Titlul original: Maresi: Krönikor från Röda klostret
Traducere Karmen Bålko
Editura: Univers
Nr. de pagini: 176
De ce ai citit cartea Maresi. Cronici din Mănăstirea Roșie?
Mi-am dorit să citesc acest prim volum al seriei Cronici din Mănăstirea Roșie încă din ziua în care am aflat că a apărut la editura Univers. Este genul de carte care mă prinde în mrejele sale încă de la prima pagină.
Maresi este o poveste plină de mister, enigme, situații limită și depășirea lor. Este despre viața departe de familie, pierderi, despărțiri, nevoia de dreptate dusă la extrem, cruzime, curaj, prietenie, ajutor, înțelegere, răsplată și pedeapsă.
Este un roman de doar 176 de pagini, dar e atât de profund, de închegat, scris parcă pentru fiecare, cu dorința de a trezi, de a determina pe toată lumea de a se gândi la sine, dar și la ceilalți, la semeni și cei aflați în pericol.
Despre carte. Spune-ne despre subiect/acțiune
Maresi este o fetiță care este nevoită să-și părăsească familia și orașul natal din cauza foametei. Ajunge în Mănăstirea Roșie – locul în care bărbații nu aveau voie să intre decât în cazul în care cele de acolo își puteau folosi cunoașterea în vindecarea lor.
Micuța s-a adaptat în noua ei casă, dar devine umbra unei tinere, alături de care își petrece tot timpul până în momentul în care îşi găsește ocupație și își petrece timp prin toată mănăstirea.
Atunci când în mănăstire sosește Jai, Maresi devine pentru aceasta din urmă soră, prietenă și cea care o va apăra de pericol, chiar cu prețul propriei vieții.
În paginile cărții este relatată aproape cu exactitate întreaga poveste a copilei Jai. Din ziua în care aceasta a fost salvată din mâinile tatălui și trimisă departe, până în momentul în care devine novice celor cărora au adoptat-o și au salvat-o de la moartea sigură.
Maresi descrie foarte bine toate evenimentele, toate ritualurile și toate activitățile pe care le desfășurau în Mănăstirea Roșie: Lecțiile, din care obțineau Cunoașterea, dansul Lunii, pieptănatul și împletitul părului – ritualuri care le apărau de pericole, de distrugeri și țineau departe și rău-făcătorii, veniți să fure argintul din mănăstire.
Maresi povestește cum locul acela încărcat de istorie, mister și forțe oculte a fost vizitat de bărbați, cum măicuțele chemau furtuna pentru a-i împiedica pe prădători să-și îndeplinească scopul. Atunci forța binelui a învins orice răutate umană.
Partea cu adevărat impresionantă a fost un alt episod petrecut în Mănăstirea Roșie. O nouă vizită a unei armate bărbătești la mănăstire. De această dată voiau mult mai mult decât averea, o voiau pe Jai, mânia și faptul că nu au obținut ce și-au dorit, i-au înfurit și le-au trezit poftele trupești. O voiau pe pe Jai, dar și trupul neatins al femeilor.
De această dată curajul, prietenia, loialitatea, Cunoașterea și puterile nebănuite ale Binelui și Răului s-au împletit, iar răul a fost răsplătit pe măsură și distrus, iar binele a triumfat, a ieșit în față. Dar nu fără compromisuri, fără a vedea moartea cu ochii, nici fără a te împotrivi ei cu toate forțele.
Ce ți-a plăcut mai mult? Ce nu mi-a plăcut?
Mi-a plăcut misterul, poveștile, fantasticul, jocul puterii dintre bine și rău – ingrediente care dau savoare întregi acțiuni. Și mi-a mai plăcut ceva: faptul că această este doar prima carte a seriei. Așadar o să mă pot bucura în continuare de poveștile, de lumina și întunericul din Mănăstirea Roșie. Abia aștept continuarea.
Atât de mult mi-a plăcut acest roman, încât mi s-a părut prea scurt. Nu mă săturasem. Mai voiam pagini, aș mai fi vrut ca Maresi să continue cartea ce a rămas în biblioteca mănăstirii, printre celelalte cărți din istoria lăcașului.
Recomandări
Vă recomand să citiți cartea și să împărtășiti cu mine, dar și cu alți cititori fideli ai site-ului, impresiile după lectură. V-aș fi recunoscătoare dacă mi-ați recomanda și alte cărți asemănătoare cu aceasta, poate îmi pot potoli setea de lectură.
Cartea Maresi. Cronici din Mănăstirea Roșie de Maria Turtschaninoff a fost oferită pentru recenzie de către Editura Univers. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Univers. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant şi cărtureşti
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Pare interesantă Maresi :) Big like for this review!
Interesantă recenzie, felicitari!
Cred ca este o carte care merita citita. Laura, se vede ca ti-a placut, ai transmis acest lucru, felicitari!
Cartea mi se pare asa, ceva care iti atinge sufletul.
Eu cand intalnesc carti cu astfel de subiecte, parca am asa o tristete, nu stiu ce provoaca starea, dar este prezenta. Ti-a placut si ai transmis acest lucru, Laura.
Va multumesc mult pentru citirea recenziei si exprimarea opiniei.
Mi-a placut cartea. Am trait intens fiecare episod, intamplare si am simtit fiecare emotie.