Autori romani

Mesele de odinioară. De la Palatul Regal la Târgul Moșilor-recenzie

Mesele de odinioară. De la Palatul Regal la Târgul Moșilor-recenzie

Titlul: Mesele de odinioară / De la Palatul Regal la Târgul Moșilor

Autori: Ana Iorga / Filip-Lucian Iorga

Pagini: 192

Editura Corint

Ilustrații: Arhivele Naționale Ale României

Cuvânt de încheiere/ Rețete culinare și meniuri – Florica Bucur, Elena Mușat

   Pentru început vreau să specific că în momentul în care am văzut numele autorului, pe Filip-Lucian Iorga, mi-am adus aminte de o altă carte scrisă de dânsul, Copilărie regală, tot de la editura Corint, apariție 2014. Din acel moment am fost sigură că lectura mea va fi una foarte interesantă și că mă voi bucura de tot ceea ce voi descoperi.

   Filip-Lucian Iorga are o biografie impresionantă, voi specifica doar câteva informații, pentru că altfel am avea mult de scris despre dânsul. Născut la data 16 iulie, 1982, ocupație, istoric și publicist român, a studiat la Colegiul Național Spiru Haret din București, în anul 2001, Facultatea de Istorie a Universității din București – specializare Istorie. Are un proiect, Memoria elitelor românești, un proiect ce va utiliza metodele antropologiei istorice. Publicând cărțile: Drumul spre casă – în anul 2014, Strămoși pe alese – în anul 2013, Breviar pentru păstrarea clipelor – în anul 2005, Trecutul este viu– în anul 2014 și Les Cazaban: une chronique de famille.

   Ana Iorga, a studiat Literele la Universitatea din București, totodată obținând doctoratul în Lingvistică. În timpul masterului și al doctoratului a studiat în Franța. Din 2008 este cercetător la Institutul de Lingvistică ,,Iorgu Iordan – Al. Rosetti, actualmente reporter.

   Mesele de odinioară/De la Palatul Regal la Târgul Moșilor, o carte care cuprinde texte culese din arhivă despre mesele de odinioară și parcursul acestei activități, din perioada fanariotă în perioada interbelică, de la mesele cele mai obișnuite la cele mai spectaculoase, de la foamete la belșug, de la țărani la domnitori, de la mâncăruri tradiționale românești până la noi influențe de peste granițe, de la ritualul unei mese normale până la finețe.

   Gândul la o activitate atât de banală, comună și necesară ca mâncatul, te face să te gândești că este mai mult un instinct automat, un instinct de supraviețuire, devenind o activitate inconștientă și o cerință a corpului. Dar, dacă stăm să analizăm vom descoperi că o asemenea acțiune de la banalitate și necesitate a devenit o artă, și cu trecerea timpului a devenit exploatată și pusă în valoare.

  Mesele nu sunt doar o banalitate, ele sunt cele care apropie oameni, cele care au cunoscut intrigi, tratate, comploturi, iubiri, delectări ale simțurilor, parteneriate, sunt cele care au impus respect, ierarhii sociale, măiestrie, necesități, valori, invenții culinare, reguli, protocoale, bune maniere, ele sunt cele care au dezvoltat eleganța și finețea în mișcări, a modului cum servești mâncarea sau te delectezi cu ea.

,,În secolul al XVI- lea, Neagoe Basarab își povățuieşte fiul, pe Theodosie, să fie înțelept și cumpătat la astfel de ospețe: să nu se veselească peste măsură, dar nici să nu se lase pradă tristeții, să-și țină aproape boierii și sfetnicii și să-i îndepărteze pe cei revoltați, să-și însoțească ospețele cu muzică și voie bună….”

   În cartea aveți parte de informații inedite ca: Paradisul bucatelor și specificul național – această parte mi-a făcut poftă de baclava, şerbet și ciorbele care ajung tocmai din sud, Vechi bucate pe ilustre mese, ni se aduc în prim-plan regulile unei mese în familiile bune, Piețele, autorii pun un text din memoriile lui Carol I.

,,Prăvălii sunt puține, rău aranjate și toate obiectele extraordinar de scumpe. Ieftine sunt mijloacele de trai; carnea și legumele; chiar și pâinea este un obiect de lux, poporul nu mănâncă decât mămăligă ( Memoriile Regelui Carol I al României, 1994, vol. 1, p.76)

   Avem parte și de o relatare a unei perioade negre, când foametea nu a făcut ravagii doar în rândul țăranilor, ci și în rândul boierilor. Țăranii, cei care pentru a avea parte de-o masă cât de cât normală, cât să le permită supraviețuirea din propria muncă, au fost cel mai greu încercați de acea etapă neagră. O perioadă în care banii nu mai aveau nicio valoare, în care bătălia pentru mâncare începea la primele ore ale zilei și la amiază cei care nu apucau rămâneau flămânzi.

   Aflăm de unde își cumpărau românii alimentele necesare, igiena alimentelor din piață, mâncare purtată zile întregi prin praf și muște, care erau normele de servit la mesele marilor domni și la țărani, obiceiurile după o masă, restaurantele, bodegile din acea perioadă, tehnicile de a găti, aranja, servi și manierele obligatorii în timpul mesei. Și, bineînțeles, am rămas plăcut surprinsă să aflu cum a luat naștere preparatul, Rața pe varză. O să vă reîntâlniți cu nume mari ale istoriei și textele lor, relatări, memorii și sfaturile lor, o să aflați despre cărțile de bucate din acea perioadă, despre preferințele reginei Maria și a celor mici, copii fiind cei mai greu încercați de strictețe, și faptul că la masă nu se fac nazuri, de ritualul toastului, de masa în afara salonului, de masa de la protocol la rutină, chiar și armata avea propriul meniu și reguli.

,,Îmbucătura din gură să n-o scoți la masă, că scârbă și greață aduci îndată celor de la masă.[…]Când stai la masă să mănânci, nu-ți deschide gâtlejul ca toate să le înghiți. La masă în bucate nicicum să sufli cu gura, că toate de scuipat se umplu cu suflat. La masă cu graiul pe nimeni să nu mâhneşti, că masa cere veselie și ticnire la mâncare. La masă când închini, să nu dai din mâini, nici paharele să le arunci prin pereți, ca cei beți. La masă când mănânci, nu te apleca pe bucate, ca când le mănânci pe toate, nici pe cel de lângă tine să-l îmboldeşti prin coaste sau să-l tragi de veşminte, ca un om fără minte ( Golescu, 1975, pp. 111-112).

  Cartea este un deliciu și o incursiune în epocă și dezvoltarea ei, fiind însoțită de ilustrații superbe, ce ne încântă privirea, o carte ce îți oferă savoarea meselor delicioase și manierelor fine.

Cartea Mesele de odinioară. De la Palatul Regal la Târgul Moșilor de Ana Iorga / Filip-Lucian Iorga poate fi comandată de pe site-ul Editura Corint

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi Editura Corint

Daiana Roxy Dia

***Daiana Roxy Dia***

View Comments

    • Mulțumesc! Este bună pentru cei mici se pot bucura de ilustrații superbe, cât și pentru cei mari, astfel se pot întoarce în timp.

  • O fereastră spre trecut care arată foarte interesant. Felicitări pentru recenzie, pare o carte excelentă, bună de avut în bibliotecă și păstrată bine.

    • Păstrată cu pasiune, asta pentru viitorul apropiat sau cel foarte îndepărtat. Mi-a plăcut mult de tot. Mulțumesc!

  • Eu cred ca as saliva pe toata perioada lecturii ;) Faina recenzia!

    • Mulțumesc, ☺ dar ce am salivat eu..., îmi venise o poftă.

  • Vai, chiar as citi aceasta carte! Mereu m-a fascinat acest gen. Utile sfaturile, o sa tin minte sa nu dau cu paharele de pereti! :)))))) Felicitari pentru recenzie!

  • Daiana, să știi că eram curioasă în privința cărții! Acum, după ce ți-am citit recenzia, voi cumpăra și eu cartea!
    Felicitări! Îmi place foarte mult cum scrii!

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

4 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago