei. Aceasta e mătușa Luisei, un personaj misterios, care stârnește frica, dar și admirația celor trei.

          ,, S-a îndepărtat și a dispărut, la fel cum apăruse o ceață albă, o pâclă gri. Luisa ar fi vrut să o întrebe multe lucruri, dar era prea târziu, căci umbra ieșise din han, iar ușa rămase deschisă în urma ei.’’

  Peste 1 an, Luisa revine la castelul tatălui său, dar acesta este închis de către soția lui, pentru totdeauna într-o cameră secretă din care nu mai poate ieși. Luisa va face orice să își salveze tatăl.

  Povestea revine în secolul al XIX-lea când Jim și John așteaptă să primească pedeapsa cu moartea pentru crimele înfăptuite, primind un ultim răvaș de la Lady Anne. Sunt ei adevărații criminali, dacă da, de ce amintirile lor sunt blurate?

Cine este Lady Anne? Îl va salva Luisa pe Jan? Ce se va întâmpla cu Jim și John?

  Mi-a plăcut modul de abordare al vampirilor, dualitatea acestora, și lupta dintre bine și rău, modul în care în anumite situații,  răul punea stăpânire pe ei, transformându-i în umbre întunecate, păsări sau monștri. Chiar și modul în care deveneau vampiri este destul de interesant.

  Construcția firului narativ a fost elementul care m-a acaparat,  asistăm la o poveste în poveste, în timp ce suntem pe urmele lui John în epoca Victoriană, facem o incursiune în Evul Mediu, pe urmele misterioșilor vampiri. Fiecare capitol este o piesă de puzzle, care va duce la rezolvarea misterului, accentuându-se astfel atmosfera lugubră pe care autorul a reușit să o construiască atât de abil.

  Romanul Mai este puțin până mâine surprinde printr-o poveste acaparatoare, în care suspansul și misterul se împletesc și planează asupra unor personaje complexe,  inedite, care îți vor stârni pe alocuri uimirea, sau pur și simplu te vor înfricoșa.

  ,,Destinul lui John și a lui Jim, ziariști la o publicație londoneză obscură, din Epoca Victoriană, se schimbă dramatic în momentul în care, întorcându-se de la înmormântarea proprietarei ziarului la care lucrau, salvează o tânără nobilă. Devenind peste noapte proprietarii ziarului, cei doi se îmbogățesc scriind articole despre crimele și afacerile dubioase care se întâmplau în Londra acelor vremuri. Dar bucuria le este de scurtă durată, afacerea stând în pragul falimentului când Lady Anne, femeia bogată și misterioasă care le furniza informațiile, dispare, lăsându-le doar un răvaș în care le promitea că se vor revedea curând.

  Ajuns în Sighișoara, în căutarea lui Anne, John găsește din întâmplare o carte-manuscris pe care începe să o citească, în miez de noapte, în camera hanului la care trăsese. Astfel află povestea înfricoșătoare a unui clan de vampiri, care sălășluia în acele ținuturi încă din zorii evului mediu. Ar fi uitat repede povestea dacă felul în care vampirii își ucideau victimele nu era foarte asemănător cu cel al criminalilor despre care relatase în articolele din ziar. Și mai era ceva: veștile pe care i le trimitea Jim din Londra îi indicau pe ei ca adevărații criminali și contrabandiști. Se gândea că cineva le jucase o festă, dar nici de asta nu mai era sigur. Îi aștepta spânzurătoarea.
Oare va reuși John să o găsească pe femeia în care se încrezuse atât de mult și să dezlege misterul?’’

Carte disponibilă pe site-ul Velvet Story

Recenzii cărți

Anca Moraru

***Anca Moraru*** Sunt o fire visătoare, dar destul de ancorată în realitate, iubesc pisicile și mi-ar plăcea ca full time job să mă ocup doar de scris. Ambițioasă din fire, merg pe premisa că orice e posibil atâta timp cât muncești pentru visurile tale. Îmi place natura și mi-aș dori să călătoresc mai mult. Am descoperit pasiunea pentru literatură în școala generală, când citeam orice îmi cădea în mână. Treptat, a intervenit curiozitatea și dorința de a scrie, și astfel am început să scriu poezii, apoi proză, marea mea dragoste rămânând însă poezia. Mămică a doi copii cu vârste și interese diferite, nu am timp să mă plictisesc niciodată: familia și hobby-urile mele mă țin mereu în priză. Sunt blogger cu experiență aș putea spune, iar din 2020, am pornit cu emoție pe tărâmul făuritorilor de povești, devenind autor de carte.

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

3 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago